Kültür Seyahat

24 Mart 2022
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2022

2021 yılının verilerine göre Türkiye’de 261 adet tabiat parkı bulunuyor. Bu sayının çok olması elbette gurur verici. Gönül ister ki hepsini bir solukta anlatalım, gezelim. Fakat biz hepsinden bahsetmek yerine aralarından gözümüze çarpanları ve güzel olanları sizler için derledik. Yoksa biliyorsunuz, Türkiye’nin doğal zenginlikleri saymakla bitmez. 

Türkiye'nin Tabiat Parkları, şehrin kargaşasından kaçmak ve doğayla baş başa kalmak için ideal dinlence noktaları. Özellikle çocuklu aileler için oldukça keyifli geçirilecek bir hafta sonu için, şehir merkezine yakın bu tabiat parklarını mutlaka görmelisiniz.

Tabiat Parkları-1

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Balıkesir

Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, toplam 22 adadan oluşan Ayvalık Adaları’nın 20’sini kapsıyor. Ege Denizi’nin bir bölümünü içine alan park, toplam 19 bin 624 hektarlık alana sahip. ‘Adalar Kenti Ayvalık’taki parkın etrafı kızılçam ormanlarıyla ve zeytinliklerle dolu. Muhteşem yürüyüş yolları, koyları, peyzaj alanları ile koca bir bölgeyi kaplıyor. Tabiat parkı içerisinde yer alan adalardan yalnızca Cunda Adası (Alibey Adası) yapılaşmaya açık. Ki biliyorsunuz bu ada tarihte Rumların yaşadığı dönemlerden kalma taş evlerden, manastırlardan, Arnavut kaldırımlarından, daracık sokaklardan oluşuyor. Bu sebeple turizm için önemli bir yer.

Tabiat Parkları-2

Cunda Adası dışında kalan diğer bütün adalar imara ve yapılaşmaya kapalı. Bunlar: Pınar Adası, Çıplak Ada, Yellice Ada, Güneş Adası, Maden Adası, Kız Adası, Yumurta Adası, Balık Adası, Kara Ada, Hasır Adası, Küçükmaden Adası, Güvercin Adası, Maden Ada, Taşlı Ada, Yelken Adası, Yalnız Ada, Kara Adası, Yuvarlak Ada ve Göz Adası. İşte körfezi çevreleyen tüm bu adalar tabiat parkının içinde bulunuyor. Akdeniz’de yalnızca iki yerde bulunan kızıl mercanların varlığının yanı sıra; ahtapot, mığrı balığı, karides gibi sualtı çeşitliliği ile de oldukça kıymetli bir yer. Ayrıca tüplü dalış imkânı bulunan parkta denizin altını keşfedebilirsiniz. Balıkesir’in göz bebeği olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ve çevresini, bozulmamış doğasını gezginlerin mutlaka görmesi gerek.

Ormanya Tabiat Parkı, Kocaeli

Diğer ismi Uzuntarla Tabiat Parkı’dır. Kartepe ilçesine bağlı ve şehir merkezine oldukça yakındır. 11 Temmuz 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiş. Yani aslında yeni bir yer. Zamanla daha da büyüyüp gelişmiş. İçerisinde yürüyüş ve bisiklet parkuru, yetişkin ve çocuklar için hayvanat bahçesi, vahşi yaşam alanı, çadır ve kamp alanı, doğa okulu, yaban hayatı kurtarma merkezi bulunuyor. Toplam 67 farklı türde 768 adet hayvana ev sahipliği yapıyor. Örneğin; beç tavuğu, beyaz kuğu, cennet papağanı, Çin kazı, deve kuşu, hindi, yeşil başlı yaban ördeği gibi birçok kanatlı hayvan mevcut. Sürüngenler ve memelilere baktığımızda ise; iguana, piton yılanı, ala geyik, Arap atı, yılkı atları, ceylan, deve, zebra, rakun, lama, tiftik keçisi, karaca gibi hayvanlar bulunuyor. Hayvan çeşitliliği bakımından zengin olan çiftlikte özellikle çocuklar seyisler eşliğinde atlara binebiliyorlar. Ayrıca doğa okulunda parkın arka tarafına kurulmuş olan seralarda eğitimler veriliyor. Bu sayede özellikle çocukların bitkileri tanıması, hayvanlarla tanışması hedeflenmiş.

