Kültür Seyahat

27 Ekim 2022
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2023

Dünyada gezilmesi, görülmesi gereken doğa harikaları o kadar çok ki elbette ömür yetmez. Sosyal medyanın hayatımıza girmesi, internet kullanımının da yaygınlaşması ile birçok doğal güzelliğin farkına varıyoruz. Otostop ile dünyayı gezenler, karavan alarak beyaz yaka olmayı bırakanlar ve tabi sadece tatilciler… Dünyanın bittiği yer olarak adlandırılan büyüleyici bir uçuruma siz de gitmek ister misiniz?

Bu yıl yurtdışı tatilinizi Güney Avustralya'dan yana kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Vahşi doğası, harika kıyı şeridi ve muhteşem çöl güzelliği ile sizi kendisine hayran bırakacaktır. Bu ülkenin hiçbir ülkeye kara sınırı yoktur sadece çevresinde 25 bin 760 kilometrelik sahil şeridi bulunur. Sayısız milli parka ve koruma alanına sahip bu ülkede Nullarbor Ovası ve Nullarbor Uçurumları her yıl binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Bu doğa harikasını Avustralya gezinize mutlaka eklemelisiniz. Bu seyahat siz ve sevdiklerinizin unutmayacağı bir tatil olacaktır.

Türkiye'den Avustralya'ya direkt uçuş bulunmuyor ancak uluslar arası havayolu firmalarının aktarmalı uçuşları ile birçok Avustralya şehrine haftanın her günü ulaşmak mümkün. Dönüşünüz ise İstanbul'a olacaktır.

Nullarbor (1)

Nullarbor Bölgesini Tanıyalım

Latincede karşılığı ağaçsız anlamına gelen Nullarbor Uçurumları Avustralya'nın güneyinde yer alıyor.  270 bin kilometrelik bir alanı kaplayan Nullarbor Ovası ve Nullarbor uçurumları herkesin hayatında bir kez görmesi gereken güzelliklerden birisi. Hayranlıkla izleyeceğiniz bu bölgenin en geniş noktası yaklaşık 1100 kilometre uzunluğa sahip bir düzlükten oluşuyor.  Bu ovanın Büyük Avustralya Körfezinin kıyısında bulunur ve kuzeyinde Büyük Viktorya Çölü bulunmaktadır. Dünyanın en büyük tek açık kireç taşı ana kayasıdır. Dünyada eşi benzeri olmayan bu devasa ovada iki yüz elliden fazla mağara bulunmaktadır. Bu ovada ismi gibi ağaçsız bir düzlükten ibarettir ve yüzey suyu bulundurmaz. Ancak yapılan bazı bilimsel verilere göre ormanlık bir alan olduğu ve tarihsel süreçte yok olduğu düşünülüyor. Melbourne Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen çalışmalara göre bu ovada eski çağlarda olan okaliptüs ağaçları ile banksia çalıları ve sakız ağaçlarıyla çiçekli bitkiler yer alıyordu. Bu bölge gelişen iklimsel dönüşümle şimdiki halini almıştır.

Nullarbor (2)

Nullarbor Ovası ve Doğası

Nullarbor Ovası Bunda Platosu, Wylie Scralp, Baxter Kayalıkları, Hampton Range ve Bunda 2 kayalıkları olmak üzere Roe Ovaları ve İsraelite Ovaları olmak üzere 3 ayrı bölümden oluşur. Nullarbor bölgesi oldukça kurak bir bölgedir. Yılda yaklaşık olarak 150-250 milimetre yağış alabilen bir ilkime sahiptir. Doğa bu bölgede kuraklığa dayanıklı olan ve tuza dayanıklılığı bulunan sert çalılarla kaplanmıştır. Bölgede ağaç yoktur. Biyolojik çeşitlilik olarak 56 memeli,249 kuş ve 86 sürüngen türüne ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bölgede sadece burada yaşayan bir kurbağa türü bulunmaktadır.

