Kültür Seyahat

28 Eylül 2022

Ziyaretçilerine unutulmayacak anlar yaşatan bir yer bilmek ister misiniz? Hadi gelin, sizi eşsiz bir maceraya çıkaralım ve rotamızı enteresan bir köye; Kayaköy’e çevirelim!

Kayaköy, Fethiye’nin 8 km güneyinde yer alan benzersiz bir köydür. Aynı zamanda Kayaköy’ün adı, antik zamanda Lebessos olarak biliniyordu. Bilhassa bu köy, adını burada yer alan kaya evlerden alıyor.

Hayalet Köy-3

Bununla birlikte Kayaköy, çok eski zamanlarda Likya’nın bir şehri olarak kuruluyor. Sonrasında bu köye, Yunanistan ile yapılan nüfus mübadelesi sonucunda Rumlar göç etmiştir. Tüm bunların dışında buraya yerleşen Türkler, bölgeye uyum sağlayamadığı için zaman geçtikçe Kayaköy’den ayrılmışlar. Dolayısıyla da bu yer, artık bir hayalet köy halini almıştır. Günümüzde bu hayalet şehir, terk edilmiş fakat hala ayakta duran ev ve kiliseler ile birlikte açık hava müzesi olarak faaliyet gösteriyor. Likya yolunun da ayrı bir durağı olan bu yer, tam olarak Ölüdeniz’e yürüme mesafesindedir.

Deniz kıyısında yer alan Kayaköy, karaçam, kızılçam ve sedir ağaçlarını yoğunluklu olarak bulunduğu ve doğasıyla büyüleyen bir yerdir. Aynı zamanda Kayaköy, sakin ve huzurlu bir bölge olması sebebiyle de yeni evli çiftlerin yatta balayı tercih sebepleri arasında!

Kayaköy'ün Tarihi

Karmylassos, Likya uygarlığında süregelen bir yerdir. Bilindik adıyla Kayaköy’ün, geçmişi MÖ. 3 binlere kadar uzandığı biliniyor! Aynı zamanda Karmylassos'tan yalnızca kaya mezarları ve lahitler günümüze kadar gelebilmiş durumdadır. Şu an aktif olarak ziyaret edilen Kayaköy yapıları, 19'uncu yüzyıldan sonraki tarihin izlerini büyük ölçüde yansıtıyor. Bu tarihi yerin geçmişi oldukça eskiye dayanıyor. Osmanlı Dönemi'nde Rumlar, Karmylassos şehrinin kalıntılarına tekrardan can vermek için buraya yerleşmeye karar veriyor. Bilakis yeniden ayağa kalkan bu yerleşim yerini Levissi adı ile anmışlar.

Hayalet Köy-4

Rumların küçük bir köy olarak kurmuş olduğu Levissi Köyü, yıllar sonra gelişmiş ve dışarıdan göç almaya başlıyor. Sonrasında da küçük bir kasabaya dönüşüyor. Üstelik adı ‘Karya' olan ilk yerel gazete de tam olarak burada basılıyor. Bu dönemlerde oldukça bilinen bir şey var: Levissi'nin refah içinde, oldukça keyifli ve güzel zamanlar geçirildiği! Daha sonra, 1880'li yıllarda Anadolu'nun batısında hengame ve ayaklanmalar başlıyor. Bu sırada Türkler ve Rumlar arasında dikkat çekici sorunlar çıkıyor. Kurtuluş Savaşı'nın da kazanılmasının ardından Yunanistan ve Türkiye arasında Mübadele Anlaşması imzalanıyor. Bu noktada da Hristiyan Rum ve Türkler Yunanistan'a, Yunanistan'daki birçok farklı Müslüman da Anadolu'ya göç etmek zorunda kalıyor.

