Kültür Seyahat

15 Şubat 2021
Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2022
 

Doğu Ekspresi, Türkiye’nin en çok ilgi gören seyahat trendlerinden biri. Ankara-Kars arasında faaliyet gösteren sefer, her gün bu eşsiz güzergahı deneyimlemek isteyen yüzlerce insanı misafir ediyor. Gökyüzünün yerle yakınlaştığı, Anadolu’nun bağrından geçen eşsiz bir rotayı takip eden doğu ekspresiyle Kars’a yapılacak bir seyahat, hayat boyu unutulmayacak bir deneyim anlamına da geliyor. 

Uzun yıllardır seferlerine devam eden Doğu Ekspresi, sosyal medyanın tam anlamıyla patladığı 2017’de popülerleşti. Üstelik bu sefere özellikle 18 ila 25 yaş arasındaki gençler büyük ilgi gösteriyor. TCDD’nin Ankara-Kars arası Doğu Ekspresi seferlerine haftalar boyu bilet bulunamıyor, hatta biletler yok satıyor. 

Kars yolculuğu gençler için Anadolu’yu yeniden keşfetme ve dijital çağın içinde bir zaman yolculuğu yapma fırsatı sunuyor. Tarihi kenti keşfetmek, hafta sonunu orada geçirmek isteyen insanlar akın akın Kars’a giderken alışkanlıklarını da beraberinde götürüyor kuşkusuz. Her kilometresinde, her durağında fotoğraflar çekiliyor, story’ler oluşturulup takipçilerle paylaşılıyor. Öyle ki sosyal medyada Kars treni “Like Treni” olarak bile anılıyor.Bir asır öncesinin gözde ulaşım yöntemini kullanan gençler, telefonlarıyla bir sonraki durakta getirilmek üzere kebap siparişleri veriyor. 

Ankara’dan yola çıkan tren, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum üzerinden geçerek Kars’a ulaşıyor. Bu masalsı yolculuğa çıkabilmek için öncelikle Ankara’ya ulaşmanız gerekiyor. Ankara’dan yola çıkarak eşsiz bir haftasonu kaçamağı yapabileceğiniz Doğu ekspresi ile 24 saatlik bir yolculukla önce Sarıkamış’a, oradan da Kars’a ulaşabilirsiniz. Gökyüzünün yeryüzüne çok daha yakın olduğu,yol üstünde gördüğünüz manzara, tadına baktığınız lezzetler ve tanıştığınız insanlar sayesinde unutulmaz bir seyahat deneyimleyeceğinizden emin olabilirsiniz. 

dogu-ekspres

İstanbul Havalimanı’ndan kolayca Ankara’ya ulaşarak keyifli bir hafta sonu geçirebilirsiniz. Kars’a vardığınız cumartesi akşamı yerel lezzetlerin tadına bakabileceğiniz restoranları keşfedebilir ve Rus işgalinden kalan tarihi evlerle dolu sokaklarda Orhan Pamuk’un Kars’ı anlattığı “Kar” romanında yaşıyormuş gibi amaçsızca dolaşabilirsiniz. Ertesi günü Ani Harabeleri’ne ve Kars Kalesi’ne ayırmak mümkün. 

Pazar gününü Kars, Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü’ne ayırmalısınız. Ocak ve şubat aylarında kışın en yoğun günlerini yaşayan Kars’ı mutlaka kar manzarası eşliğinde ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Bu mevsimde gittiğinizde Sarıkamış’ta kayak keyfi yapabilir ve Çıldır Gölü’nü donmuşken ziyaret edebilirsiniz. Öte yandan mayıs ve haziran aylarında yeşilin binbir tonunu görebileceğiniz bir gezi de organize edebilirsiniz. Dönüş için en kolay yöntem ise kuşkusuz Kars ile İstanbul arasında yapılacak bir hava yolculuğu…

Turistik Doğu Ekspresi

Seyahat yazarlarının seçimiyle dünyanın trenle seyahat edilecek en iyi ilk dört rotası arasında yer alan ve Ankara-Kars arasında işleyen Turistik Doğu Ekspresi, Ankara’dan (Çarşamba ve Cuma Günleri) saat 15.55’te, Kars’tan (Cuma ve Pazar Günleri) 22.20’de hareket edecek.
Tamamı yataklı vagonlardan oluşan Turistik Doğu Ekspresi Ankara - Kars - Ankara arasındaki yolculuğunu yaklaşık 32 saatte tamamlamaktadır. Turistik Doğu Ekspresi içerisinde yer alan yemekli vagon 4’er kişilik masalardan oluşmakta ve yemekli vagonda Kahvaltı, Izgara Çeşitleri, Et Yemekleri, Çorba, Pilav ve Makarna yer almaktadır. Yemekli vagonda 06.00 ile 00.59 saatleri arasında hizmet verilmektedir.

Turistik Doğu Ekspresi, güzergahında yolcular farklı lezzetleri tadarken, tarihi ve kültürel değerleri görme imkana kavuşuyor.
Söz konusu seyahat rotasına yoğun talep üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleriyle dünyanın en güzel ilk 4 tren rotasından birinde sefer yapan Doğu Ekspresi'nin yanı sıra "Turistik Doğu Ekspresi" 29 Mayıs 2019'da seferlere başladı.
Ankara'dan Kars'a uzanan 1300 kilometrelik parkurun yaklaşık 31,5 saatte tamamlandığı Turistik Doğu Ekspresi ile konuklara gezi ve manzara şöleni sunuluyor.

Ankara-Kars yönünde Erzincan'da 3 saat 25 dakika, İliç'te 3 saat 20 dakika ve Erzurum'da 3 saat 25 dakika duran turistik tren, Kars-Ankara yönünde ise Divriği'de 2 saat 43 dakika ve Sivas'ta 2 saat 9 dakika mola veriyor.

Kaynak: www.tcddtasimacilik.gov.tr

Anneler Günü-0
Kültür Seyahat

Anneler Günü'ne Özel Gezi Planı

Gelin bu Anneler Günü’nde farklı bir şeyler yapın ve geçirdiğiniz güzel anlara yenilerini eklemek üzere onunla baş başa bir tatile çıkın. Bugünü çok…

Devamını Oku
1
Tips

Küçük Çocuklarla Uzun Uçuşlarda Rahat Etmenin Püf Noktaları

Uzun uçuşlar, özellikle küçük çocuklu aileler için zor olabilir. Birkaç püf noktası ile bu durumu hem çocuğunuz hem de sizin için keyifli hale…

Devamını Oku
Maldivler-0
Kültür Seyahat

Maldivler'de Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Dünyaca ünlü plajları, mercan adaları ve zengin su altı yaşamı ile büyüleyici güzellikteki Maldivler, yıllardır dünyanın en popüler tatil…

Devamını Oku