Yeme İçme

27 Eylül 2022

Veganlık beslenme ve hayat stili olarak gün geçtikçe daha fazla kişi tarafından benimseniyor. Canlılara karşı daha fazla saygı duyulması gerektiğini savunan ve başlı başına kendi kültürünü yaratan veganlık, endüstriyel anlamda da bu hayat stilini kabul eden işletmelerle doldu. İlk olarak kıyafet ve kozmetik ürünleri sektörlerinde gördüğümüz markaların veganlaşması, artık kafe ve restoranlara da gelmiş şekilde. Fakat her ne kadar vegan restoranların sayısı her geçen gün artsa da vegan beslenirken dışarıda yemek yemek istediğinizde size uygun şekilde kaliteli bir restoran bulmak biraz zor olabilmekte. Bu yüzden sizler için gönül rahatlığıyla yemek yiyebileceğiniz Türkiye’nin en iyi ve en kaliteli vegan restoranlarını derledik.

Vegan Restoranlar-2

1- YayaRaw, İzmir

Alsancak’ta hzimet veren YayaRaw hem veganlar hem de vejetaryenler için kurulmuş bir restoran. Burada sadece vegan veya vejetaryenler yemek yemiyor elbette. Eğer sağlıklı beslenmeyi bir yaşam stili haline getirmişseniz, YayaRaw’da sizin zevkinize uyacak birçok yiyecek ve içecek bulunuyor. Sebzeler, bakliyatlar, falafel veya kinoa köftesinden oluşan “Veggie Bowl” veya Acai meyvesi tozu ve böğürtlen, muz ve yaban mersininden oluşan “Acai Bowl” bu kafenin en popüler yemekleri arasında. Burada yiyebileceğiniz diğer yemekler arasında mercimek bolonez veya badem kremalı kapak spaghetti, kiş veya ekmeğinin sorgum unundan yani glütensiz undan yapılmasıyla oluşturulmuş pancar burger alabiliyorsunuz. Tatlılar arasında da raw tiramisu, sütsüz çikolatadan yapılmış kakaolu vişneli kek ve raw yaban mersinli cheesecake bulunmakta. Her bir ürünün sütsüz ve hatta şekersiz olmasına oldukça dikkat ediliyor. Vegan atıştırmalıklar ve bitkisel yoğurtlar da menüye dâhil. Burası cumartesi günleri hariç her gün 09.00 – 18.00 açık olup, yalnızca cumartesi günleri 11.00 – 18.00 arasında hizmet vermektedir. Pazar günleri ise kapalıdır.

2. Yaşam Vegan Cafe, İzmir

Alsancak’ta bulunan bir diğer vegan mekânı ise Yaşam Vegan Cafe. Burası aynı zamanda İzmir’in ilk vegan restoran/kafe niteliğindedir. Diğer vegan yerlere nazaran burada döner, kebap, tantuni ve sucuk burger gibi yemekler de var. Elbette hepsi vegan versiyonlarıyla sunuluyor. Yani hiçbirinde gerçek et kullanılmıyor. Buğday glüteni, haşlanmış fasulye, soya sosu ve domates salçasıyla yapılan seitan dönerden döner dürüm, baklagil köfteden yapılmış “vegburger” ve yine seitan döner ile yapılmış vegan İskender buranın popüler yemeklerinden. Vegan sucuklardan yapılmış tost da yiyebiliyorsunuz. Eğer isterseniz, yemek almak dışında, yan ürün olarak kendiniz pişireceğiniz döner, vegan sucuk veya sucuk burger de alabilirsiniz. İzmir’in meşhur tatlısı bombayı da burada vegan versiyonuyla yiyebiliyorsunuz. Bomba dışında alabileceğiniz tatlılar arasında mozaik pasta ve kurabiye var. Yaşam Vegan Cafe, pazar günleri hariç 12.00 – 21.30 arası açıktır. Pazar günleri ise kapalıdır.

Vegan burger-2

3. Oburus Momus, Antalya

Antalya’nın en iyi vegan restoranlarından biri şüphesiz ki Oburus Momus’dur. Aslında bu restoranın adını duyan herkes burasının bir fast-food restoranı olduğunu düşünüyor ama gerçek bundan epey uzak. Buraya yalnızca vegan kişiler de gelmiyor, yeni şeyler denemek için gelen insanların sayısı da hatırı sayılır derecede yüksek. Vegan falafel, vegan burger çeşitleri ve vegan makarna çeşitleri restoranda oldukça meşhur. Tatlı seçenekleri arasında da sütsüz çikolatalı kek, cheesecake, puding ve dondurma çeşitleri bulunuyor. Tabii ki, tatlıların hepsi veganlar için uyarlanmış. O yüzden isteğinizi yiyebiliyorsunuz. Burada yiyebilmek için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Bu yüzden gitmeden önce rezervasyon yaptırmayı unutmayın. 14.00 – 23.30 saatlerinde hizmet veren yer, pazartesi günleri kapalıdır.

