Yeme İçme

24 Ağustos 2022

İsmini "Gastro" ve "Turizm" kelimelerinin birlikteliğinden alan Gastroturizm, turizme yeni bir soluk getiren farklı bir deneyim olarak son zamanlarda karşımıza çıkıyor. Gittiğiniz ve gezdiğiniz noktaların yemek kültürlerini de tanımak artık gezmek kadar önemli çünkü bir yeri tanımak istiyorsanız önce insanlarından başlayıp daha sonra yemek kültürlerine kadar inmek gerekiyor. Kuru kuru gezmek yerine göreceğiniz yerleri daha derinden sindirmenin yolu, bunlardan geçiyor. Böylesine zengin bir yemek kültürü olan bir ülkede yaşıyorsanız, Gastroturizmi sonuna kadar deneyimlemek en güzeli. Gelin ülkemizdeki gastroturizm duraklarına bir göz atalım.

Lezzet Festivali ile Dikkat Çeken Adana

Bir yer düşünün, ülke sınırlarını aşmış bir yemek kültürü ile her sene binlerce kişinin ziyaret ettiği ve bir de Uluslararası Festivali ile dillere destan bir organizasyonun düzenlendiği. İşte burası Adana, Ekim ayının ilk haftası gerçekleşen Uluslararası Adana Festivali ile şehre renk katmaya devam ediyor. Adana’nın meşhur kebapları ve Ciğer Kavurması, Fellah Köftesi, Analı Kızlı, Sini Köfte, Yüksük Çorbası, Mumbar Dolması gibi birbirinden özel lezzetler ile şehirde kendinize bir ziyafet çekebilirsiniz.

Adana kebap

Etli Ekmek’in Efendisi: Konya

Lezzet çeşitliliği ve tatları ile dikkat çeken Konya, kahvaltılık Mevlana Böreği, bayat ekmeğin hayat bulduğu Papara, tavuklu meşhur Arabaşı Çorbası, kuzu ya da dana kuşbaşı ile yapılan Tirit Kebabı, tandır kuzunun bulgurla sunulduğu Çebiç, mis gibi kokan Sacarası Tatlısı, gözlemeyi andıran Kaygana lezzeti, Konya’ya gelmişken kesinlikle tadılması gereken lezzetlerdendir. Yöresel tatlardan Dilber Dudağı, özel günlerin yemeği Bamya Çorbası, kuzu eti ve nohut ile süslenen Düğün Pilavı da unutulmaması gerekenlerden.                                      

Karadeniz’in Lezzetleri ile Trabzon

Tadına doyulmayan Laz Böreği, tereyağı, mısır unu ve peynir eşliğindeki Kuymak, yöresel et ve peynirler eşliğinde hazırlanan Trabzon Pidesi, meşhur Hamsi Tava ve Buğulama, Hamsi Dolması, Çorbası ve Mücveri, soğan, biber, domates gibi sebzelerle hazırlanan enfes Kefal Ekşilisi, ülkemizde en çok yetiştirilen bölgeye ait Karalahana Sarması ve Çorbası, içine sebze harcı ile hazırlanan Palamut Dolması, Trabzon’un vazgeçilmezlerindendir. Meşhur Hamsiköy Sütlacı, irmik unu ile hazırlanan Laz Helvası, nefis Hurmalı Tart, yaz yemeği Fasulye turşusu kavurması da unutulmayacaklar arasında yer alıyor.

 

Tescilli Lezzet Şöleni için: Hatay

UNESCO tarafından 2017 senesinde Gastronomi şehri seçilen Hatay’da, denenmesi gereken o kadar çok lezzet var ki bu şehirde, çoğunu tatmanız için en az üç gün konaklamanız gerekebilir, hatta belki de daha fazlası. Bölgenin en ünlü yemeklerinden ve yerel olarak Lahm-ı Sini diye bilinen Tepsi Kebabı, görünüşü lahmacuna benzeyen Katıklı Ekmek, satır kıymasıyla hazırlanan yerel Kağıt Kebabı, patlıcan, biber ve domatesle hazırlanan Abagannuş Mezesi, muhteşem lezzet Künefe Tatlısı, tadılacak lezzetlerin başında geliyor. Gitmişken “Dünyanın ilk mağara kilisesi” olarak bilinen St. Pierre Kilisesi’ni ziyaret edin.

