Kültür Seyahat

11 Temmuz 2022

Türkiye plajları yaz aylarında yerli ve yabancı turist akınına uğruyor. Özellikle, Antalya yazın tatil yapılabilecek en güzel yerlerden biri. Genellikle Olimpos plajı daha çok biliniyor, bu yüzden turistler oraya gitmeyi seçiyor. Fakat, Antalya’da kendi halkının bile az bildiği bir plaj var. Burası Adrasan sahilinden 15 kilometre uzakta kalan Suluada. Çoğu insanın ismini pek duymadığı saklı bir cennet.  Aslında, popülaritesi son zamanlarda artmış.  Suluada’nın bu kadar dikkat çekmesinin nedeni ise bembeyaz kumları ile berrak mavi denizi. Bu yüzden Suluada “Akdeniz’in Maldivleri” diye anılıyor. O da bu ismin hakkını veriyor. Pek bilinmeyen Suluadayı da daha iyi tanımak, orada tatilinizi renklendirecek aktiviteleri öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Suluada-1

Eğer tatilde Antalya’ya gitmeyi düşünürseniz, Suluada’yı rotanıza eklemekten kaçınmayın.  Masmavi rengiyle tatil için en güzel noktalardan biri olan Suluada, Antalya’daki tatil deneyiminizi de bir üst seviyeye çıkaracak. Bahsedildiği üzere, Suluada’ya Akdeniz’in Maldivleri deniyor. Bu lakabını ise suyun renginden dolayı alıyor. Buradaki su rengini ve berraklığını adada bulunan foraminifera adı verilen mikroorganizmalardan alıyor. Bu mikroorganizmalar kumların rengini beyaz yaptığından, suyun rengi de bir o kadar berrak oluyor. Adanın kendi ismi, yani Suluada ise adını adada çıkan bir tatlı su kaynağından alıyor.

Suluada Nerede?

Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan Suluada, Adrasan sahili ile meşhur Gelidonya Feneri’ne oldukça yakın bir konumda. Adada yerleşim yeri olmadığı için adaya doğru giden bir yol da bulunmuyor. Adaya gidebilmenin tek yolu deniz. Buraya gidebilmeniz için Adrasan’da düzenlenen tekne turlarına katılmanız gerekiyor. Tabii ki, deniz yolu sadece Adrasan ile sınırlı değil. Buraya diğer bölgelerden gelen tekneler ile de ulaşabilirsiniz. Tekne ile Adrasan’dan Suluada’ya direkt gitmek yaklaşık olarak 40 dakika sürüyor. Ama unutmayın, bir gün öncesi tekne için rezervasyon yaptırmanız lazım. Adrasan’a giden iki tur var, bu turlardan biri Suluada’yı kapsamıyor, o yüzden Suluada’ya gitmek istiyorsanız tekne turunu dikkatli seçin. 

0-3 yaş arası çocuklardan ücret alınmadığını ve bilete öğle yemeği, meyve tabağı, çay servisi ve tur rehberliği gibi hizmetlerin dahil olduğunu da hemen hatırlatalım. Bunun yanı sıra balıkçı teknelerinden de Suluada’ya gelebilmek için ricada bulunabilirsiniz veya birini kiralayabilirsiniz. Buraya gelebilmenin bir diğer yolu ise yat kiralamak. Bu seçenek ne kadar lüks bir ulaşım istediğinize bağlı.

Buraya gelirken tekne turuyla Antalya’nın bazı önemli sembollerini de deniz yolunda görme şansı yakalıyorsunuz. Gelidonya Feneri ve Adrasan Deniz Feneri gibi Antalya turizmi için önemli olan deniz sembollerini yakından görebiliyorsunuz. Tekneler yalnızca Suluada’da değil Suluada yolunda farklı yerlerde de durduğundan farklı mevkilerde yüzme fırsatı da yakalamış oluyorsunuz.

Suluada-2

Konaklama

Bahsedildiği gibi, ıssız bir ada olduğundan ve üstünde yerleşim bulunmadığından, maalesef, adada elektrik ve su hizmeti yok. Hem elektriğin hem de suyun bulunmadığı yerde, elbette ki, konaklama da çok zor oluyor. Bu yüzden, oradaki tatilinizde sizi rahat ettirecek bir konaklama seçeneği de mevcut değil. Eğer Suluada’da tatil yapmayı düşünüyorsanız konaklama için komşu sahiller olan Olimpos veya Adrasan gibi sahillerde konaklamayı seçmelisiniz. Suluada’da otelde konaklama yapamıyoruz evet, ama peki kamp yapmak serbest mi? Burada kamp yapmak serbest evet, ama bunun için jandarmadan izin almanız gerekiyor. Onlardan izin alabildiğiniz sürece plajda kamp yapabiliyorsunuz. Burada kamp yapacaklar için buranın ıssız bir ada olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var.

