Yeme İçme
16 Aralık 2023Eskiden Gaziantep’in bir ilçesi iken sonradan il statüsüne kavuşan Kilis hem tarihi hem doğal güzellikleri hem de mutfağı ile adından sıklıkla bahsettiren bir şehrimizdir. Öyle ki Güneydoğu’nun kendisine has mutfağından en özel lezzetleri Kilis yemek tariflerinde bulmak mümkündür. Bu öyle bir mutfaktır ki sadece yerli değil yabancı turistleri de kendisine hayran bırakır. Geleneksel yemekleri hem et ile hem de sebze ile yapılan bu il bu konuda pek çok usta ismi de çıkartmıştır.
Kilis’te sabah kahvaltısında farklı, öğle ve akşam yemeklerinde farklı lezzetleri sofranızda görmeniz olasıdır. Her ne kadar Güneydoğu mutfağı dediysek bu ilin Akdeniz ile olan komşuluğu nedeniyle geniş bir lezzet anlayışı olduğunu belirtmek gerekir. 3 bin yıllık geçmişi ile kültürel miraslarına mutfağını da ekleyen bu ilde sadece yemek yemek için bile duran insanlar olduğu bir gerçektir. Peki, Kilis’te hangi yemekler meşhur, Kilis ziyaretinde neler yenir, içilir? En meşhur lezzetleri sizler için listeledik.
Öcce
Kilis’in meşhur yemeklerinden belki de en bilineni Öcce'dir. Öcce, özellikle Kilis’te çayın yanında ikram edilen yiyeceklerin başında gelir. Bu sebeple öğün aralarında ikramlarda sık karşılaşabileceğiniz bir yiyecektir. Öcce hamurdan yapılan hafif bir yemektir. Bu sebeple herkes rahatlıkla tadabilir. Çay sohbetlerinin de bir numaralı eşlikçisi olan Öcce'yi mutlaka Kilis’te denemelisiniz.
Silkme
Silkme, yöreye has en önemli yemeklerden bir tanesidir. İçerisinde pek çok malzemeyi barındıran bu sebze yemeğinin tadına doyum olmuyor demek yanlış olmayacaktır. Silkme hem sağlıklı hem doyurucu hem de besleyici olmakla beraber ilk defa deneyecekler için adeta etkileyici bir keşif de denebilir. Kilis mutfağında adından en sık söz edilen yemeklerden bir tanesi olması sebebiyle ildeki hemen her restoran ya da lokantada bu yemekle karşılaşmanız olasıdır. Silkme yemeğini üzerine yoğurt dökmek suretiyle de deneyebilirsiniz.
Kölük Aşı
Bölgenin en sevilen yemeklerinden bir tanesi de Kölük Aşı'dır. Bulgur ve mercimekle yapılan Kölük Aşı, Kilis ziyaretinde turistlerin en sık tercih ettiği yemeklerden bir tanesidir. Oldukça lezzetli bir kıvama sahip olan bu yemek yanında ayranla nefis bir şölene dönüşmektedir. Kölük Aşı yemeğini de yine şehirdeki pek çok lokanta ve restoranda yiyebilirsiniz.
Teşrübe
Et ve patlıcanı buluşturan bu nefis yemek, Gaziantep’te de meşhurdur. Et ve patlıcanın yanında içerisine arzu edilirse farklı sebzeler de eklenebilen bu yemek bölgenin yine öne çıkan lezzetlerinden bir tanesi. Küçük küçük doğranmış patlıcanlar ve kıvamında pişmiş eti ile sizlerin yeni favorisi olabilir. Kilis ziyaretinde özellikle et sevenlerin Teşrübe mutlaka denemesi gereken bir yemek.
Ekşili Malhıta
Esasen bir Arap yemeği olan Ekşili Malhıta zaman içerisinde yörenin öne çıkan lezzetlerinden bir tanesi olmuştur. Ekşili Malhıta esasen bir çorbadır. Tadında hafif bir ekşilik olduğundan ötürü Ekşili Malhıta denmiştir. İlk gördüğünüzde çorbayı mercimek çorbasına benzetebilirsiniz çünkü görsel olarak epey benziyor. Fakat tadına baktığınız anda Ekşili Malhıta çorbasının farkını hemen anlayacaksınız. Görüntüsü ile iştah açan bu çorbayı ana yemek öncesinde sipariş verebilirsiniz.
Kilis Tava
Yine Kilis’e has en özel lezzetlerden bir tanesi Kilis Tava'dır. Söz konusu et yemeği olduğunda Kilis Tavası her daim akıllara ilk gelen yemektir. Et yoğun bir yemek olan Kilis Tava içerisinde közlenmiş domates de vardır. Yine közlenmiş biberi ile lezzeti ikiye katlayan bu et yemeği fırında pişirilir. Eğer et yemeklerine hayır diyemeyen biriyseniz Kilis Tava'yı denediğinize hiç pişman olmayacağınızı söyleyebiliriz.
Lebeniye
Geleneksel Kilis mutfağının en leziz çorbalarından bir tanesi de Lebeniye çorbasıdır. Bu çorba Hatay ve Gaziantep’te de oldukça sevilir. İçerisinde et ile birlikte nohut bulunur. Çorbanın bir diğer özelliği de içerisinde un, yoğurt ve küçük köfteler de bulunmasıdır. Bu sayede çorbanın lezzeti çok daha farklı bir boyut kazanmaktadır.
Oruk
Oruk, görünüm itibarıyla içli köfteyi andıran bir yemektir. Esasen bir Arap yemeği olan Oruk ince, uzun bir şekle sahiptir. Bu yemeğe kibbe ya da dolgulu köfte de denmektedir. Oruk iki türlü hazırlanabilen bir yemektir. Birincisi haşlama şeklindedir. Diğeri ise kızartmadır. Özellikle özel günlerde bu yemek servis edilir. Bunun sebebi ise hazırlanmasının biraz zahmetli olmasıdır. Ancak ortaya çıkan netice bu zahmete değmektedir.
Söz konusu Kilis mutfağı olduğunda daha pek çok yemekten bahsetmek mümkündür. Akıllara gelen bu ilk yemeklerin yanı sıra Kübbülmüşviyye, Mıkla, Şıhılmahşe, Keşkek, Firik Pilavı, Gerebiç, Bulamaç, Katmer, Züngül, Haytayla, Cennet Çamuru, Sucuk Hapısası, Gün Pekmezi, Anasonlu Kahke, Peynirli İrmik Helvası, Kilis Burma Tatlısı ve Şıllık Tatlısı da denemek isteyebileceğiniz diğer lezzetler arasında yer alıyor.
Hem Kilis hem de Gaziantep ziyaretlerinizde herhangi bir restoran ya da lokantaya uğrayarak bu nefis lezzetleri deneyebilirsiniz. Bir tadına bakanın tekrar tekrar sipariş vermek isteyeceği bu lezzetler hem bölge hem de dünya mutfağı açısından büyük değer taşımaktadır.