Künefe.jpg

Ege Sularında Lezzet Turu: İzmir

Ege bölgesi deyince hemen akla gelir özgürlüğün şehri İzmir. Hele bir de gastronomi deyince İzmir’de ağızlar sulanır, simitten kumruya ne varsa akla düşer. Deniz kenarında kordonda balık, meşhur boyoz ve enerji veren çikolatalı bomba, leziz zeytinyağı ve zeytinin bin bir çeşidi, şevketi bostan, deniz börülcesi, semiz otu, mücver, enginar, kabak çiçeği dolması gibi birbirinden güzel Ege mezeleri, sofranızı şenlendirmeye yeter de artar bile. Özellikle gastronominin tanrıçası Kızlarağası ve Kemeraltı’na kesinlikle uğrayın.

Tescilli Bir Güzellik: Afyonkarahisar

2017 senesinde UNESCO tarafından Hatay ile birlikte gastronomi şehri listesine girmeyi başaran Afyonkarahisar, yerel lezzetler açısından adeta bir cennet. Tadı unutulmayacaklar arasına giren Afyon Sucuğu ve Afyon Pastırması, meşhur mu meşhur Afyon Kadayıfı ve kaymağı, kadınbudu köftesine benzeyen Çullama Köfte, etli ya da tavuklu Keşkek, pazıya benzeyen labada veya evelik otundan yapılan İlibada Sarması, şehre ayak bastıktan sonra ilk olarak mideye indirmeniz gerekenlerden.

Adana kadayıf.jpg

Susurluk Tostunun Şahı Balıkesir

Balıkesir deyince hemen ağızlar sulanır, Ayvalık Tostu ve Susurluk Ayranı akla gelir. Tostun haricinde Balıkesir’de birbirinden güzel ve lezzetli yemekler tatmak mümkün. Kuzu eti ve pilav ile hazırlanan Sura, Oğlak Güveci olarak ta bilinen Bigadiç Güveci, lor ve kaşar peyniri ile hazırlanan Peynirli Patlıcan, leziz mi leziz Balıkesir Mantısı, Balıkesir’e has Höşmerim Tatlısı, Balıkesir Düğün Yemeği olarak ta bilinen Tirit, yöresel Balıkesir Tavuklu Mantısı, meşhur sarımsaklı Balıkesir Sarımsaklı Bulgur Pilavı, sebzelerin de önemli bir yer tuttuğu şehirde Börülce Ekşilemesi, kesinlikle denemeden dönülmemesi gerekenlerden.

Çekilin Yoldan, Kahvaltının Kralı Geliyor: Van

Zengin çeşitleri ile misafirlerini keyiften dört köşe yapacak olan Van Kahvaltısı, sulu köfteyi andıran Acem Köftesi, farklı versiyonu ile Van Baklavası, et ile ayvanın birliktelik yarattığı ayva yemeği, Van balığından yapılan çeşitli yemekler, pratik tarif ile yapılan Bulgur Aşı, görüntüsü ve lezzeti ile akıllara kazınan Van Çöreği, yeşil mercimek ve buğday ile yapılan yöresel yemek Keledoş, Van’a gitmişken mutlaka tadılması gereken lezzetlerden.

 

Gastronomi Eşittir Gaziantep 

2015 senesinde UNESCO tarafından Gastronomi şehri seçilen Gaziantep’te 500’den fazla çeşit yemek olduğu biliniyor. Birbirinden leziz kebapların eşlik ettiği şehirde, meşhur mu meşhur lezzetler şu şekilde: Ali Nazik Kebabı, Patlıcan Kebabı, Lahmacun, Küşleme, Soğan Kebabı, Antep Baklavası, İçli Köfte, Ayva Kebabı, Zümrüt Kadayıf, Künefe, Tike Kebabı, Beyran Çorbası ya da Yemeği, Cacıklı Arap Köftesi, Simit Kebabı ve dahası Gaziantep’te Gastronomi meraklılarını bekliyor.

Gaziantep

Görüldüğü gibi ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar etkileyici pek çok Gastroturizm noktası bulunuyor. Hem gezip hem de bu muhteşem tatları denemeye ne dersiniz?

Adana Gezilecek Yerler
Kültür Seyahat

Adana'nın Gezilecek En Güzel Yerleri

Pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan ve her birinden derin izler taşıyan Adana, Türkiye'nin hem tarihsel hem de kültürel anlamda en önemli…

Devamını Oku
Gastroturizm Durakları-0
Yeme İçme

Türkiye'nin Gastroturizm Durakları

Gittiğiniz ve gezdiğiniz noktaların yemek kültürlerini de tanımak artık gezmek kadar önemli çünkü bir yeri tanımak istiyorsanız önce insanlarından…

Devamını Oku
Portakal Çiçeği Karnavalı-0
Kültür Seyahat

Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı

Gastronomi turizmi dendiğinde ülkemizde ilk akla gelen şehirlerin başında hiç şüphesiz Adana gelir. "Kebabın Başkenti" olarak da nam salan…

Devamını Oku