Suluada'da Neler Yapılabilir?

Suluada’da girebileceğiniz iki adet plaj var. Buradaki birinci yani kuzey kısımdaki plaj diğerine oranla biraz dalgalı ve daha büyük, yaklaşık 120 metre. Diğeri ise 50 metreyle ilkine nazaran daha küçük, daha az dalgalı ve epey sığ. Her iki plajı da deniz keyfiniz için kullanabilirsiniz. Fakat insanların tercihi daha az dalgalı olduğu içi ikinci plajı seçmek.

Suluada’nın doğusunda bulunan tatlı su kaynağının şifalı olduğuna dair söylentiler de var. Özellikle suyun böbrek taşlarına iyi geldiği söyleniyor. Bu söylentiler turistlerin ilgisini bölgeye daha da artırmış durumda. Fakat suyun gerçekten de şifalı olduğuna dair bilimsel bir kanıt yok. Yine de burada bulunan tatlı sudan içebilirsiniz. Suyun insan sağlığına zararlı bir etkisi bulunmuyor.

Suluada-3

Peki, Suluada’da masmavi berrak sularında yüzmek dışında neler yapılabilir? Öncelikle, burada şnorkel ile dalış yapabilirsiniz. Biyolojik çeşitliliğin fazla olduğu Suluada’da fok, yunus, caretta caretta ve kalamar görebilme şansı yakalayacağınız deniz canlılarından bazıları. Daha iyi gözlem yapmak için deniz gözlüğünüzü getirmeyi unutmayın. Deniz canlılarının fazla olmasından dolayı burada yapabileceğiniz bir diğer aktivite de balık tutmak. Eğer suyun gerçekten şifalı olduğuna inanıyorsanız Suluada suyundan içebilir, adada bulunan mağarada uzaktan keşif yapabilir ve muhteşem deniz manzarasıyla fotoğraf çekinebilirsiniz. Uzaktan keşif yapılabilir dedik çünkü bu mağaraya yalnızca tekneden bakılabiliyor. Burada yüzmek yasak. Bunun nedeni ise mağaranın fok balıklarının yaşama alanı olması. Onlarla birlikte yüzemiyor yalnızca uzaktan bakıp fotoğraf çekebiliyorsunuz.

Suluada-4

Suluada'ya Ne Zaman Gidilir?

Suluada’yı yılın her mevsimi ziyaret edebilirsiniz. Buraya gitmek için belli bir vakit yok. Fakat şunu unutmayın ki deniz sezonunun açıldığı yaz aylarında Suluada epey kalabalık oluyor. Kalabalıktan suyun berraklığını belki de pek göremeyebilirsiniz. Gideceğiniz mevsim hangisi olursa olsun, yine de Suluada’nın tadını çıkaracağınızdan emin olabilirsiniz.

Son zamanlarda Suluada’ya olan ilginin oldukça artması adanın koruma altına alınması söylemlerini de beraberinde getiriyor. Maldivler’e benzetilmesinden dolayı insanların sık sık uğramaya başlaması nedeniyle doğal güzelliğin bozulacağına ve çevre kirliliğinin artacağına dair endişeler var. Burada tatil yapmak isterseniz lütfen çevreye karşı duyarlı olun.

antalya beach-0
Kültür Seyahat

Antalya'nın Ücretsiz Halk Plajları

Antalya’da tatilin tadını doyasıya çıkartmak isteyenler halk plajlarını araştırmaya başlıyor. Şimdi bu meşhur turizm merkezindeki ücretsiz halk…

Devamını Oku
Antalya-0
Yeme İçme

Antalya'nın En İyi Yöresel Lezzetleri

Türk mutfağı Türkiye’nin her yöresinin kendine has tatlarıyla oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip. Turizmin başkenti sayılan Antalya da yalnızca…

Devamını Oku
Antalya Kamp-0
Kültür Seyahat

Antalya’da En İyi 10 Kamp Alanı

Çadırlar ve uyku tulumları hazır mı? Öyleyse gelin, ısınan havalarla birlikte Antalya'nın dört mevsimlik kamp alanlarını birlikte keşfedelim.

Devamını Oku