Tabiat Parkları-3

Gelelim parktaki bir başka alana. Parkın içinde bulunan ve Yüzüklerin Efendisi’nden esinlenerek yapılmış Hobbit Evleri, tabiat parkının en çok ilgi gören yeri. Hobbitlerin küçük dünyası minyatür bir köy oluşturularak canlandırılmış. Bunun dışında parkın içerisinde bir açık hava kütüphanesi bulunuyor. Ağaçların içerisine yerleştirilmiş kitapları alıp hamaklarda okuyabilirsiniz. Buradan kuş gözlem alanına gidip minik canlıları izleyebilirsiniz. Gördüğünüz gibi Ormanya Tabiat Parkı içinde sıkılmak mümkün değil. Yapılacak çok şey ve gezilecek çok yer var. Bizce burayı görmeden Kocaeli’den ayrılmayın.

Hamsilos Tabiat Parkı, Sinop

Türkiye'nin 22'nci Tabiat Parkı olan Hamsilos Tabiat Parkı, 1991 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edildi. Burası mavinin ve yeşilin bir arada bulunduğu, hayvan ve bitki çeşitliliğinin çok olduğu bir bölge. Hamsilos’ta deniz bir nehir gibi kıvrılarak kara parçasının içlerine doğru giriyor. Bu sebeple Hamsilos’taki körfez genellikle Norveç, Grönland, Alaska gibi kuzey ülkelerinde görülen bir kıyı tipi olan fiyorda benzetiliyor. Peki, sizce bu değerli coğrafi oluşumun içinde hangi canlılar yaşıyor olabilir? Hadi gelin bir de zengin biyoçeşitliliğe sahip bu alandaki canlılara bakalım.

Tabiat Parkları-4

Burada yabani karanfil, Kastamonu soğanı, deve dikeni, teke sakalı, sütleğen, Sinop çiğdemi gibi tehlike kategorisi sınıfı içerisinde değerlendirilen altı endemik bitki bulunuyor. Ayrıca 150 farklı kuş türü burada barınıyor ve göç noktası olduğu için konaklıyor. Temiz havayı bolca içinize çekebileceğiniz tabiat parkında yürüyüş yolu ve seyir terası da mevcut. Doğanın bize sunduğu ender oluşumlara sahip olan Hamsilos Tabiat Parkı’nı mutlaka görmelisiniz.

Tabiat Parkları-5

Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı, Samsun

Ulubey Kanyonu’ndan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci kanyonu olan Şahinkaya Kanyonu 2015’te tabiat parkı ilan edildi. Kendisi Altınkaya Baraj Göleti’nin üzerinde ve 1500 metre uzunluğunda. Kızılırmak Nehri’nin binlerce yılda aşınarak ortaya çıkardığı kanyondaki suyun derinliği 80 metre. Zeytin, akçakesme, ardıç ağaçlarının yanı sıra yabani nar gibi bitkilere de ev sahipliği yapıyor. Bunların dışında Türkiye'nin ilk ekstrem sporlar festivali olan Falcon Fest burada gerçekleştirilmişti. Çünkü burası doğa ve ekstrem sporlarına elverişli bir yer. Kaya tırmanışı, kano, kürek sörfü, Base Jump, Highline, Slackline gibi ekstrem spor ve aktiviteleri burada deneyimleyebilirsiniz. İyi eğlenceler…

Tabiat Parkları-7

Karadeniz'de gezilip görülecek, aşık olunacak çok fazla yer, yapılacak çok fazla aktivite var. Eğer bu yaz kendinize bir güzellik yapmak isterseniz, sizin için hazırladığımız Uygun Fiyatlı Karadeniz Turları rehberimize mutlaka göz gezdirmenizi öneririz.

Noel Filmleri-0
İyi Yaşam

Ne İzlesek: Yılbaşı Gecenize Eşlik Edecek Filmler

2023’e girmeye sayılı saatler kala, gecenizi çok daha güzelleştirecek film önerileriyle geldik. Eğer içlerinde izlemedikleriniz veya hatırlamak…

Devamını Oku
Havalimanlarındaki Yüz Tanıma Sistemi
Teknoloji

Havalimanlarındaki Yüz Tanıma Sistemi

Telefonlarımızdan asansörlere, hayatımızın birçok alanında kullanılan yüz tanıma sistemi havalimanlarında da yerini almaya başladı.

Devamını Oku
Blogger-0
Yeme İçme

Yemek Yemeyi Sevenlere En İyi Youtube Kanal Önerileri

Yemek yemek kimileri için adeta bir tutku, adeta bir yaşam amacı. Yemek ise, hayatımızda başlı başına önemli bir konu. Bunun üzerine sayısız…

Devamını Oku