Yeme İçme

13 Nisan 2022

Ramazan Ayı’nın elbette kendine has birçok incisi var sevgili okuyucu; narlı cevizli güllaçlar, sıcacık mis gibi kokan pideler, yumuşacık hurmalar ve leziz mi leziz, bol aromalı şerbetler. Herkesin sevdiği bambaşka bir tat var şerbet söz konusu olduğunda. Kimi tarçınlı severken, kimi karanfil veya kırmızı meyve aromalı seviyor. Fakat bu yazımızda herkese hitap edecek bir tarif bulmak mümkün! İçlerinde sizin de daha önce denememiş olduğunuz bir tarif varsa hiç kaçırmadan deneyin deriz!

osmanlı-şerbet.jpg

Şerbetin Kısa Bir Tarihi

Şerbet, Arapça “shariba” kelimesinden geliyor ve “içmek” anlamında kullanılıyor. Birçok dile de bu kök üzerinden geçmiş. Dünyanın ilk yumuşak içeceği olarak bilinen şerbet, Osmanlı İmparatorluğu toprakları üzerinde doğmuş. Eskiden içerdiği meyveler, baharatlar, çiçekler gibi doğal tatlardan, su ve şekerden oluşan şerbet, insanların daha çok hastalıklardan korunmak için içtiği bir içecek olarak tüketilirmiş. Osmanlı zamanında 300’den fazla farklı şerbet bulunduğu söyleniyor. Yaseminlisinden tutun, güllüsüne, leylaklısından, çileklisine ve hatta lotuslusuna kadar! Hem saraylıların hem halkın bayıldığı bu içeceğin namı İslam’ın ve Osmanlı kültürünün dünyaya yayılmasıyla kendine daha fazla söz buldu elbette.

osmanlı-şerbet-2.jpg

Günümüzde Şerbet

Günümüzde bilinen ve tüketilen şerbet türleri eskiye göre biraz daha seyreklik gösterse de hala çok sevilerek tüketiliyor. Bildiğimiz en yaygın şerbete limonata diyoruz aslında. Basitçe limon, su ve şekerin karışımından oluşan bu leziz içecek, nane gibi aromatiklerle, gül ve çilek gibi tatlarla da zenginleştirilebiliyor. Hatta limonlu şerbet dünyanın birçok yerinde bir ramazan geleneği olarak varlığını sürdürüyor.

Gül Şerbeti

Kırmızı veya pembe gül kullanarak yapabileceğiniz bu tarif için öncelikle yoğun bir şurup hazırlamanız gerekiyor, bu şurup için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde:

  • 1 kâse gül (gülleri bol suda yıkayıp sonrasında süzmek gerekiyor)
  • 2 kilo şeker
  • 4 bardak su
  • 1 2/3 limonun suyu

Bu tarifin en önemli noktalarından biri de gül yapraklarının dibindeki sarıya yakın renkli kısımları kullanmamak, bunları makasla kesip ayırabilirsiniz. Sonrasında yıkayıp süzdüğümüz gülleri bir kavanoza koyup üzerine limon suyu döküyoruz. Her bir gül tanesinin üzerinin kaplandığından emin olmamız gerekiyor. Temiz bir bezle kavanozun üstünü örtüp sıkıca bağlayın. Güneş görmeyen bir alanda, mutfak dolabında örneğin, bir hafta kadar bekletin. Sıcaklıkların arttığı bu günlerde 3 gün bekletmek de yeterli olacaktır. Bu süre içinde güllerin aroması limon suyuna karışıyor olacak ve süre bittiğinde gülleri kavanozdan ayırıp şekerin yarısını ekleyip, aynı süre içinde ikinci kez bekleteceğiz.

Daha sonra kalan şeker ve suyu da ekleyip iyice karıştırmamız gerekiyor. Süzdükten sonra uzun bir süre buzdolabında saklayabilirsiniz.

Peki hazırladığımız bu şuruptan nasıl şerbet yapacağız? İşte bu şekilde:

Bardağa döktüğünüz iki kaşık veya damak tadınıza göre daha fazla şurup üzerine su ve buz ekleyerek sıcaklara derman olacak bu enfes bir şerbeti hazırlayabilirsiniz.

