Kültür Seyahat

25 Nisan 2022

Ordu’nun Perşembe ilçesine bağlı olan Yason Burnu, gerek doğal güzelliği gerekse mitolojik tarihi hikayesi ile meraklı yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya devam ediyor. Sakin şehir unvanına sahip Perşembe ilçesinde bulunan Yason Burnu, birinci derecede arkeolojik doğal sit alanı olma özelliğini taşıyor. Resmi kayıtların, her sene Yason Burnu’nun 100’bin civarında yerli ve yabancı ziyaretçi ağırladığını gösterdiğini de belirtmeden geçmeyelim. Yunan mitolojisinde önemli bir yeri olan Altın Post Efsanesi’nin yaşandığı lokasyon olmasından ötürü Yason Burnu, bulunduğu yer itibariyle hem Türkler hem de tarihe meraklı ziyaretçiler için oldukça önem taşıyor. Peki, bu ‘Altın Post’ hikayesi nereden gelmektedir? Yeşil ve mavinin kardeşliğinin yaşandığı Yason Burnu’nu bu kadar özel kılan özellikler nelerdir?

Doğal Güzel Yason Burnu’nun Altın Post Hikayesi

Tarihi Romalılara ve Bizanslılara kadar uzanan Perşembe ilçesinin 15 kilometre kuzeybatısında bulunan Yason Burnu’nun tarihinde, Kaptan Yason (Jason) liderliğindeki Argonatlar’ın ve Herkül ‘ün, ‘Altın Post’u bulmak için gelmeleri yatıyor. Peki, bu Altın Post’un hikayesini bu kadar önemli kılan hikayesi nedir? Öncelikle bu post, Yunan mitolojisinde, iktidarın, onurun, saygınlığın ve zenginliğin sembolü anlamına gelmektedir. Efsane, içlerinde güç Tanrısı Herkül’ün de bulunduğu bir grubun, İason (Yason) liderliğinde Kolhis’e yani Gürcistan’ın Karadeniz’in doğu sahili boyunca dizili bölgelerine giderek bu bahsi geçen Altın Post’u aramalarını konu alıyor. Argo ve Argonautların efsanesine göre kahramanlar için yapılmış elli beş kürekli bir gemi ile Jason, Argos (gemi ustası), Tiphys (dümenci), Orpheus (ozan), İdmon (bilici), Amphiaraos (bilici), Mopsos (bilici), Herakles gibi Argonautların mücadelesinin altında ise farklı bir konu yatmaktadır.  Argonautların lideri Jason henüz ufak yaşlardayken, kraliyetin başında olan kral babası, amcası tarafından öldürür. Jason büyüdüğünde, babasını öldüren amcasından, krallığı almak ve krallığın başına geçmek istemektedir. Bu hayalinin gerçek olması için ise Jason’un Altın Post’u alması gerekmektedir. Büyük mücadeleler sonunda postu almayı başaran Argonotlar ve Altın Post, tarihin sayfalarına bu mitolojiyi yazdırmayı başarmışlardır.

Yason-2

Yason Burnu’nun Dikkat Çeken Eşsiz Özellikleri

Bünyesinde kilisenin de bulunduğu Yason Burnu Yarımadası’nın, turistleri çeken göz etkileyici özellikleri bulunuyor. Karadeniz sahilinde yer alan bu doğa harikası yerde, güneşin hem doğuşu hem de batışı muhteşem manzaralar eşliğinde rahatlıkla izlenebiliyor. ‘Güneşin denizde yüzdüğü yer’ olarak adından söz ettiren Yason Burnu, gün batımında ufuktan batan muhteşem manzarayı izlemek isteyen pek çok doğa tutkununu kendisine çekmeyi başarıyor. Issızlığın bu kadar derin hissedildiği Yason Burnu, yeşillik kamp alanları, doğal yapısının güzelliği ve tertemiz havasıyla, onu görmeye gelecek olan ziyaretçilerini ağırlamayı bekliyor. Bünyesinde yaklaşık 4 bin yıllık taşlardan yontularak yapılmış balık havuzları, denizaltında batıklar ve mağaraların bulunduğu Yason Burnu’nda, Rumlar tarafından yaptırılan ve burunda gayet güzel bir manzara oluşmanı sağlayan bir deniz fenerinin de yer aldığını belirtelim.

