İpucu

24 Mayıs 2022

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen, Avrupa Birliği üyeleri ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerini kapsayan alanı ifade eder. Schengen Vizesi, Schengen Bölgesi ve üye ülkelere seyahat edilebilmesini sağlayan kısa süreli bir Avrupa vizesidir. Bu vize türü en çok 180 gün içerisinde toplam 90 gün Schengen ülkelerinden herhangi birinde kalış hakkına sahip olmanızı sağlar. 

Schengen-1

Schengen Bölgesi’nde 26 farklı ülke bulunur. Ortak bir vize politikasına sahip bu ülkeler arasında Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Monaco, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Slovakya, Slovenya, Vatikan ve Yunanistan yer alır. 

Schengen Vizesi Başvuru için Gerekli Evraklar Neler?

  • Birden fazla Schengen ülkesine seyahat etmeyi planlıyorsanız, ziyaretinizin büyük bir bölümünde konaklama yapacağınız Schengen ülkesinin büyükelçiliğine veya konsolosluğuna vize başvurusunda bulunmalısınız.
  • Seyahat etmeyi planladığınız ülkenin vize başvuru formunu doldurup imzalamanız gerekmektedir. Seyahat edeceğiniz ülkenin güncek başvuru formunu gideceğiniz ülkenin konsolosluğundan alabilirsiniz. 
  • Schengen vizesi fotoğraf için son 6 ay içerisinde çekilen biometrik fotoğraflar sunulmalı. 
  • Schengen vize başvurusunda bulunurken pasaportunuzun geçerlilik süresinin en az 6 ay olması gerekmektedir. 
  • Pasaportunuzun Schengen ülkesinden ayrıldıktan sonra en az 3 ay geçerliliği olması ve Schengen vizeniz için en az 2 adet boş vize sayfasına sahip olması gerekmektedir.
  • Mevcut belgelerin fotokopileri ve eğer mevcutsa daha önce alınmış Schengen vizelerinin fotokopileri.
  • Seyahatinizle ilgili tüm belgeleri, gidiş – dönüş uçak rezervasyonu, uçuş numaraları, konaklama bilgileri, başvuru sahibinin bilgilerini içeren otelden onay alınmış rezervasyon belgesi. 
  • En az 30.000 Euro’ya kadar sağlık giderlerini kapsayan ve her Schengen eyaletinde geçerli olan seyahat sağlık sigortası.
  • Kaldığınız süre boyunca finansal yeterlilikte olduğunuzu kanıtlayan son 3 aya ait banka ekstresi, kaşeli ve imzalı maaş bordrosu, işe giriş bildirgeniz, vergi bilgileri, SGK hizmet dökümü, varsa araç, ev ve arsa tapusu.

Schengen-2

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

  • Schengen vizesine başvurmanız için pasaportunuzun geçerlilik süresinin en az 6 ay olması gerekmektedir. 
  • Schengen vize başvuru yapmak istediğiniz ülkenin güncel başvuru formunu doldurmalısınız.
  • Talep edilen gerekli evrakları hazırlamalısınız.
  • Tamamlanan belgelerinizi bizzat elden teslim etmek, dijital parmak izi ve biyometrik fotoğraf çekimi için önceden randevu almalısınız. 
  • Belgeleri doğruladıktan sonra vize ücretlerini ödemelisiniz.

Tüm bu aşamaların yapılmasının ardından Schengen vizesi, başvuru sonrası 3- 7 gün içinde sonuçlanır. 

Schengen Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır?

