Kültür Seyahat

20 Mayıs 2022
Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2022

Covid-19 virüsünün yayılmasını yavaşlatmak açısından ülke giriş-çıkışlarını engelleyen veya aza indiren birçok seyahat kısıtlaması çok az bir zaman önce hayatımızdaydı. Bizler için karantinasız veya testsiz seyahat etmek olanaksızdı. Fakat virüsün yavaş yavaş hayatımızdan çıkmasıyla beraber çoğu ülke için seyahat kısıtlaması kalkmış durumda. Sonunda yurtdışına seyahat etme kuralları basitleştirildi ve bu yüzden yurtdışına gitmeye sabırsızlananlar için karantina veya giriş testi olmayan ulaşımlar tekrar erişilebilir hale geldi. Yakın zamana kadar çok az ülke testsiz veya karantinasız girişe izin verdiyse de, bu yükümlülükler olmadan girebileceğiniz ülkelerin listesi her geçen gün daha da uzuyor. Korona virüse rağmen özgürce ve güvenle seyahat edebileceğiniz bazı ülkelerin nereleri olduğu listemizde.

İngiltere

Artık İngiltere'ye uluslararası seyahate izin veriliyor. Kısıtlamasız seyahat virüsün başlangıcından iki yıl sonra kullanılmaya başlandı. İngiltere’ye girerken veya çıkarken karantina veya sağlık testi gibi herhangi bir gereklilik artık yok. Kısıtlamada daha önce İngiltere’de kalacağınız adresin bir forma yazılması da gerekiyordu.

Seyahat Yasağı (1).jpg

Şimdi ise kısıtlamanın sona ermesiyle bu zorunluluk da kalkmış oldu. İngiltere’de göreceğiniz yerler arasında ülkenin sembolleri Big Ben, Tower Bridge ve Buckingham Sarayı gelmekte. Hatta Buckingham Sarayı’nda doğru zamanı yakalarsanız asker değişim nöbetlerini bile izleyebilirsiniz.

İsviçre

2 Mayıs tarihinden bu yana kısıtlamasız seyahat İsviçre için de geçerli. Şu anda, pandemi ile ilgili önlemler alınmadan İsviçre'ye giriş mümkün. Giriş çıkışlarda karantina süreci ve sağlık testi gibi önlemler bulunmamakta. Bu yüzden, İsviçre'ye giriş-çıkış için olağan kurallar geçerli. İsviçre Montrö’de gölün kenarındaki Freddie Mercury Heykeli’ni görebilir, Bern’de İsviçre’nin Orta Çağ Merkezi olan Eski Şehir’i gezebilirsiniz. Burası aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır.

Romanya

9 Mart’tan itibaren tüm seyahat kısıtlamaları kaldırılmış durumda. Ülkeye girerken istenilen kayıt formu, AB yeşil sertifika ve PCR sonuçlarını gösteren belgeye gerek kalmamıştır. Ayrıca, Romanya’da açık ve kapalı yerlerde maske zorunluluğu da kalkmıştır. Romanya’ya gitmişken görmeniz gereken yerler arasında Transilvanya’da bulunan Sighişoara adlı Orta Çağ kasabası geliyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan yer aynı zamanda Kont Drakula olarak da bilinen III.Vlad’ın doğum yeri. Bölgede 15. Yüzyıldan kalma Corvin Şatosu da masallardaki görünümüyle dikkat çekmekte.

İrlanda

6 Mart gününden itibaren İrlanda'ya seyahat eden yolcuların varışta aşı kanıtı, iyileşme kanıtı veya negatif PCR testi sonucu göstermeleri artık gerekmiyor. İrlanda'ya seyahat edenler için varış sonrası test veya karantina şartı da bundan böyle yok. Yolculardan artık COVID-19 Yolcu Yer Tespit Formu(Passenger Locator Form) doldurmaları da istenmeyecek. İrlanda’daki yolculuğunuzda ziyaret etmeniz gereken yerlerden birkaçı Aziz Patrick Katedrali ve Dublin Yazarlar Müzesi gibi önemli yapıları içinde barındıran Dublin ve İrlanda’nın geleneksel havasını yakalamak isteyenlere İrlanda’nın küçük kasabası Doolin’dir.

Seyahat Yasağı (2).jpg

Yunanistan

Yunanistan’a seyahat etmek kısıtlamaların kalkmasıyla daha da kolaylaştı. Yunanistan hükümetine göre 15 Mart tarihinden itibaren Yunanistan yolcularının artık Yolcu Yer Tespit Formu bulundurmalarına gerek yok. Bunun yanında ülkeye gelen yolcuların hiçbirinin geçerli bir COVID-19 aşısı veya iyileşme sertifikası göstermeleri gerekmemekte. Bununla birlikte, yalnızca yolcunun COVID-19 test sonucunun negatif veya pozitif olduğuna dair bir AB Sertifikası vermesini sağlamak amacıyla, tamamlanması isteğe bağlı olan basitleştirilmiş bir PLF verilebilir. Yunanistan’daki yolculuğunuzun listesine Atina Akropolisi’ni, Eski Yunanistan’da “Dünyanın Merkezi” olarak sayılan Delfi’yi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum yeri olan Selanik gibi yerleri ekleyebilirsiniz.

