Kültür Seyahat

29 Ocak 2023

Dört bir köşesi doğa harikalarıyla çevrili ülkemizde, sonraki nesillere miras bırakabilmemiz için koruma altında olan birçok milli parkımız var. Doğa ile iç içe zaman geçirmek isteyen vatandaşlarımızın ziyaret ettikleri, piknik yaptıkları ve kiminde denize girme imkanı buldukları bu milli parklar, bizim milli değerlerimiz aynı zamanda. Hadi gelin bu milli parklardan sizler için seçtiklerimizi biraz daha yakından tanıyalım.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Kuşadası / Aydın

Birbirinden güzel ve efsane koyları, taşlı ya da bembeyaz kumlara sahip sahilleri ile Aydın’dan ve çevre illerden gelenlerin favorisidir Dilek Yarımadası Milli Parkı. Hemen denizin kıyısında keyifle yapabileceğiniz piknik organizasyonlarınız, restoran ve kafeleri bulunan koyları, su altı zenginlikleri ve bitki çeşitlikleri ile milli parklar arasında öne çıkan Dilek Yarımadası, ayrıca Akdeniz’den Karadeniz’e kadar tüm bitki türlerini bünyesinde barındırdığı için Avrupa Konseyi tarafından, ‘Flora Biogenetik Rezerv Alanı’ olarak sınıflandırılmıştır.

Milli Park-Kuşadası

Köprülü Kanyon Milli Parkı, Manavgat / Antalya

Muhteşem seyir terası, adrenalin dolu raftinglere kapı açan Köprüçay Nehri, Toros Dağları’nın harika manzaraları, batı kısmında yer alan Selge Antik Kenti gibi görülecek pek çok alternatif Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda meraklılarını bekliyor. Ülkemizin rafting turizmi açısından en önemli noktalarından biri olan bu milli parkta, doğa fotoğrafçılığı, trekking, kaya tırmanışı, yüzme, balıkçılık, kampçılık, cip safari gibi farklı sportif seçeneklere de yer vermeden dönmemek gerekiyor.

Kızıldağ Milli Parkı, Şarkikaraağaç / Isparta

Yaklaşık 1,840 metre yükseklikteki Kızıldağ Milli Parkı, bünyesinde bulunan ve muhteşem bir manzara ortaya çıkaran mavi sedir ağaçları sayesinde, bol oksijene sahiptir. Güneyinde yer alan ülkemizin ikinci büyük gölü, Beyşehir sayesinde gölden esen rüzgarlar sayesinde daha oksijenli ve verimli bir havası oluşmaktadır. Kızıldağ’da, kalmak için bungalov evler, çadır ve kamp alternatifleri de yer almaktadır. Milli Park’taki Büyük Sivri Tepesi’ne tırmanışlar ve yürüyüş sevenler için trekking noktaları bulunuyor.

Munzur Vadisi Milli Parkı, Ovacık / Tunceli

Yaklaşık 42 bin hektarlık bir alana yayılmış olan Munzur Vadisi Milli Parkı, vadi sırasında yemyeşil Munzur Dağları’na kadar ulaşmıştır. Akarsu kaynakları, zengin endemik bitki çeşitleri, yabani hayvan türleri sayesinde milli park olarak ilan edilmiştir. Malum Tunceli’de sert karasal iklim görüldüğünden dolayı kış şartları yerine özellikle Mayıs sonu ile Ekim başına kadar balıkçılık, trekking, rafting, dağcılık gibi sportif aktiviteler gerçekleştirmek mümkündür.

Milli Park-Munzur

 

Uludağ Milli Parkı, Uludağ / Bursa

Sırada hem ülkemizden hem de dünyadan kayak tutkunlarının favorisi olan Uludağ Milli Parkı var. Bursa ilinin adeta simgesi olan Uludağ,  1930’lu senelerden itibaren kayak sporu yapılabilen bir bölge olmasıyla dikkat çekmektedir. Kayak başta olmak üzere, snowboard, kar motosikleti, buz pateni gibi kış sporları yapılabilmektedir. Milli park bünyesinde, yaban domuzları, yabani kedi, porsuk, çakal, tilki ve kurt gibi doğa hayvanlarına rastlamak mümkündür.