Ordu’nun İncisi Yason Burnu’nun Bağlı Olduğu Perşembe İlçesi

Doğal güzelliği ile adından söz ettiren Yason Burnu, Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Ordu’nun Perşembe ilçesinde bulunuyor. Bu burnun altı bölgesinde Panaya isimli eski bir kilise vardır. 1800’lü yıllarda bölgede yaşayan Gürcüler ve Rumlar tarafından inşa edilmiş olan bu kilise, bir diğer adıyla Jason’s Kilisesi ya da Yason Kilisesi olarak bilinmektedir. Karadeniz sahili boyunca bu yarımada üzerinde, tek bir kilise bulunması da burnun, diğer önemli özelliklerinden birisidir. Ordu’nun 14 kilometre kadar kuzeyindeki Perşembe ilçesinde, Yason Burnu haricinde, eskilerde sığınak olarak kullanılan Hoynat Adası, güzel bir manzaraya sahip Çamburnu Feneri, Deniz Kabuğu, Çeşmeönü, Çaka Beyaz Kum ve Vona gibi gezilecek plajlar yer alıyor. Yason Burnu’nu ziyarete giderseniz, bu noktaları da ziyaret etmeden asla dönmeyin.

Yason Burnu’na Ulaşım Hakkında

Perşembe ilçesinin 17 kilometre kuzey batısındaki Yason Burnu’na özel araç ile Karadeniz’in güzel sahil kıyı yolu takip edilerek yaklaşık 20 dakikada ulaşılabilmektedir. Özel araç ile ikinci alternatif olarak daha kıvrımlı olan ve Ramazan Köyü yolu ve Bolaman Yolu üzerinden olan iç bölge rotası da izlenebilir. Öncelikle Ordu’ya ulaşmak için karayolu ya da Türkiye’nin belirli bölgelerinden gerçekleşen uçak seyahati, birer alternatif olarak kullanılabilir. Ordu-Giresun Havalimanı’na ulaştıktan sonra ise toplu taşıma olarak dolmuş ya da otobüsle Perşembe ilçesine varılabilir. Ayrıca dilediğiniz gibi gezebilmek amacıyla havalimanından, özel araç ta kiralamak mümkün. Karayolu olarak otobüs tercih eden ziyaretçiler ise Ordu Otogarı’ndan özel araçlar, taksiler ya da otogarın önünden kalkan otobüsler ile Perşembe ilçesine ulaşım sağlayabilirler.

Yason-2

Yason Burnu, Perşembe ve Ordu’da Özel Lezzetler

Ordu’nun ilçesi Perşembe’ye kadar gelmişsiniz, burada Karadeniz’e özgü lezzetleri tatmadan dönmek olmaz. Gelin yöresel lezzetlere bir göz atalım. Öncelikle bu güzel diyarlarda çorbadan, tatlıya, balıktan çeşitli hamur işlerine kadar geniş bir yelpaze bulunduğunu belirtelim. Yöresel otlarla hazırlanan Kaldirik ya da Galdirik kavurma yemeği, taze fasulye, pırasa, patlıcan, yaprak bezelye ve pirinçle hazırlanan Dible yemeği, ilk sıralarda yer alan Karadeniz hamsili ekmeği, çeşitli alternatiflerle hazırlanan karalahana yemekleri, muhteşem lezzet ve yöreye has mısır yarmalı aş sarması, mutlaka tadılması gereken lezzetlerden. Bunların haricinde peynirlisinden tutun da kavurmalısına kadar farklı çeşitleriyle Ordu pidesi, mis gibi tereyağı ile hazırlanan Gürcü kavurması, karalahana ya da pancar ve et ya da kıyma ile hazırlanan pancar döşemesi, sucuk ve kaşar peynirin başrol oynadığı Ordu tostu, muhteşem mezgit ve levrek buğulama, belli başlı yemeklerdendir. Çökelek ve beyaz peynir ile hazırlanan mısır unu yağlaşı, leziz beyaz mısır ve pancar çorbası, incecik yufka ve akıllara kazınacak lezzeti ile ev baklavası, unutulmayacaklar arasındakini yerini alıyor.

Yason Kilisesi
Kültür Seyahat

Altın Post'un İzinde: Yason Burnu

Sakin şehir unvanına sahip Perşembe ilçesinde bulunan Yason Burnu, gerek doğal güzelliği gerekse mitolojik tarihi hikayesi ile meraklı yerli ve…

Devamını Oku
Yason Kilisesi
Kültür Seyahat

Altın Post'un İzinde: Yason Burnu

Sakin şehir unvanına sahip Perşembe ilçesinde bulunan Yason Burnu, gerek doğal güzelliği gerekse mitolojik tarihi hikayesi ile meraklı yerli ve…

Devamını Oku
Yason Kilisesi
Kültür Seyahat

Altın Post'un İzinde: Yason Burnu

Sakin şehir unvanına sahip Perşembe ilçesinde bulunan Yason Burnu, gerek doğal güzelliği gerekse mitolojik tarihi hikayesi ile meraklı yerli ve…

Devamını Oku