Kültür Seyahat
25 Ağustos 2022Balıkesir’in Erdek ilçesine bağlı olan Kapıdağ, güneyinde Marmara, Avşa ve Paşalimanı ile çevrili olan bir yarımada. Önceden ada olan bu bölge, dalgaların çok vurması ve birikmesi sebebiyle, zaman içerisinde bir yarımada haline dönüşmüş.
Birçok büyük ile yakınlığı nedeniyle özellikle kısa tatiller için sıkça tercih edilen Kapıdağ Yarımadası, zeytinliklerle kaplı bir hazine adeta. Peki onu bu kadar cazip yapan şeyler neler, öğrenmek ister misiniz? Belki bir sonraki seyahatiniz için size ilham verir, belli mi olur?
Kapıdağ Yarımadası’nın Oluşumu
Volkanik bir yapıya sahip olan Kapıdağ Yarımadası, saplı ada da denen tombolo yapısındadır. Önceleri sadece dört tarafı sularla çevrili bir adayken, daha sonra gelgitlerin, dalgaların biriktirmesi sebebiyle yarımadaya dönüşmüştür. Bunun sonucunda ada ve kara arasında gelip giden dalgalar, kum, çakıl ve toprak gibi malzemeler biriktirerek “kıstak”, yani yarımadanın karaya bağlandığı kısmı oluşturmuştur. Yarımadayı karaya bağlayan bölüm 1500 metre uzunluğunda ve 1500 metre genişliğindedir. Kapıdağ Yarımadası bünyesinin % 38’i dağlardan, % 18’i düz bölgelerden ve % 44’ü gibi bir çoğunluğu yamaçlardan, dağlardan ve tepelerden oluşmaktadır.
Kapıdağ Yarımadası Gezilecek Yerler
Yeşilliklerle dolu yarımadanın içinde birbirinden güzel gezilecek noktalar bulunuyor. Bu yarımada kesinlikle keşfetmeye ve belki de kilometreler kat etmeye fazlasıyla değer. Ormanın içinde bulunan Kirazlı Manastırı, tertemiz suları ile Büyükova Plajı, tarihe ait kalıntıları görebilme imkanınızın olacağı Kyzikos Antik Kenti, doğal güzelliği ile Ormanlı Şelalesi, meşhur Erdek Plajı, tarihe ışık tutan Antandros Antik Kenti, göz alıcı denizi ile Küçükova Koyu ve Kamp Alanı, doğa harikası Osmanlı Şelalesi gibi özel noktaları görmeden Kapıdağ Yarımadası’nı terk etmeyin. Yarımadanın kuzey kısmındaki sahil şeridi olan Ballıpınar, sakin yapısı ile Kılıç Koyu, sakin havasıyla Çayağzı, balıkçı kasabası Karşıyaka, kıyı şeridi ile Tatlısu, başlı başına gezilmesi gereken Erdek, kısacası Kapıdağ Yarımadası’nın kuzeyden güneye bir noktası gezilmesi gereken noktalardır.
Kapıdağ’ın Gözbebeği Erdek’te Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar
Tarihi 1940’lara kadar dayanan Erdek Açık Hava Müzesi, Çuğra Plajı’nın sonunda bulunan Seyitgazi Tepesi, ahşap evleri ve taş sokakları ile Edincik Köyü, ilçenin simgelerinden Erdek Anıt Ağaç, Roma dönemine ait Kyzikos Antik Kenti, Erdek’te kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Erdek sahili boyunca leziz deniz ürünlerini tadıp sahilde keyifli bir yürüyüş yapmayı da ihmal etmeyin.
Mutlaka Tadılması Gerekenler
Her bir köşesi ayrı bir güzellik olan Kapıdağ Yarımadası’nda tatmadan dönmemeniz gereken lezzetlere değinelim. Üç bir yanı denizlerle çevrili olduğu için yarımadada, sahilde Balık Çorbası, Midye, Stavrit, Karagöz, Sardalya, Kalamar, Fener Kavurması gibi deniz ürünlerini mutlaka deneyin. Bunların yanı sıra Zeytinyağlı Enginar, Kabak Çiçeği Dolması, Barbunya ve Şevketi Bostan gibi hafif zeytinyağlı yemeklerin de Kapıdağ Yarımadası’nın sevilen lezzetlerinden olduğunu belirtelim. Ayrıca tatlı olarak höşmerim, sütlü kadayıf, lor tatlısı gibi tatları da asla es geçmeyin deriz.