  • Önceden randevu almanız gerekmektedir. 
  • Kabul edilen en yeni başvuru formunu indirmeli ve doldurmalısınız. Boş alan bırakmadığınıza dikkat etmeli, ilgili olmadığınızı düşündüğünüz alanlara NA (Cevap yok) yazmalısınız. 
  • Randevunuzu altıktan ve başvuru formunu doldurduktan sonra doldurulduktan sonra başvuru için gerekli belgeleri tekrar kontrol etmeli, istenilen ölçülerde ve nitelikte biometrik fotoğrafınızı çektirmelisiniz. 
  • Randevunuza zamanında gelmeli ve seyahat planlarınızla ilgili eğitim durumunuz, iş ve şirket geçmişiniz hakkındaki sorulabilecek kişisel soruları yanıtlamalısınız. 

Schengen Vizesi Türleri ve Süreleri Neler?

C Tipi (Kısa Süreli Turistik Vize) Schengen Vizesi

Turistik gezi, kısa eğitim programı ve iş seyahati amaçlı C tipi kısa süreli Schengen vizeleri ister 1 yıllık ister 5 yıllık olsun maksimum 90 gün seyahat etmenize izin verir. C tipi Schengen vizesi seyahat etme durumunuza göre tek, çift veya çoklu girişler için verilir. Schengen vizeleri genelde tek girişli olarak onaylanmaktadır. 

Tek girişli Schengen vizeleri kişinin Schengen bölgesinde 90 günlük süre dahilinde tek bir seyahat yapmasına izin verir. Çift veya çok girişli Schengen vizeleri kişinin Schengen Bölgesinde maksimum 180 günlük dönemde 90 güne kafar birçok seyahat yapmasına izin verir. 

D Tipi (Oturma İzinli, Uzun Süreli Konaklamalar) Schengen Vizesi

D tipi vizeler Schengen ülkelerinden birinde eğitim görecek, oturum sağlayacak veya çalışacak kişilere verilen bir vize türüdür. Uzun süreli vize olarak bilinen D tipi Schengen vizeleri 4 ila 12 ay arasında geçerlidir. D tipi Schengen vizeleri kişinin 90 günden fazla seyahat yapmasına izin verir.

Schengen-3

Uzun Süreli Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen vizesi tarafından verilen geçerlilik ve kalış süresi en fazla 90 gün uzatılabilmektedir. Vizenizin geçerlilik süresi bitmeden yetkili makamlara başvurmalısınız.  Vize başvurunuzu birkaç kez aynı ülkeden yapabilir, vize sürenizi biraz daha uzatabilirsiniz. İtalya, İspanya gibi uzun süreli vize veren ülkelerden birine Schengen vize başvurusu yapabilirsiniz. Vize başvurusu için gerekli evrakları hazırladıktan sonra vize almak istediğiniz Schengen ülkesine tekrar gideceğinizi gösteren otel rezervasyonu, uçuş bilgileri, uçak bileti gibi belgeleri dosyanıza ekleyerek uzun süreli vize alma şansınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca gitmek istediğiniz ülkeye neden tekrar gitmek istediğinizi anlatan bir dilekçe yazabilirsiniz. 

Schengen Vize Ücretleri

C Tipi Kısa süreli konaklama (90 gün): 80 Euro 

D Tipi Uzun süreli konaklama  (90 günden fazla): 116 Euro

Kadın Gezginler
Kültür Seyahat

Herkese İnat Birileri: Kadın Gezginler

Hepimizin aklında dünyayı gezmek, yeni insanlarla tanışmak, tecrübe edebildiğimiz kadar tecrübe edinmek ve hayatımızı dolu dolu, özgür bir şekilde…

Devamını Oku
Prizren Kalesi-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Prizren

Şar Dağları’nın göz alıcı güzellikteki eteklerinde uzanan Prizren şehri hem tarihi hem kültürel hem de doğal güzellikleriyle görenleri kendisine…

Devamını Oku
Durban-0
Kültür Seyahat

Renkli Tatil Cenneti: Durban

Tropikal iklimi, doğal güzellikleri ve kültürel çeşitliliğiyle ünlü Durban, hem macera dolu aktiviteler arayan gezginleri hem de yalnızca dinlenmek…

Devamını Oku