Kültür Seyahat

6 Nisan 2021
Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2022

Şehirler vardır ruhuyla ünlü, şehirler vardır doğasıyla ve insanı rahatlatan atmosferiyle bilinen. Bunun ötesinde bazı şehirler vardır, insanı sokak sanatı ile yaşama döndüren ve yaşatan. Attığınız her adımda size sanatın varlığını hissettiren şehirlere bir bakış atmaya ne dersiniz?

Bushwick, New York

New York’un kuzey kesiminde işçi sınıfı bir mahallenin duvarlarındaki, binaların, depoların, garajların ön yüzündeki graffitileri görebilirsiniz. Sokak sanatına dair ne varsa bulabileceğiniz Bushwick, birbirinden güzel mozaikler, stickerlar ve kalıplara ev sahipliği yapıyor. En ünlü duvar ressamlarının bile çizimlerini görebileceğiniz Bushwick’e hayran olmak elde değil. Bahsettiğimiz sanatçılar: İtalyan ressam Pixel Pancho, Avustralyalı ressam Reka, Polonyalı Olek ve New Yorklu Zimad… Küratörlerin de katkısıyla sanatçılar hünerlerini sergileyerek halka ve sanata hizmet ediyorlar. 

Graffiti Buenos Aires, Arjantin

Arjantin’in başkenti ve en büyük şehri olan Buenos Aires, sokak sanatında oldukça ünlü. Buenos Aires Sokak Sanatı, Buenos Aires’teki sokak sanatı sahnesini destekleyen bir organizasyon olma özelliğini taşıyor. Bu sokak kendini ifade etmek isteyen tüm ulusal ve uluslararası sanatçıları gözler önüne serer. Sanatçılar, şirketler, enstitüler ve turizm arasındaki bağlantıların gelişmesine katkıda bulunmakla kalmayıp dünya çapındaki takipçileri de çeşitlilik, kalite ve Arjantin sokaklarındaki sanatı otaya çıkarma anlamında cesaretlendirmeye ön ayak olur. Buradaki sanatçıların en büyük avantajlarının şehirde yer konusunda neredeyse hiçbir kısıtlama ve imkânsızlığa maruz kalmamaları. Bu sayede büyük ölçekli duvar resimleri şehri süslemeye başladı. Buenos Aires’te bulunan tek bir sanatçının elinden çıkmış olan ve dünyanın en uzun duvar resmi özelliğine sahip eseri mutlaka görmelisiniz. 

1

Santiago de los Caballeros, Dominik Cumhuriyeti

Dominik Cumhuriyeti’ndeki en muhteşem yerlerden biri sayılan Santiago de los Caballeros, ülkenin en büyük ikinci şehri olarak bilinmektedir. Ülkenin ikinci büyük şehri olan Santiago de los Caballeros, Santiago Belediye başkanının halktan Los Pepines mahallesindeki bina ve duvarları tuval olarak kullanmalarını istemesinden sonra birkaç ay içinde tüm şehir, baştan sona renkli duvar resimleri ve rengârenk evlerle yeni bir hayata başladı.

Atina, Yunanistan

Atina’da sokak sanatını keşfetmek isterseniz, Yunanistan’ın başkentine hoş geldiniz. En basit karakter taslaklarından, en anlamlı duvar resimlerine kadar ne ararsanız başkent Atina’da sizleri bekliyor. Psiri, Karamikos, Exarcheia gibi bölgelerde Atina’nın en iyi sokak sanatlarını görmeniz mümkün. 

Cozumel Adası, Meksika

Yucatan’daki en büyük adalardan biri olan Cozumel Adası, özellikle turist ve cruise gemileri sayesinde oldukça popüler sayılmaktadır. San Miguel’de göreceğiniz yaklaşık 53 adet duvar resmi, sizi büyülemeye fazlasıyla yetecektir. Sokak sanatı denince akla ilk gelen isimlerden olmasa da Meksika bu konuda oldukça iddialı. 

2

Gent, Belçika

Belçika’daki en havalı şehirlerden biri olan Gent, genelde daha çok bilinen Brugge ile karşılaştırılsa da daha modern ve daha kentsel bir havayı kucaklamayı başarmıştır. Gent, muhteşem su kanalları, büyüleyici mimarisi ve göz alıcı atmosferi ile birlikte Brugge ile beraber ülkenin en güzel şehirleri arasında yer almayı başarır. Gent sokaklarında düzenli olarak yaşanan sokak festivalleri, en başta bu kültürü yaşatan güzelliklerden sayılmaktadır.

Rotterdam, Hollanda

Modern mimarisi ile bilinen Rotterdam’da şehir boyunca duvar resimlerine denk gelmeniz mümkün. Özellikle gece hayatı, restoranları, barları ile popüler olan Witte de With sokaklarındaki yüksek yoğunluktaki resimlerin oldukça gözde olduğu söylenebilir.

Manchester, İngiltere

Ünlü duvar resimleriyle süslenmiş Manchester’da şehrin her yanında türlü güzelliklere şahit olmanız mümkün. Ziyarete başlayacağınız en iyi yer ve muhteşem sanat eserlerine bizzat şahitlik edeceğiniz yer ise Northern Quarter. Kendinizi güzelliklere hazırlayın.

3

 

Samos-0
Kültür Seyahat

Karşı Kıyının Güzeli: Samos

Türkiye'ye en yakın Yunan adası olan Samos, uçsuz bucaksız üzüm bağları, şelaleleri, uzun sahil şeritleri ve otantik köyleriyle Türk turistlerin…

Devamını Oku
Zakynthos-00
Kültür Seyahat

Bir Yunan Rüyası: Zakynthos Adası

Yunanistan’ın gözdesi Zakynthos Adası, ziyaret eden herkesin ayaklarını yerden kesen büyüleyici detaylara ev sahipliği yapıyor. Hadi bu güzelim adayı…

Devamını Oku
Yunan Adaları-0
Kültür Seyahat

Cruise Gezisi ile Yunan Adaları'nı Keşfediyoruz

Sonsuz bir deniz manzarası, çeşit çeşit lezzetli yemekler, muhteşem eğlenceler, adaların mis gibi havası, her yeni güne yeni bir limanda uyanış, ayrı…

Devamını Oku