İpucu

11 Mart 2022
Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2022

Pilot olmak, öylesine özel öylesine havalı bir meslektir aslında. Pilotluk, hayallerinizi süsleyen bir meslek ise öncelikli olarak yapılması gerekenler bulunuyor. Tabi ki her meslekte olduğu gibi gerekli eğitimlerin alınması, öneri listesinin en başında yer alıyor. Lise öğreniminden sonra burslu ya da ücretli olarak girilebilecek üniversiteler bulunduğu gibi üniversite haricinde direk katılabilecek uçuş okulları da pilot olmanıza yardımcı olacaktır. Gelin beraberce pilot olma hayallerinizi, gerçeğe taşıyabilecek 5 önerimize bir göz atalım.

Pilot olmak (4).jpg

1-Olmazsa Olmaz Eğitim ve Havacılık Okulları

a) Üniversite Eğitimi Pilotaj Bölümü Okuyun

Lise öğreniminden sonra üniversite eğitimi olarak ücretli bir şekilde pilotaj bölümünü okumak, sizi pilot olmaya yaklaştıran en önemli adımlardan biridir. Lisans olarak 4 senelik olan Pilotaj Bölümünde teorik, pratik ve uygulamalı olarak pek çok önemli ders yer alıyor. Pilotaj bölümünde verilen dersler arasında, uçuş prensipleri, havacılık fiziği ve hukuku, mühendislik, uçuş güvenliği, uçuş planlama ve izleme, iletişim, meteoroloji, navigasyon ve simülatör uygulaması gibi kritik konularda eğitim alınmaktadır. Bölümden başarılı bir şekilde mezun olan adaylar ise sivil ya da askeri uçaklarda kaptan, yardımcı kaptan ya da uçuş planlama uzmanı olarak çalışabilirler. Burada bir parantez açarak askeri pilotluk kısmına değinelim. Eğer gözünüz askeri pilotlukta ise liseden sonra Hava Harp Okulu sınavlarına girerek pilot olma yolunda belirli bir adım atabilirsiniz. 

b) Kaliteli Bir Özel Havacılık Okulu ya da Kursuna Katılın

Üniversitelerin farklı bölümlerinden mezunsunuz fakat aklınızdan geçen ve hayallerinizi süsleyen meslek ise pilotluk. Merak etmeyin, hiçbir şey için geç değil. Önemli olan geçerliliğe sahip bir uçuş okulundan eğitim alıp pilotluk yolunda ilerleme şansınızın olması. Ortalama 18 ay süren Özel Sivil Uçuş Okullarında ise belirli bir ücret ödeyerek pilot eğitimi almak mümkün. Bu okulların arasında Türk Hava Kurumu’nun da bulunduğunu belirtelim. Bu kategoride, kişinin üniversite ya da lise mezunu olması, pilot olmasında bir kıstas değildir. Önemli olan pilot olmak isteyen kişinin, aldığı eğitimde başarı göstermesidir. Bu alternatifin dışında, havayollarının açtığı pilot yetiştirme programlarının da bulunduğunun altını çizelim. Tercihiniz ister Sivil Sivil Uçuş Okulları olsun isterse havayolları programları, burada önemli olan sağlam bir itibarı olan kurum seçmektir.

Pilot olmak (1).jpg

2-Yabancı Dilinizi, Özellikle de İngilizcenizi Geliştirmeye Odaklanın

İyi bir pilot olabilmek için yabancı dilinizin ortalamanın üzerinde olması gerektiğini asla     unutmayın. Havacılık dili İngilizce olduğundan dolayı, günlük konuşmanın yanı sıra teknik terimlere de önemli ölçüde hakim olmak gerekir. Buna ilave olarak pilotluk eğitiminin ve sonrasında alacağınız eğitimlerin de İngilizce olduğunu düşünürseniz, ileri dereceye yakın yazma, okuma ve konuşma derecesine sahip olmak, işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Sonuç olarak yaklaşık 300 kişilik bir yolcu topluluğuna hitap etme durumunuz söz konusu. Düşününce, çok uluslu ülkelere seyahat eden pilotların, neredeyse ana diline yakın İngilizce seviyesinin olmasını beklemek, pek te anormal bir beklenti değil aslında. TOEFL ve IELTS gibi geçerliliği olan İngilizce testlerine hazırlıklı olmanız oldukça mühim.        

