Kültür Seyahat

23 Ekim 2020
Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2022

Rus mimarisi oldukça farklı ve kendine özgü mimari yapılara sahiptir. Genel olarak ciddi duran bir havaya sahip olsa da birbirinden eşsiz, havalı görünümü ile ziyaretçileri kendine çeken bir görüntüsü olduğu aşikârdır. Rus mimarisinin kökeni, şehrin tarihi ile doğru orantılı olarak ilerlemiştir. Bugün de Rusya’nın en ikonik binaları ile tarihine bir göz atacağız. 

blog

Aziz Vasil Katedrali

Aziz Vasil Katedrali ya da daha yaygın bilinen ismiyle Kremlin Sarayı, hiç kuşkusuz Rusya dendiğinde akla gelen ilk mimari örneklerinden. Moskova’nın ünlü Kızıl Meydan’ında bulunan rengarenk kubbeli ve muhteşem mimarili bu katedral, ülkenin en çok fotoğraflanan sembol binalarından bir tanesi. Sekiz ayrı zaferi simgeleyen sekiz kubbesi, 1555-1561 yılları arasında Kazan ve Astrahan hanlıklarına karşı elde edilen başarıyı kutlamak amacıyla Korkunç Ivan tarafından yaptırılmıştır.

Devlet Tarih Müzesi

Kızıl Meydan’dan uzaklaşmadan, bir başka ikonik yapıyı tanıtmak istiyoruz şimdi de. Önünde Kızıl Ordu kumandanı Maraşel Jukov’un heykelinin yer aldığı State Historical Museum, yani Devlet Tarih Müzesi, Rus tarihine ışık tutan önemli koleksiyonları içeren ihtişamlı bir müze. Kızıl renkli duvarları ve kuleleri de oldukça dikkat çekici bir mimari örneği.

Bolşov Tiyatrosu

Hep ismini duyduğunuz Bolşov balesinin gösterildiği ihtişamlı tiyatro, aynı zamanda Moskova’nın en eski tiyatrosu olma özelliğine sahip. Ünlü mimar Joseph Bove tarafından tasarlanan bina, Rusya’nın 100 rublelik banknotlarında da karşımıza çıkıyor.

Kremlin Sarayı

Kale anlamına gelen Kremlin, aslında Rusya’nın birçok kent merkezinde karşımıza çıksa da en ünlüsü Moskova’daki Büyük Kremlin Sarayı. Rus mimarisinin ihtişamını tüm detaylarıyla gözler önüne seren bina, geçmişten günümüze tüm devlet erkanını ağırlayan önemli bir yer olmuş. Bugün hala Putin’in çalışma ofisinin yer aldığı Kremlin Sarayı, Rusya’nın en ilgi odağı mimari yapılarının başında geliyor. Özellikle bahçesi ve civardaki kiliselerinin en çok ziyaret edilen yerlerden biri olduğunu da ekleyelim.

Ahşap Evler

En geleneksel Rus mimarisi ahşap evlerden oluşmaktaydı.  Şehirde çok kullanılmayan bir kaynak olarak ahşap, bina yapımlarında fazlasıyla kullanmayı tercih ediliyordu. Bazen ana malzeme olarak bazense renklendirip dekoratif bir hava katmak için tercih ediliyordu. Eğer giderseniz mutlaka bu ahşap evleri gezmenizi öneririz.

Rus Ortodoks Kilisesi 

Moskova’da dünyanın en büyük özerk Ortodoks Kilisesi, Bizans İmparatorluğundan kalma en güzel mimari örneklerden biridir. Genel olarak Rus Mimarisi, özellikle Kiev ve Veliky Novgorod mimarisi, eski Rusya ve Bizans ile ilişkilendirilir.

Ivan The Great Bell Kulesi

1200 ve 1530 arası Mongol’ların şehir merkezini yağmalamasından dolayı yeni kiliseler yapılamadı, fakat birçok Orta Çağ kiliseleri o dönem yeniledi. Bu yenilenmelerde kiliselere verandalar ve çan kuleleri eklendi, dış kısımlara sergiler düzenlendi. 

Terem Palace                                                   

16.yüzyıl ile tuğlalı çadırlı tavanlar öne çıkmaya başladı. Çadıra benzeyen bu çatı şekli, kuzey Rusya’da evlerin çatılarında olan karların birikmemesi için inşa edildi. Şu an Rusya’da hemen hemen her mimari yapıda bu çatılara rastlayabilirsiniz.

blog

Moskova Şehir Üniversitesi 

Stalin mimarisi, anıtsallığı koruma amaçlı yapılar inşa etti. 1945’ten sonra temel amaç 2.Dünya Savaşı’ndan kalma yapıları, yenilemek ve korumak amaçlıydı. Bu düşünceden sonra Moskova Üniversitesi başta olmak üzere binalar yapıldı. 

blog

Moskova Uluslararası İş Merkezi

Modern Rusya’ya baktığımızda, Sovyetler Birliği’nin parçalanmasından dolayı birçok proje iptal edildi. Finansal açıdan da ülke toparlanmaya başlayınca plaza ve gökdelen yapımları hızlandı bunun bir sonucu olarak da Moskova Uluslararası İş Merkezi kuruldu, Triumph Palace inşa edildi. 

Klasik Mimari hala Rusya’nın birçok yerinde Saint Petersburg’un teklifi ile devam etmektedir.

Rusya’da Mutlaka Yemeniz Gereken 6 Lezzet!
Yeme İçme

Rusya’da Mutlaka Yemeniz Gereken 6 Lezzet!

Rusya, kışın sizleri soğuktan koruyacak içinizi ısıtacak yemekleri, yazın sıcağında ise sizi ferahlatan içecekleri ile oldukça mutlu olarak…

Devamını Oku
Kulaklarımızda Çınlayan Rus Müzikleri
Kültür Seyahat

Kulaklarımızda Çınlayan Rus Müzikleri

Müzik evrensel bir olgudur ve amacı harmoniler ile belirli bir fikri veya duyguları dinleyicilerine aktarmaktır. Dili ne olduğu fark etmeksizin,…

Devamını Oku
Kış Rotaları-0
Kültür Seyahat

Avrupa'dan Masalsı Kış Rotaları

Avrupa'da masal tadında bir kış tatili geçirmek ve yeni yerler keşfetmek için gezginlerin favorilerine kulak verin. İşte Avrupa'nın keşfe…

Devamını Oku