Kültür Seyahat

6 Haziran 2024

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’na günler kala herkesin gözü Fransa’ya çevrildi. Bilindiği gibi 2024 Yaz Olimpiyat için Hamburg, Budapeşte, Roma, Los Angeles ve Paris olimpiyatlara ev sahipliği yapmak için başvurularda bulunmuş ve Paris’te yapılacağı kararlaştırılmıştı. Toplamda 32 spor dalında 35 yarışma tesisinde düzenlenecek olan olimpiyat oyunlarına yaklaşık 10.500 sporcu katılacak. 

Olimpiyatlarda 28 sabit spor dalı bulunuyor. Bunun yanına ek spor tırmanış, kaykay, dalga sörfü, break dans gibi birbirinden keyifli kategoriler de olacak.  2024 olimpiyat heyecanı sürerken biz de bu dört yılda bir düzenlenen geniş kapsamlı olimpiyatın köklerine inelim ve geçmişten günümüze kadar olan olimpiyat sürecini inceleyelim istedik.

olympic-games-81849_1920

Yaz Olimpiyatları İlk Kez Ne Zaman Başladı?

Antik çağlarda başlayan olimpiyat oyunlarının ilk olarak ne zaman başladığına dair pek çok kaynak farklı bir anlatım sunar. Hal böyle olunca tam olarak ne zaman başladığına dair net bir şey söylemek mümkün değil. Bazı kaynaklar yaz olimpiyatlarının Olimpia kralı ve Peloponnisos'a adını veren kahraman Pelops’a adanan bir şenlik olduğunu söyler. Bazı kaynaklar ise Herakles'in Olimpiya'da bu tip bir oyuna katılarak kazanmasının neticesinde oyunların geleneksel bir hal aldığını belirtir. 

Bir diğer efsane ise Elis Kralı İfitos'un MÖ 9. Yüzyılda halkını savaştan kurtarmak için bir kahine danıştığı ve kahinin bu oyunları düzenlemesini ve bu sayede tanrıların hoşgörüsünü kazanabileceğini söylediğini dile getirir. Antik çağlardan günümüze kadar gelmiş olan bu oyunlar tanrıların yaşadığı varsayılan Olimpos Dağı'nda düzenlenmiş ve adını da bu vesileyle almış olduğuna inanılır. Bu kaynaklardan ya da efsanelerden hangisinin gerçeği yansıttığı bilinmez ama şu bir gerçektir ki bu büyük ve kapsamlı oyunlar Antik Yunan döneminde en büyük iki dinsel törenden birisi olarak bilinir. Günümüze kadar aralıksız bir şekilde her 4 senede bir düzenlenen olimpiyatlar 1916'da I. Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle yapılamamıştı. 1940 ve 1944 yıllarında ise II. Dünya Savaşı’nın ortaya çıkması nedeniyle yapılmadı. 

Paris 2024 Logosu ve Anlamı

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları logosuna baktığımızda üç ayrı sade ama anlamı şekiller görünmektedir. Bu sembollerden biri Fransa’nın sembol isimlerinden Marianne’dir. Diğeri sporun sembolü olarak görülen altın madalyadır. Üçüncü sembol ise Olimpik ve Paralimpik Hareketin sembollerinden alevdir. Paris’te daha önce de bu olimpiyatlar düzenlenmiştir. İlk olarak 1900 ve sonrasında 1924 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır. Bunların haricinde Fransa 1992, 1968, 1924 yıllarında ise Kış Olimpiyatları yine Paris’te düzenlenmiştir. 

olympic-fire-660910_1920

Şimdiye Kadarki En Büyük Etkinlik Olacak

Fransa’da düzenlenecek olan Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları, ülkede düzenlenen en büyük etkinlik olacak. Paris, 26 Temmuz-11 Ağustos 2024 tarihinde Olimpiyat Oyunları ve 28 Ağustos-8 Eylül 2024 tarihleri arasında Paralimpik Oyunlarına ev sahipliği yapacak. Olimpiyatın en güzel yönlerinden bir tanesi de olimpiyat tarihinde ilk kez halkın katılıma açık bir maraton yarışının düzenlenecek olması. Üstelik dereceye giren amatör sporcular olimpiyatlarda profesyonel sporcularla aynı parkurda yarışma şansına da erişmiş olacaklar. 