Alinytjara Wilurara Doğal Kaynaklar Yönetimi kayıtlarına göre bu bölge korunması ve kullanımı Avustralya yerli halkı olan Aborijinlere ayrılmış bir bölgedir. Bölgede yer alan Koonalda Mağarasında eski Aborijin sanatına dair izler keşfedilmiştir. Bu mağara Eucla'nın 48 kilometre kuzey batısında yer almaktadır. Güney yarımkürede en büyük tek mağara odasına sahip olduğu bilinmektedir. Aborijin sanatının derin bir etkisinin olduğunu kanıtlamaktadır. Mağara 1935 yılında keşfedilmiştir. İç mağara duvarları 20 binden fazla eski tarihli parmak işaretleriyle kaplanmıştır. Bölgede birçok mağara bulunur ve 25 metreden az ve 120 metreye kadar derin mağaralar olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Derin mağaraların olduğu bölgelerde göller ve sualtı geçit ağları bulunur. Derin mağarada bulunan suyun ovanın tamamının altında olabileceğine inanılmaktadır. Ovanın kuraklığının aksine mağaralar serin, karanlık ve sabit bir şekildedir.

Yapılan araştırmalara göre bu sanata ilişkin işaretler de Pleistosen dönemine dek uzanmaktadır. Bu doğrultuda son buzul çağı boyunca Aborijinler Nullarbor Ovası'nda yaşam sürmekteydiler.

Ovadan Perth-Adelaide demiryolu geçmektedir ve çevresinde sadece dört kişinin yaşam sürdüğü Cook istasyonuna sahiptir. Bu demiryolu kurak ovayı düz bir hat olarak geçer. Bu hat dünyanın en düz demiryolu hattı unvanına sahiptir. Nullbor Uçurumlarını ziyaret ettiğinizde bu eşsiz demiryolunu görmeyi unutmayın. Düz hat 200 kilometreden uzundur. Yolcular hat üzerinden Avustralya'nın en uzun mesafeye sahip treni Indian-Pacific Express ile Cook istasyonunda dururlar. Bir süre burada kalan tren yolcuların etrafı keşfetmesinin ardından yoluna devam etmektedir. Diğer taraftan Eyre Otobanını da görmeden gitmeyin.  Bölge üzerinde yer alan dümdüz bir şekilde uzanan otoyol adını 1841 yılında ovadan geçen ilk beyaz olan Jhon Eyre'den almıştır. Siz de bu benzersiz ovada bulunan karayolunda düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Nullarbor bölgesi Avustralya Outback deneyimi için de turistler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Nullarbor (3)

Nullarbor Uçurumları

Nullarbor ovasının denizle birleştiği yerde Nullarbor Uçurumları yer almaktadır. Denizden metrelerce yükseklikte olduğunuz bu manzara gerçekten nefes kesici görünmektedir. Denize paralel şekilde uzanan bu görüntü nedeniyle dünyanın bittiği nokta olarak adlandırılmıştır. Eğer yurt dışı gezinize eşi benzeri görülmemiş bir bölge eklemek isterseniz Güney Avustralya'da bulunan bu uçurumları görmelisiniz.  

Boeing (0).jpg
İyi Yaşam

Merakla Beklenen Netflix Belgeseli: Boeing Davası

Tüm dünyanın odaklandığı iki uçak kazası ve ardında bıraktığı sorular... Herkesin merakla beklediği Netflix'in yeni belgeseli Düşüş: Boeing…

Devamını Oku
en iyi fotoğraf düzenleme app-0
Teknoloji

En İyi Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları

Siz de fotoğraflarınızı gerçek bir profesyonel fotoğrafçı gibi düzenlemek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, sizin için…

Devamını Oku
Coacsurfing Hakkında (0)
Tips

Couchsurfing Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz Her Şey

Yurtdışına çıkmak, gezmek, dil öğrenmek, eğlenmek isteyen kişiler artık bunu hayal olmaktan çıkarıp gerçekleştirebiliyor. Nasıl mı? Couchsurfing ile.

Devamını Oku