Moldova

Türk vatandaşlarının vizesiz, sadece kimlikle gidebildiği ülkelerden biri olan Moldova’da uluslararası seyahat serbest hale getirildi. Gevşeme önlemleri 16 Mart tarihinden bu yana uygulanmakta. Moldova’da da karantina, aşı belgesi veya negatif PCR testi sonucu istenmemekte. Moldova’daki yolculuğunuzda Modern Rus edebiyatının kurucusu sayılan Aleksandr Puşkin evinin müzeye dönüştürülmesiyle oluşturulmuş Puşkin Müzesi’ni, 1800’lü yıllardan kalan Su Kulesi’ni ve başkent Kişinev’de bulunan Etnografya ve Doğa Tarihi Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Norveç

Norveç seyahat edilebilir durumda olup, seyahatten önce negatif test yaptırmaya ilişkin yasal gereklilik ve varışta Norveç'e giriş için kayıt yaptırma zorunluluğunun her ikisi de kaldırılmıştır. Karantina da zorunlu halde değildir. Bir İskandinav ülkesi olan Norveç’te gidilecek yerler arasında, tek bir heykeltıraş tarafından yapılmış en büyük heykel parkı olan Vigeland Heykel Parkı, 10 bin yıl önce buzların kırılması sonucu oluşmuş ve dünyanın en iyi gözlem noktası seçilmiş adrenalin severlere uygun Preikestolen uçurumu ve balıkçı kasabalarını içinde barındıran Lofoten Adaları bulunmakta.

Seyahat Yasağı (3).jpg

Küba

Eğer bir ada tatili düşünüyorsanız Küba listenizin başında gelmeli. Karayipler’deki bir ada ülkesi olan Küba’da seyahat kısıtlaması bulunmamakta. 6 Nisan tarihinde yolculardan aşı ve test zorunluluğunu kaldıran ülke, yolculardan sadece kalkıştan iki gün önce seyahat bilgilerini içeren bir form doldurmalarını istiyor. Küba’daki tatilinizde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan Eski Havana’nın arnavut kaldırımlı rengârenk sokaklarında dolaşabilir, zamanda geriye gitmiş hissini yaratacak Trinidad’da bir gün geçirip, Küba’nın en ünlü plajı Varadero’da deniz-kum-güneş üçlüsünün tadını çıkarabilirsiniz.

Dominik Cumhuriyeti

Karayipler’deki bir diğer ada ülkesi olan Dominik Cumhuriyeti de seyahat kısıtlamalarını genişletmiş ülkelerden biri. 23 Nisan tarihinden itibaren, tüm yolcuların Dominik Cumhuriyeti'ne veya herhangi bir kuruluşa girerken COVID-19 Aşı Kartı, PCR veya antijen testi ibraz etmesine gerek yok. Dominik Cumhuriyeti'ne varışta yolcular ve mürettebat için rastgele COVID-19 testi de artık yapılmayacak. Ülkede gezilecek en önemli yerlerden biri ülkenin başkenti ve aynı zamanda Amerika’nın ilk sömürge başkenti olan Santo Domingo’dur. Burası plajlarıyla birlikte ülkenin tarihini de öğrenmek için değerli bir bölge konumunda. Tatilinizin tadını çıkarmak için gidebileceğiniz diğer yerler arasında Punta Cana plajı ve “Kaynayan Göl” olarak da bilinen Morne Trois Pitons Millî Parkı bulunuyor.

0
Kültür Seyahat

Son Zamanların Efsane Netflix Dizisi The Witcher'ın Çekildiği Yerler

İlk sezonunda izleyicilerini Macaristan’dan Kanarya Adaları’na, ikinci sezonunda ise İngiltere’ye efsanevi bir olay örgüsü eşliğinde yolculuğa…

Devamını Oku
Kütüphane-0
Kültür Seyahat

Dünyadaki En Sıra Dışı Kütüphaneler

Eğer bir kitap tutkunuysanız, dünyanın en güzel ve en sıra dışı kütüphanelerinden birini gezmek, tarifi mümkün olmayan duygulara kapılmanıza neden…

Devamını Oku
Oxfordshire-0
Kültür Seyahat

İngiltere'den 14 Masalsı Köy

Yeşillikler içinde, rengarenk çiçeklerle bezeli bahçelerin, geçmişin izlerini taşıyan eşsiz mimarilerin yükseldiği köyler, İngiltere'nin…

Devamını Oku