Klasik Türk Şerbeti diye de bildiğimiz Gül Şerbeti, günümüzde daha çok Orta Doğu’da ve Güney Asya’da özellikle düğünlerde romantik görünümünden dolayı gelin ve damadın içmesi için sunuluyor. Zor bir tarif gibi gözükse de bir kez yaptığınızda uzun süre dayanacak ve yaptığınıza kesinlikle değecek.

Şerbet

Karpuz Şerbeti

Susuz geçen bir günün sonunda şifa gibi gelecek belki pek de alışık olmadığımız bir şerbet var sırada. Oldukça basit ve pratik olan bu şerbetin içindeki malzemeleri:

  •     1 kâse dilimlenmiş karpuz
  •     1 çay kaşığı bal

Blender içinde karpuz ve balı karıştırıp, üzerine buz döküp tadını çıkarabilirsiniz.

Üzüm Şerbeti

Hem kuru hem taze üzümden yapabileceğiniz bu şerbet ise oldukça pratik, iftardan önce hazırlayıp buzluğa atabilirsiniz. Hazırlamak için ihtiyacınız olanlar:

  •    1 bardak kuru üzüm veya yarım kilo taze üzüm
  •    1 bardak şeker
  •    5 bardak sıcak su
  •    2 karanfil
  •    1 tarçın çubuğu

Üzümleri iyice yıkadıktan sonra sıcak su ve şekeri karıştırdığınız bir tencereye boşaltın. Karanfil ve tarçını da ekledikten sonra üzümler yumuşayana kadar kaynatın. Biraz soğuduktan sonra, blender yardımıyla içinde karıştırdıktan sonra buz ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Hint Hurması Şerbeti

Ramazan’ın vazgeçilmezi hurmayı bir de içecek olarak denemek isterseniz tarifi aşağıda:

  •    250 gram Hint hurması
  •    1 parça zencefil kökü
  •    3 bardak şeker
  •    2 karanfil
  •    1 tarçın çubuğu
  •    1 litre sıcak su

Soyduğunuz hurmaları bir gece şeker ve su karışımı içinde bekletin. Ertesi gün diğer malzemeleri de içine ekleyerek yaklaşık bir saat kaynatın. Ilıdığında kalın parçaları süzüp çöpe atmak yerine süzdüğünüz yumuşak hurmaları ezerek tekrar şerbetin içine karıştırabilirsiniz.

Ananas Şerbeti

Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden ananas size Ramazan ayında aradığınız ferahlığı sağlayacak. Ferahlık için birebir bu tarif için ise ihtiyacınız olanlar:

  •     1 ananas
  •     Yarım limon suyu
  •     4 yemek kaşığı şeker
  •     4 bardak su
  •     Buz

Ananasları soyup bir blender içine atın. Sonrasında orta boy bir sos tenceresine su, limon suyunu ve şekeri ekleyin. Kaynadıktan sonra bir 10 dakika daha kısık ateşte kaynar halde bırakın. Soğuduktan sonra buz ile servis edebilirsiniz. Herkse afiyet olsun!

Trabzon Gezilecek Yerler-0
Kültür Seyahat

Trabzon'un Gezilecek En Güzel Yerleri

Kültür ve doğa turları ile her sene sayısız ziyaretçiyi konuk eden Trabzon, tarihi mirasları, mutfağı ve doğal güzellikleriyle Karadeniz'in en…

Devamını Oku
2024 Resmi Tatiller
İyi Yaşam

2024 Yılında Şimdiden Planlayabileceğiniz Tatil Günleri

2024 içerisinde hangi günler resmi tatil olacak? İnsanlar kaç gün tatil yapacak? Merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bu yazıda topladık, size…

Devamını Oku
Bisiklet Rotaları (0)
Kültür Seyahat

Türkiye'nin En Güzel Bisiklet Rotaları

Hem bisiklet tutkunları hem de yeni başlayan heveslileri teşvik etmek için, ülkemizin dört bir yanından en güzel bisiklet rotalarını belirledik.…

Devamını Oku