Köyü terk etmek durumunda kalan Rumlar, gittikleri esnada yeniden döneceklerini düşündükleri için neredeyse bütün eşyalarını Türk komşularına emanet etmişler. Ancak maalesef ki giden Rumlar bir daha dönmemiş. Boşaltılmış olan köylere de Yunanistan'dan gelen mübadiller yerleşmiş. Fakat onlar da buradaki yaşama uyum sağlayamamışlar. Sebebini öğrenmek ister misiniz? Çünkü yamaç aşağı kurulmuş Levissi Köyü, genel olarak çiftçilik ile uğraşan yerli vatandaşlar için pek de uygun bir yer değilmiş. Dolayısıyla bu bölge, yerli halk adına alışılagelmiş yaşam tarzından biraz farklı gelmiş. Bu noktada aileler, etrafta daha uygun ve yaşanılabilir alanlara doğru yerleşmeyi tercih ederek göç etmişler. Anlayacağınız Kayaköy, bir kez daha halk tarafından terk edilmiş. Tüm bu olanların ardından bu köy, Hayalet Köy olarak faaliyet göstermiş. Fakat ne yazık ki yine kendi huzuru ile baş başa kalamamış. Tarihi bu denli zengin olan eşsiz köyü ziyaret etmek isteyen turistler de her sene kollarını sıvıyor!

Hayalet Köy-2

Kayaköy’de Gezilecek Bölgeler Nerelerdir?

Eşsiz doğasıyla ve benzersiz yapısıyla ziyaretçilerini mest eden Kayaköy’de, gezilecek çok yer var. Daha adımınızı atar atmaz sizi etkisi altına alan büyülü atmosferiyle, Ege'nin bu hayalet köyüne giderseniz, aşağıdaki yerleri mutlaka gezilecek yerler rotanıza eklemelisiniz.

  • Rum Okulları

İlk durağımız Rum okulları! Kayaköy’de yer alan ve günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşan iki adet Rum okulu bulunuyor. Bölgenin en önemli yerlerinden bir tanesi olan Rum okulları, turistlerin de uğrak noktaları arasında yer alıyor!

  • Müze Ev

Turistlerin heyecanla gittiği Kayaköy’de yer alan müze ev, eşsiz yapısı vesilesiyle herkesi şaşırtıyor! Aynı zamanda bu ev, içinde Akdeniz ve Ege kültürüne ait her şeyi bulundurarak günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Ayrıyeten müze ev, özellikle Müslümanlara ve Hristiyan halka dair oldukça önemli kültürel güzellikleri içinde barındırıyor!

  • Şapeller

Bilindiği üzere eşsiz diyar Kayaköy’de, günümüze kadar ulaşmış olan tam olarak on dört adet şapel bulunuyor. Bu şapeller de özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Hatta birçok insan, bu şapelleri görmek için ziyarete geliyor.

Hayalet Köy-1

  • Yukarı Kilise

 Yukarı Kilise, Kayaköy’ün en büyük iki kilisesinden bir tanesidir. Bununla birlikte 19. yüzyılda Rum Ortodoks vatandaşlarının da aktif olarak kullandığı en önemli ibadet yerlerindendir.

  • Aşağı Kilise

Yukarıda adı geçen diğer büyük kilise de buradadır! Buranın en önemli ve dikkat çekici yanı da kilise içerisinde yer alan Hz. İsa ve havarilerinin birlikte bulunduğu freskler olarak biliniyor. Her sene yüzlerce insan, bu muhteşem yapıyı ziyaret etmek için yelken açıyor!

Ege'nin köylerini keşfetmeye devam. UNESCO tarafından geçici dünya miras listesine dahil edilerek koruma altına alınan Birgi'yi daha yakından tanımak için Hayallerdeki Ege Köyü: Birgi yazımızı da mutlaka okumalısınız.

Ölüdeniz-00
Kültür Seyahat

Fethiye ve Ölüdeniz: Türkiye'nin Cennet Köşeleri

Turkuaz renkteki suları, beyaz kumlu plajları ve etkileyici doğal manzaralarıyla büyüleyici bir tatil deneyimi sunan Fethiye ve Ölüdeniz, her yıl…

Devamını Oku
Pet 3
Kültür Seyahat

Evcil Hayvanlarınızla Birlikte Tatil Yapabileceğiniz Oteller

Evcil hayvanlarımız evimizin birer üyesi ve onları tatile giderken yalnız bırakmak içimizden gelmiyor. İşte bu yüzden can dostlarınızla beraber tatil…

Devamını Oku
Ölüdeniz-00
Kültür Seyahat

Fethiye ve Ölüdeniz: Türkiye'nin Cennet Köşeleri

Turkuaz renkteki suları, beyaz kumlu plajları ve etkileyici doğal manzaralarıyla büyüleyici bir tatil deneyimi sunan Fethiye ve Ölüdeniz, her yıl…

Devamını Oku