Kültür Seyahat

4 Kasım 2020
Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2022

Müzik evrensel bir olgudur ve amacı harmoniler eşliğinde bir fikri veya duyguyu dinleyicilerine aktarmaktır. Dili ne olduğu fark etmeksizin, dinlerken sizde mutluluk, hüzün, korku, özgürlük vb. duygular uyandırabiliyorsa o müzik amacına hizmet edebilmiş ve ruhunuza dokunabilmiş, hatta diğer bir deyişle ruhunuzu doyurabilmiştir.

Dilini biliyor olsak da olmasak da, Rus müzik kültürü bizlere sahip olduğu çeşitlilik ile mutlaka hitap edecek müziklerden birisidir. Rus müziğinin temelinde eski halk şarkıları ve Bizans’tan alınan kilise müziği vardır. Ancak zaman içerisinde her müzik türü gibi o da evrilip bünyesine yeni türler katmış. 18. yüzyıldaki halk şarkıları ve kilise müzikleri, yerini 21. yüzyıldaki rap, hiphop, rock ve pop şarkılarına bırakmış. Bu zaman içerisindeki yolculuk boyunca pek çok iz bırakan şarkılar oldu elbette. Biz de sizler için bu şarkılardan bir liste hazırladık. 

blog

1- Kalinka - The Red Army Choir

Hepimizin büyük ihtimalle ezbere bildiği, aklımızın bir köşesinde yer eden bu parça genellikle halk şarkısı olarak bilinir. Parçanın İvan Petroviç Lariоnоv tarafından 1860'larda bestelendiği ve Saratov'ta bir tiyatral eğlence sırasında dramatik gruplar tarafından çalınıp söylendiği iddia edilir. Daha sonralarda ise bu eser halk korosunun temel repertuvar parçası olur. Kalinka düşünülenin aksine bir kadın adı değil, bir ağaçtır (gilaburu) ve bazı şarkı tercümelerinde kırmızı dut olarak Türkçeye çevrilir.

2- Kazachok – Russian Folk Dance

Kazaklara dayanan, Rusya ve Ukrayna’nın geleneksel ve milli dansı olarak bilinen Kazachok 16. yüzyıla kadar dayanan bir müziktir. Bu milli müziğin dansında kadın liderlik eder, erkek ise kadını takip eder ve onun hareketlerini taklit etmeye çalışır. Şarkı oldukça hareketli ve neşeli bir ritme sahiptir. Bu şarkı, olduğunuz yerde sabit durmanızı zor kılarken hemen hemen herkesi hareket ettirecek bir ritme sahiptir. 

3- Nas Ne Degoniat - t.A.T.u

Bir zamanların tüm dünyaya damga vuran ikilisi Jualia Volkova ve Lena Katina, Rus müziğini 2000’li yıllarda kasıp kavuran bir ikiliydi. Gerek müzikleri gerekse sözlerinde yatan anlamları ile oldukça farklı bir pop ve rock müzik grubu olmayı başarmışlardı. “Nas Ne Degoniat” olarak Rusçasını dinleyebileceğiniz bu şarkının daha sonra İngilizce “Not Gonna Get Us” olarak coverlarını da yapmışlardır. Anlam olarak şarkı, iki âşık sanatçının, onları kimsenin anlamamasından dolayı insanlardan kaçmalarını atlatmaktadır. Günümüzde hâlâ etkisini sürdüren ve dinlenen bu şarkı, Rus müziği denilince akıllara gelen klasiklerden olmuştur. 

4- детство - Rauf & Faik 

Günümüze doğru geldiğimizde son zamanlarda dünya ile birlikte Rus müziğinde de rap türünün oldukça revaçta olduğunu görüyoruz. Bu türde müzik icra eden ve yeni çıkan Rauf ve Faik ikilisinin “çocukluk” anlamına gelen детство şarkısı, Spotify’da 48 milyonu aşan dinlenme sayısı ile akıllarda kalan bir grup oluyor ve gelecek vadediyor. 

5- Rastafari - Santiz

İnternet üzerinde kendi şarkılarını seslendirirken yayınladığı videolar ile ünlenen Santiz, Rastafari parçası ile birden kendini gösteren bir sanatçı oldu. Son dönemlerde rap konusunda bir gelişme yaşayan Rusya, dünya çapında bilinen sanatçılara sahip olan ülkeler arasında yerini almayı başardı. 

Müzik türleri konusunda çeşitlilik göstermeye devam eden ve kendini geliştiren Rusya’nın geçmiş dönemlerden gelen tarihi müziğini zamanla nasıl günümüze uyumlu hâle getirdiğini görmüş oluyoruz. Farklı türlerde ve başarılı müzik performansları ile Rusya kendini dünyaya tanıtan bir ülke olmaya devam ediyor. Dileriz önerdiğimiz bu birkaç parka, dil bariyerlerini aşarak ruhunuza dokunabilsin.

Kış Rotaları-0
Kültür Seyahat

Avrupa'dan Masalsı Kış Rotaları

Avrupa'da masal tadında bir kış tatili geçirmek ve yeni yerler keşfetmek için gezginlerin favorilerine kulak verin. İşte Avrupa'nın keşfe…

Devamını Oku
Rusya’nın Eşsiz Mimari Yapılarına Tarihi Açıdan Bakalım
Kültür Seyahat

Rusya’nın Eşsiz Mimari Yapılarına Tarihi Açıdan Bakalım

Rus mimarisi oldukça farklı ve kendine özgü mimari yapılara sahiptir. Ziyaretçileri büyüleyen bu ikonik binalar, Rusya'nın en turistik cazibe…

Devamını Oku
Kulaklarımızda Çınlayan Rus Müzikleri
Kültür Seyahat

Kulaklarımızda Çınlayan Rus Müzikleri

Müzik evrensel bir olgudur ve amacı harmoniler ile belirli bir fikri veya duyguları dinleyicilerine aktarmaktır. Dili ne olduğu fark etmeksizin,…

Devamını Oku