4. Vegan İstanbul, İstanbul

Vegan olmak sağlıktır mottosuyla yola çıkmış olan Vegan İstanbul Beyoğlu'nda bulunuyor. Restoranda yiyebileceğiniz popüler yemekler arasında tofu peynirinden yapılmış köftesi ile vegan cheeseburger, et kullanılmamış vegan döner, kabak mücver, bulgurdan yapılan fellah köfte ve zeytinyağlı yaprak sarması bulunuyor. Tatlıların içinden kakaolu kurabiye, vegan brownie ve vegan kurabiyenin tadına bakabilirsiniz. Hatta burada vegan cevizli baklava yeme şansını da elde edebilirsiniz. İçecek olarak ise her vegan restoranında olduğu gibi kombucha satılıyor. Diğer vegan restoranlar gibi buraya gelmeden önce rezervasyon yaptırmanıza gerek duyulmuyor. İstediğiniz zaman yemeklerinizin tadını çıkarabilirsiniz. Restoran pazar günleri kapalı olmasına rağmen diğer günler 11.00 - 21.00 saatleri arasında açıktır.

Vegan burger

5. YUZU Moda, İstanbul

Kadıköy, Moda’da bulunan YUZU Moda Vegan Asya füzyon mutfağıdır. Asya mutfağının birçok yemeği sebze bazlı olduğu için YUZU Moda, bu mutfağın veganlar için uygun olduğunu düşünmüş. Sushi gibi et içeren yemekler de vegan versiyon halleriyle müşterilere sunuluyor. Tofu ve buharda pirincin kullanıldığı “glaze tofu”, sushi pirinci ile salatalık ve pancarın bir araya geldiği “kumo donburi”, kıyma yerine bezelyenin kullanıldığı Japon mantısı “gyoza” restoranın en tercih edilen yemeklerinden bazıları. Sushi, noodle ve çorba çeşitleri de menüde tadına bakabileceğiniz diğer yemekler. Tatlı olarak da restoranın size sunduğu matcha kremalı, hurmalı ve bademli matchalı çiğ vegan pastayı deneyebilirsiniz. YUZU Moda, salıdan pazar gününe kadar 12.00 – 21.00 saatleri arasında açıktır, pazartesi günleri ise kapalıdır.

6. Vegan Masa, İstanbul

Vegan Masa restoranı Beşiktaş’ta hizmet veriyor. Burası listede sıralanan çoğu restorandan epey farklı. Genelde dünya mutfağı yemeklerinin vegan uyarlamalarını tercih eden restoranların aksine Vegan Masa yalnızca Türk mutfağına odaklanıyor. Türkiye’nin vazgeçilmez yemeklerini burada vegan haliyle yiyebiliyorsunuz. Restoranın en tercih edilen yemeklerinden biri olan lahmacun bitkisel proteinden yapıldığı için vegan hayat stilini beslemiş insanlar için rahatlıkla yenebiliyor. Fındık lahmacun ve bitkisel proteinden yapılmış “kıymalı” pide, 3 peynirli pide ve mantarlı pide restoranın bazı diğer popüler yemeklerinden. Vegan cacık da bulunan yerde belki diğer restoranların menüsünde bulunmayan bir ürün var. Vegan ayran! Böylece lahmacun-ayran keyfi yapabiliyorsunuz. Tatlı seçeneklerinden de vegan supangle yemeği deneyebilirsiniz. Vegan Masa her gün 10.30-22.30 saatleri arasında açıktır.

Vegan restoranlar-3

Nişantaşı’na Gittiğinizde Uğramanız Gereken 5 Butik
Kültür Seyahat

Nişantaşı’na Gittiğinizde Uğramanız Gereken 5 Butik

Alışveriş severler için yeni butikler keşfetmek heyecan verici bir deneyimdir. Rastgele girdiğiniz bir butikten zevkinize göre üstelik de ekonomik…

Devamını Oku
Hayatımıza Giren 4 Seyahat Trendi
İyi Yaşam

Hayatımıza Yeni Giren 4 Seyahat Trendi

İnsanoğlunun seyahat etme merakı uygarlık tarihinin en başına kadar uzanıyor ancak modern zamanda nedenler ve içerikler oldukça değişti.

Devamını Oku
Şubat Takvim-0
Kültür Seyahat

İstanbul Şubat Kültür Sanat Takvimi

Sanatseverlere müjde! Sizler için şubat ayını kapsayan birbirinden güzel ve keyifli anlara şahit olabileceğiniz etkinlik ve aktiviteleri derledik.

Devamını Oku