Paris Olimpiyatları açılış töreni 19:30’da Seine nehri boyunca ve gün batımı sırasında coşkulu bir kalabalık eşliğinde olacak. Turistler ise belirli bir ücret karşılığında açılışa tanıklık edebilecek. 10 bin 500 sporcu, 6 kilometrelik bir rota boyunca teknelerle geçit töreninde yerini alıyor olacak. 41 ana branş haricinde yine ana branşlarla doğrudan ilgili 4 yeni branş da eklenecek. 

Paralimpik Oyunlar

2024 Olimpiyatlarında Paralimpik Oyunlara da yer verilecek. Paralimpik oyunlar kapsamında 22 spor dalında 549 etkinlik düzenlenecek. Bu oyunlarda dünyanın öne çıkan 4 bin 400 Paralimpik sporcusu yerini alacak. Paralimpik Oyunlarda zihinsel, işitsel, duyusal, motor engelli sporcular da yarışabilecek. Dünyanın gözünün çevrildiği bu büyük etkinliği 3 milyonun üzerinde kişinin izlemesi bekleniyor. 

2024 Paris Paralimpik Oyunları’nda yer alacak branşlar hangileri diye soracak olursak şu şekilde sıralamak mümkün; görme engelliler futbol müsabakası, kale topu, boccia, para atletizm, para okçuluk, para bisiklet pist, para bisiklet yol, para kano, para badminton, para kürek, para powerlifting, para judo, para binicilik, para triatlon, para tekvando, para masa tenisi, tekerlekli sandalye basketbol, para atış, oturarak voleybol, tekerlekli sandalye eskrim, tekerlekli sandalye tenis, tekerlekli sandalye rugby.

Paralimpik 2

2024 Paris Yaz Olimpiyatlarına Türkiye Kaç Sporcu ile Katılacak?

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’na ülkemizden kaç kişinin ve hangi branşlarda katılacağı da ayrıca merak konusu. Katılacak kişilerin listesi ise geçtiğimiz Nisan ayında belli oldu. Listeye göre 13 dalda 79 sporculuk bir kafile, Fransa Paris’te yerini alacak. Bireysel dallarla beraber dünya şampiyonu yıldızlarımız Filenin Sultanları da takım olarak yarışmalarda olacak. Hatırlanacağı gibi A Milli Kadın Voleybol Takımımız ilk kez Tokyo 2020'de çeyrek finale kadar gelmeyi başarmıştı. Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’nda hem okçuluk hem de artistik cimnastik dallarında yer alan sporcularımız bireysel ve takım olmak üzere iki kategoride yarışmaya dahil olacaklar.  

Toulouse-0
Kültür Seyahat

UNESCO'nun Müzik Şehri: Toulouse

Sanata, kültüre, peyzaja ve her şeyin ötesinde müziğe adanmış bir şehir Toulouse. Öyle ki, UNESCO tarafından da bir "Müzik Şehri" olarak…

Devamını Oku
Tema Parklar-0
Kültür Seyahat

Çocuklar Bayılacak: Dünyanın En İyi Eğlence Parkları

Eğlenceli, orijinal, heyecan verici, muhteşem... Dünyanın en iyi eğlence parkları, gençleri, yaşlıları ve adrenalinin tadını çıkarmak isteyen herkesi…

Devamını Oku
İlginç Heykeller
Kültür Seyahat

Dünyanın Dört Bir Yanından İlginç Heykeller

Her ülkenin simgesi haline gelmiş bir yapıtı vardır. Örneğin; Eyfel Kulesi denildiğin zaman Fransa, Özgürlük Anıtı denildiğinde Amerika, Pisa Kulesi’…

Devamını Oku