Kapıdağ Yarımadası’na Nasıl Gidilir?
İstanbul Yenikapı’dan düzenlenen feribot seferleri ile Kapıdağ Yarımadası’na ulaşmak mümkün. Bandırma’dan yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Kapıdağ Yarımadası’na ayrıca İstanbul sahilden de kara yolu üzerinden 4 saate yakın bir sürede de gidilebilmektedir. Bu güzel yarımada, İzmir’den ise karayolu üzerinden yaklaşık 320 kilometre mesafe bulunuyor. Bursa’dan da 2 saatlik bir sürüş mesafesinde olduğunu da belirtelim.
Kapıdağ Yarımadası Konaklama Alternatifleri
Kapıdağ Yarımadası’nın hemen hemen tümüne yakın dahil şeridinde butik oteller, pansiyonlar, kamp alanları, beach oteller ve resort oteller bulunmaktadır. Özellikle yarımadanın güney batısı, batısı ve güneyinde bu konaklama alternatiflerine sıklıkla rastlamak mümkündür. Bu alternatiflerden bazılarını sizler için sıralayalım: Alina Resort Otel, Erdek Grand Gazzella, Dostlar Motel, Yat Otel, Gülplaj Otel, Mavi İnci Park Otel, Şahin Motel, Kiraz Beach Otel, Yaman Beach Otel, Pınar Otel, Gül Pansiyon, Günbatımı Kiraz Otel & Beach, Ocaklar Anı Apart Otel, Aycan Otel, Ocaklar Apart Nil Otel, konaklayabileceğiniz güzel seçeneklerden sadece bazıları.
Özel Bir Yere Özel Bir Bakış: Kapıdağ Kirazlı Manastırı
Erdek ilçesinin en özel noktalarından biri var sırada. Kirazlı Manastırı, yemyeşil ormanların içerisinde Kyzikos Antik Kenti‘nde ana tanrıçaya ithaf edilmiş tapınağın üst kısmında bulunuyor. Yarımadanın kuzey bölgesinde bulunan bu manastır öyle bir manastır ki ayak bastığınız anda, sizi bir anda bambaşka diyarlarda hissettirmeyi başarıyor. 18. yüzyılda Rumlar tarafından kullanıldığı söylenen manastır, Ballıpınar ile Yukarıyapıcı beldeleri arasında, Ballıpınar köyünün ise yaklaşık 6 kilometre batı kısmında bulunuyor. Hem doğal güzellik hem de tarihi bir yapı böylesine iç içe geçmiş bir durumda ziyaretçilerini büyülemeyi bekliyor.
Kapıdağ Yarımadası’na Ne Zaman Gidilir?
Aslına bakarsanız Marmara Bölgesi’ne yakın olan Kapıdağ Yarımadası’na hemen hemen her sezonda gitmek mümkün. Fakat sahili ve plajlı bol olduğundan, misafirler genellikle Mayıs ayından başlayarak Eylül sonuna kadar ziyaretlerini sürdürmektedirler. Amaç denize girmek ise bu tarihler mantıklı sayılabilir. Fakat sakin köyleri gezip enfes lezzetleri tadarak Kapıdağ Yarımadası’nı keşfetmek isteyenlerdenseniz, daha sakin gezebileceğiniz Eylül ayı sonrası sezonları tercih etmeniz daha mantıklı bir hareket olacaktır. Kumluk ve temiz denizlerinde kulaç atmadan ve tertemiz Kapıdağ havasını içinize çekmeden geri dönmeyin.
Kapıdağ Yarımadası’ndan Alınabilecek Hediyeler
Kapıdağ'dan ayrılmadan sevdiklerinize de bölgeye özgü bir şeyler götürmek isterseniz zeytin, zeytinyağı ve iğne dokumaları oldukça hoş alternatifler. Erdek'in meşhur el yapımı sepetleri ve çantaları da turistler tarafından en çok rağbet edilen hediyelikler arasında.