3-Fiziksel ve Ruhsal Olarak Her Zaman Dinç Olmaya Özen Gösterin

En iyi pilot adayı olabilmek için sağlık durumunuzun da en iyi durumda olması, oldukça önemli bir konudur. Bu yüzden bağımlılık yapan zararlı maddelerden ve uykusuzluk ya da fazla yeme gibi durumlardan uzak durmak, pilot olmanın en başında gelen koşulların başında yer alır. Sağlıklı ve hafif yemek, belirli bir kilonun altında kalabilmek, meditasyon ya da yoga gibi rahatlatıcı egzersizler ve spor yapabilmek, hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınızı güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Sağlığınızın, bu meslekteki en önemli varlığınız olduğunu unutmadan yaşamınızı şekillendirmeniz, yapılacak en akıllıca seçimdir. Taşıyacağınız yolcularınız ve işvereniniz, sağlıksız, yeterince dinlenememiş ve aşırı stresle karşı karşıya olan bir pilota asla güvenmez. Kısacası, kendinize iyi bakın.

Pilot olmak (3).jpg

4-Deneyimli Pilotlardan Eşsiz Tecrübeler Edinmeyi İhmal Etmeyin

Eğitmenlerden, öğretmenlerden ve tecrübeli pilotlardan, ne kadar bilgi kaparsanız, mesleğe başlarken o derece hazırlıklı olabilirsiniz. Tabi ki hiçbir durumda, onunla karşı karşıya gelmeden ne yapacağınızı kestiremezsiniz fakat yine de iyi ya da kötü deneyimler yaşamış, türlü karışık senaryolarla karşılaşmış pilotlardan ya da eğitmenlerden, öğreneceğiniz her bir bilgi, ileride benzer durumlarla karşılaşacak olursanız, sizi kurtarmaya yardımcı olacaktır. Uçuş kurslarında ya da okullarda, eğitmenlerin verdiği her bir materyali ve bilgiyi, tam olarak anlamak, insan hayatı taşıyan bir mesleği icra ettiğiniz için hayati önem arz etmektedir. Bu açıdan verilen her bir bilgiyi özümsemek, Pilot koltuğuna ilk kez oturduğunuzda, uçuş hakkında mümkün olduğunca çok bilgiye hakim olmak, hem güvende hissetmeye hem de biraz olsun heyecanınızı azaltmaya destek sağlayacaktır.  

5-Pilot Olma Hayallerinizi Gerçekleştirmekte Kesinlikle Kararlı Olun

Başarılı bir pilot olmaya karar verdiniz ve bu yola baş koydunuz diyelim. Bu mesleğin ne kadar özveri istediğini, ailenizden, sevdiklerinizden ve evinizden belirli sürelerde uzak olacağınızı asla ama asla unutmayın. Bu yüzden bu zorlu ama bir o kadar da özel mesleği icra etmek için, disiplinli, sorumluluk sahibi, kendine güvenen, kararlı, düzenli ve yaptığı işi sonuna kadar benimseyen karakter özelliklerine sahip olmak, son derece önem kazanıyor. Gerçekten yapacağınız işi sevmek ve kendinizi pilotluğa adamak, yapacağınız bütün fedakarlıkların önüne geçerse, bu görevi hiçbir zorluk yaşamadan, layıkıyla yerine getiriyor olduğunuz anlamına gelecektir.

Pilot olmak (2).jpg
            
Ufak bir hatırlatma: 9 Nisan 2022 tarihinde Heathrow Londra’da Pilot Kariyer Günleri’nde gerçekleştirilecek olan etkinlikte, Amerika, Avrupa ve diğer ülkelerdeki kurslar hakkında ve sektör hakkında bilgiler, eğitim bilgileri, seçim aşamaları gibi konularda genel bilgi sahibi olunabilir. Bu etkinliğe, 10 £ ile 25 £ arasında bilet fiyatı ödeyerek sanal olarak da katılmak mümkün.                           

Gökyüzündeki Kahramanlarımız İyi ki Varlar: 26 Nisan ‘Dünya Pilotlar Günü’, sevdiklerini birbirine kavuşturan ve mesafeleri sıfıra indiren özverili tüm pilotlarımız için kutlu olsun.

***Boeing'in Rüya Uçağı yazımızı da okumak için buraya tıklayabilirsiniz***

Noel Filmleri-0
İyi Yaşam

Ne İzlesek: Yılbaşı Gecenize Eşlik Edecek Filmler

2023’e girmeye sayılı saatler kala, gecenizi çok daha güzelleştirecek film önerileriyle geldik. Eğer içlerinde izlemedikleriniz veya hatırlamak…

Devamını Oku
1
Teknoloji

Hayal mi Yoksa Gerçek mi: Uzaya Seyahatin Geleceği

Yeni seyahat trendleri turizm sektörünü ve alışkanlıklarımızı hızla değiştiriyor. Ulaşım araçlarındaki gelişmeler ise seyahat sektörünü gelecekte…

Devamını Oku
Bebekle Seyahat
Tips

Kabusa Dönüşmesin: Bebekle Araba Yolculuğu Yapmak

Bebekle araba yolculuğu yapmak, düşündüğünüz kadar zorlu değildir aslında, burada püf nokta sadece hayatı bu konuda daha pratik bir hale getirmektir…

Devamını Oku