Kültür Seyahat

6 Mayıs 2022
Güncelleme Tarihi: 1 Mart 2023

Çiçekler en güzel hallerine büründü, bahar geldi, gönlümüz şenlendi, ruhumuz aydınlandı. O zaman hadi gelin, içimizin çiçek gibi açılmaya başladığı şu bahar aylarında, Türkiye’nin en güzel bahar rotalarına bir göz atalım.

Gezecek Çok Yer Var: Selçuk, İzmir

İzmir’e bağlı Selçuk ilçesinde turistik anlamda gezilecek pek çok önemli lokasyon bulunuyor. Güzel havalarda tam anlamıyla tadı çıkarılacak Selçuk ilçesi ve etrafındaki görülecek yerler, misafirlerini bekliyor. Ev yapımı şarapları ve taş evleriyle ünlü Şirince, yedi gencin uyuduğu mağara efsanesiyle akıllarda yer eden Yedi Uyuyanlar, Bülbül Dağı’ndaki kutsal tapınak Meryem Ana, antik kenti, müzesi ve tiyatrosu ile efsanevi Efes, uçsuz bucaksız Pamucak Sahili, 15 kuleden oluşan Selçuk Kalesi, bölgede turizmi canlandıran güzelliklerden. Ayrıca Selçuk ilçesine kadar gelmişken, Aydın iline bağlı sahil kasabası ve şimdilerde gitgide büyüyerek bir yerleşim yeri olan Kuşadası da görülmesi gereken yerler arasındaki yerini alıyor. Son olarak Selçuk’ta köfte yemeyi asla ihmal etmeyin.

Selçuk.jpg

Meşhur Evleri ve Doğası ile Ünlü: Safranbolu, Karabük

Türkler, Bizanslılar, Türk Beylikleri ve Osmanlı tarihinin iç içe olduğu şehir Safranbolu, görsel ve mutfak olarak turistik anlamda ziyafet çekilebilecek bir değerdir. Safranbolu’da kışlık olarak kullanılan ve ‘Şehir' diye adlandırılan evler, ikincisi 'Bağlar' diye bilinen, yazlık olarak kullanılan evler bulunuyor. UNESCO tarafından Dünya Kültürü Mirası listesine alınmış olan kentte, hayran olunacak bir doğaya sahip Sarıçiçek Yaylası ve Göleti, Kent Tarihi Müzesi, Tarihi Saat Kulesi, Anadolu Saat Kuleleri Minyatürleri Parkı Müzesi, müthiş bir manzarası ile Kristal Teras, Tarihi Cinci Hamamı, Havuzlu Asmazlar Konağı, görülmeden dönülmemesi gereken noktalardan. Kuyu Kebabı Kuyu Kebabı, mantıyı andıran Peruhi, Safranbolu Baklavası denemeyi unutmayın.

Pamuk Şeker: Pamukkale, Denizli

Kışı ayrı, baharı ayrı güzellikte olan Denizli’nin pamuk incisi Pamukkale, her sezon gidilebilecek turistik bir ilçedir. Fakat Pamukkale’de yaşanan bahar ayları ise doğası sayesinde farklı bir atmosfere sahiptir. Şifalı termal suları ile dikkat çeken ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan meşhur travertenleri ile Pamukkale, dünyanın her yerinden yabancı ve yerli turisti kendisine çekmeyi başarıyor. Kaplıcaları ile şifalı olarak bilinen Karahayıt Kaplıcaları, Roma döneminden kalan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne bulunan Pamukkale Hierapolis Antik Kenti, neredeyse 2,500 yıllık bir geçmişe sahip olan Antik Kleopatra Havuzu, doğa harikası ile Yeşildere Şelalesi ve Ağlayan Kaya, Pamukkale çevresinde görülmesi gerekenlerden.

Hierapolis.jpg

Kangal Köpeği ile Dünya Çapında Meşhur: Kangal

Hepimizin bildiği gibi “Kangal” ismi anılınca ilk olarak Kangal köpeği akla gelir. İri yapısı, sadakati, korumacılığı ve cesur karakteri ile bilinen Kangal köpeği, bu ilçede doğmuştur. Kangal ilçesine gitmişken şifalı suları ve balıkları ile Kangal Balıklı Kaplıcası, 850 yıllık tarihi ile Alacahan Kervansarayı, köpekleri seviyorsanız kangallara hayran kalacağınız Özel Kangal Köpek Çiftliği, gezilecek yerlerin en başında geliyor. Sivas’ın meşhur mu meşhur mutfağından tadacağınız lezzetleri arasında Sivas Kebabı, Sivas Köftesi, Divriği Pilavı, Sivas Katmeri, Pastırmalı Sivas Böreği, Kelle Tatlısı, Madımak, Kesme Aşı gibi leziz tatlar bulunuyor. Bahar ayının güzelliğini Kangal’da, eşsiz lezzetler eşliğinde keşfetmeye hazırlıklı olun.