Spil Dağı Milli Parkı, Manisa

Türkiye’nin oksijen depolarından ve yemyeşil ormanları ile doğa manzaralarına damga vurmuş bölgelerden biridir Spil Dağı Milli Parkı. Kışın karlar altında tabloyu andıran güzelliğinin yanı sıra yaz ve bahar aylarında da yemyeşil ormanları ile kapçıların favorisidir. Milli Parkın Atalanı Mevkii’nde dağ evleri, kır kahvesi, kafe ve piknik alanları yer almaktadır. Bunun yanı sıra hem günübirlik hem de konaklamalı dağ evlerinde ya da ziyaretçilerin kendi çadır ve karavanlarında kalmaları mümkündür.

 

Beyşehir Gölü Milli Parkı, Beyşehir / Konya

Beyşehir Gölü ve bölgesi, yaklaşık 80 bin hektarı aşkın bir alanı ile milli park olmaya hak kazanmıştır. Özellikle Beyşehir Gölü’ndeki gün batımı, süresi ve eşsiz renkleri ile dünyada sayılı gün batımı güzelliklerinin arasında girmeyi başarmıştır. Milli parkın hemen yanında tarihi Hititlere kadar giden Eflatun Pınarı ile Anıtları, ahşap Eşrefoğlu Camii ve külliyesi de yer almaktadır. Milli park bünyesinde, ormanlık bölgeler, akarsu ve sazlıklar, makilik ve bataklık alanlar da mevcuttur.

Milli Park-Beyşehir

Kazdağı Milli Parkı, Edremit / Balıkesir

Kazdağları deyince Kazdağları köyleri ve muhteşem tatil cenneti akla gelse de Kazdağı Milli Parkı, yine ülkemizin oksijen dolu muhteşem noktalarından biridir. Milli Park bünyesinde izin verilen noktalarda çadır ve kamp yapmak mümkündür. Dünyaca meşhur zeytinyağları ile de bilinen bölge, dünyada sayılı oksijen üreten bölgelerden biri olarak adını yazdırmıştır. Günübirlik kullanım alanlarına sahip bölgede, doğa yürüyüşleri yapıp piknik ile günü sonlandırabilirsiniz.

Nemrut Dağı Milli Parkı, Kahta / Adıyaman

Bünyesinde Kommagene Krallığı’na ait antik kent bulunan Nemrut Dağı Milli Parkı, 2,150 metre yükseklikteki Nemrut Dağı eteklerine inşa edilmiş olan anıtsal heykelleri ve piramidi de içerisinde barındırmaktadır. Meşe ağaçları, ayı, kurt, çakal gibi canlıların bulunduğunu da belirtelim. İki ana kaya üzerine tek kemerden inşa edilmiş olan Cendere Köprüsü’nü de görmeden dönmemek gerekiyor.

Konaklamak dileyenler ise Nemrut Dağı bölgesindeki pansiyonlardan faydalanabiliyorlar.

Milli Park-Kahta

Saklıkent Milli Parkı, Antalya – Muğla Sınırı

Eşen Çayı’nın kolu Karaçay Deresi’nin aşındırması sonucunda oluşan Saklıkent Kanyonu, iki dağ arasında ve oldukça yüksektir. Kanyonun da içinde bulunduğu milli parkta, dünyaca bölgenin en iyilerinden olan rafting ve trekking yapmak mümkündür.

Milli Park-0
Kültür Seyahat

Türkiye'deki Milli Parklar

Dört bir köşesi doğa harikalarıyla çevrili ülkemizde, sonraki nesillere miras bırakabilmemiz için koruma altında olan birçok milli parkımız var. Hadi…

Devamını Oku
Nemrut-0
Kültür Seyahat

Güneşin En Güzel Hali: Nemrut Dağı

Güneşin en güzel halini izleyebileceğiniz Nemrut Dağı hakkında bilgi almak için hemen tıklayın!

Devamını Oku
Zeugma-0
Kültür Seyahat

Mezopotamya'nın Antik Kentleri

Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan gizemli Mezopotamya, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, hem kültürel hem de tarihsel açıdan çok önemli…

Devamını Oku