Göz Kamaştıran Plajlar: Datça, Muğla

Turkuaz suları, incecik kum taneli sahilleri, kırmızı taşlı plajları, muhteşem doğası, rahatlatıcı havası, Datça’nın bahar aylarında tercih edilme sebeplerinden bir kaçı. Doğa ve deniz manzarasının tam ortasına yerleşmiş Knidos ve Antik Tiyatrosu, sularının temizliği ile ün yapmış Hayıtbükü, Kızılbük, Ovabükü, Palamutbükü plajları ve Akvaryum Koyu, taşlı sokak ve evleri ile kalpleri kazanan ve Can Yücel’in evinin de yer aldığı Eski Datça Bölgesi, gece yıldızlara ev sahipliği yapan Datça Aktur Koyu, sığ ve tertemiz denizi ile Karaincir Koyu, Datça’da mutlaka gidilmesi gereken noktalardan sadece bir kaçı. Kumlusu, taşlısı, kayalıklığı ile o kadar çok koy ve o kadar çok plaj içinden, mutlaka birisi sizin tercih edebileceğiniz türden olacaktır.

Datça.jpg

Renklerin Cümbüşü: Cunda Adası, Ayvalık

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı bulunan Cunda Adası, Alibey Adası olarak da adlandırılıyor. Film sahnelerini andıran taş evleri, kilise ve manastırları, temiz plajları, Arnavut kaldırımlı sokakları, hediyelik eşyacılarının yarattığı renkli atmosferi, müthiş ege mezeleri, bin bir çeşit balık ürünleri Cunda Adası’nın, bahar aylarında ziyaretçi akınına uğramasındaki haklı gerçeklerini yansıtıyor. Ege Denizi’nin dördüncü büyük adası olan Cunda Adası’nda, psikoterapi amacıyla kullanılan ilginç Tımarhane Adası, hikayeye göre 3 ayaklı şeytanın ayak izinin yer aldığı Şeytan Sofrası, mimarisi ile tam bir tarih kokan Ayışığı Manastırı, adayı kuşbakışı izleyebileceğiniz muhteşem manzarası ile Aşıklar Tepesi, temelleri 1800’lerde atılan Taksiyarhis Kilisesi, güzel bir sergi deneyimleyeceğiniz Rahmi Koç Müzesi, görülebilecek noktalardan.

Longoz Ormanları ile Yeşillenen: İğneada, Kırklareli       

Marmara Bölgesi’ndeki Kırklareli ilinin yeşil kalbine sahip olan İğneada, 10 kilometrelik uzunlukta dalgasız denizi ile ziyaretçilerini baharda ağırlamayı bekliyor. 1800’lerde yapılan İğneada Feneri, dağların dibindeki Liman Köy, temiz sahili ile Beğendik Köyü, yemyeşil ruhu ile insanı etkileyen ve bünyesinde pek çok göl ve park bulunduran İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, leylek ve kuşların evi Pedina Gölü, doğal güzellikleri ile adından bahsettiren Zindan Dere Şelalesi, Telli Baba’nın yedi kardeşinden biri olduğu söylenen Liman Baba Türbesi, ziyaret edilecek yerlerden. İğneada’nın ormanlarının sunduğu organik orman balı, istavrit, mezgit, hamsi gibi balık çeşitleri, tatlı sulardan gelen alabalık ve oğlak kebabı gibi tatları da es geçmeyin.

iğneada.jpg

michelin star-0
Yeme İçme

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları -2024 Tam Liste

Türkiye'de de birçok Michelin yıldızlı restoran olduğunu biliyor muydunuz? Gastronomi dünyasının en prestijli ödüllerinden olan Michelin…

Devamını Oku
seyahat sigortası-0
Tips

Seyahat Sigortası Hakkında Tüm Merak Edilenler

Seyahat sağlık sigortası, beklenmeyen durumlarda ortaya çıkabilecek pek çok riskin üstesinden gelme adına önemli bir sigorta. Peki, seyahat sigortası…

Devamını Oku
Türkiye'nin Çocuk Dostu Kayak Merkezleri-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin Çocuk Dostu Kayak Merkezleri

Çocuklarınızla birlikte keyifli zamanlar geçirebileceğiniz, kayak dersleri alabileceğiniz ve aile dostu aktivitelerin tadını çıkarabileceğiniz en iyi…

Devamını Oku