Kültür Seyahat

19 Şubat 2022
Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2023

Hep söylenir yazı ayrı güzel, kışı ayrı güzel diye. Karadeniz yaylalarını doyasıya yaşamak bir başka deneyimdir. Yeşilin adeta bin bir tonu, unutulmayacak yöresel lezzetleri, manzarada keyifli salıncak tecrübesi, masalsı sisli manzaraları, tertemiz oksijen dolu havası ile apayrı bir güzelliktir Karadeniz yaylalarını gezmek. Kış şartlarına uygun hale getirilen tatil seçenekleri de, yaylaları artık sadece yazın gezilecek yerler olmaktan çıkarıp kış turizminin gözdesi yapmaya aday. Kayak, ATV safari, doğa yürüyüşleri, şömine başı sohbetleri ve bungalovları ile kış mevsimini bir de yaylalarda karşılamaya ne dersiniz?

Görsel kaldırıldı.

1. Pokut Yaylası, Çamlıhemşin / Rize

Rize’den yaklaşık 2 saatlik mesafede bulunan Pokut Yaylası, şehrin Çamlıhemşin ilçesinin 20 kilometre güneyinde, 2,100 metre gibi bir yükseklikte konumlanıyor. Sis dolu manzaraların arasındaki yaylada, konaklamak için pansiyon olarak kullanılan yayla evleri bulunuyor. İsmi, Ermenice, ‘Rüzgarlı Vadi’ anlamına gelen vadi manzarasında, sislerin ardında yeşilin ruhunu sonuna kadar hissetmek mümkün. Pokut Yaylası yakınlarındaki Polovit Şelalesi ve Yaylası, Gelin Tülü Şelalesi görülecek yerler arasında.

2. Hıdırnebi Yaylası, Akçaabat / Trabzon

Manzarayı incelerken, adeta bir resim tablosuna bakıyormuş gibi sanatsal bir his veren Hıdırnebi Yaylası, her yaylada olduğu gibi doğa fotoğrafçılığına ve yürüyüşüne uygun bir noktadır. Bünyesindeki doğal yaşam alanları ve yabani hayvanları sayesinde farklı bir atmosferi bulunan yayla, hem yabancı hem yerli turistin ilgisini çektiği gibi konaklanabilecek ahşap bungalov evler de bulunuyor. Yaylanın yakınlarındaki Çal Mağarası, Sera Gölü ve Hıdırnebi Gölü, gezilecek keyifli bölgelerdendir.

3. Ayder Yaylası, Çamlıhemşin / Rize

Rize’nin en meşhur yaylalarından biri olarak bilinen Ayder Yaylası, Aşağı ve Yukarı Ambarlık (Gelin Tülü) şelalesi, şifalı kaplıcaları ile adeta oksijen deposu olarak biliniyor. Ayrıca kayın ormanlarıyla ünlü yayla, kendine özel florası sayesinde bölgenin en özel balını üreterek uluslararası haklı bir üne kavuşmuştur. Yaylada, aile pansiyonlarından yayla evlerine kadar konaklama alternatifleri bulunuyor. Ayrıca Ayder çevresindeki, Tar Şelalesi, Sal Yaylası, ziyaret edilebilecek noktalardan.

Görsel kaldırıldı.

4. Perşembe Yaylası, Aybastı / Ordu

Ordu’nun doğal güzellilerinin başında gelen Perşembe Yaylası, 1,500 metre rakımdaki pansiyon ve apartlarda ziyaretçilerini ağırlamaya hazır. Bölgede safari, at yarışları, şenlikler ve yamaç paraşütü gibi farklı aktiviteler gerçekleştirilebiliyor. Kıvrım kıvrım menderesleri, yemyeşil bitki örtüsü, göl manzarası, Bungalov tatil köyleri ile Perşembe Yaylası, kesinlikle görülmeye değer. Perşembe Yaylası’na kadar gelmişken Zinav Kanyonu ve Uzundere Şelalesi gezilmesi gereken lokasyonlardan.

5. Kümbet Yaylası, Dereli / Giresun

Cennetten bir parça, masal diyarlarının fonu, filmlere sahne olacak kadar güzel bir lokasyon Kümbet Yaylası. Giresun’un önemli turizm noktalarından biri olan yayla, ladin ve çam ağaçları ile ziyaretçilerini adeta oksijene boğuyor. Doğa tutkunlarının vazgeçemeyeceği bir manzaraya sahip olan yaylada, dağ evlerinde ya da bungalovlarda kalınabiliyor. Unutmayın, şehrin karmaşası, Kümbet’te yok olup gidecek. Mavigöl Kuzalan Şelalesi ve Tabiat Parkı, çevrede gezilecek noktalardandır.

6. Anzer (Ballıköy) Yaylası, İkizdere / Rize

Karadeniz’in göz bebeklerinden olan ve balcılık ile ünlenen Anzer Yaylası, deniz seviyesinin yaklaşık 1,350 metre yükseğindedir. Etkileyici doğal güzelliklerinin yanında diğer bazı yaylalarda olduğu gibi trekking, yamaç paraşütü, rafting ve dağcılık gibi pek çok yayla şenliği aktivitelerini yaşamak mümkündür. Kronik rahatsızlıklara iyi gelen kaplıcaları ve muhteşem florası ile dünyaca ün yapmıştır. Ayrıca Rize’nin en meşhurlarından olan Anzer yaylasında, kayak, trekking ve çeşitli şenlikler düzenlenmektedir.

Görsel kaldırıldı.

7. Gito Yaylası, Çamlıhemşin / Rize

Klasik Karadeniz güzellikleri ile süslenmiş Gito Yaylası, engebeli ve zorlu ulaşım yoluna rağmen tutkunlarını çekmeyi başarıyor. Muhteşem doğada ahşap yayla evlerinde konaklamak ya da doğa kampı yapmak mümkündür. Sisli zamanlarda, kaybolmamak için yürüyüş yaparken dikkat etmekte fayda var. Ayrıca yaylada eşsiz orman yürüyüşü ve fotoğrafçılık, yapılabilecek en özel aktivitelerden. Buraya kadar gelmişken, Zilkale ve Şimşir Ormanı, Gito Yaylası gibi noktaları gezmek mantıklı olabilir.

8. Uzungöl, Çaykara / Trabzon

Şehre 120 kilometre mesafede bulunan efsane Uzungöl Yaylası, gerek yerli gerekse yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biridir. Bu bölgede o kadar temiz bir hava vardır ki bir rivayete göre 21 gün burada kalan kişinin, oksijeninin temizlendiği bile söylenmektedir. Kiremitli Köprü (Hapsiyaş Köprüsü), Uzun Göl, Lustra, Şekersu ve Karester gibi çevredeki yaylalar, ziyaret edilecek göz alıcı lokasyonlardandır.

9. Bağbaşı Yaylası, Denizli

Denizli merkezden yaklaşık 30 kilometre kadar güneyde bulunan Bağbaşı Yaylası, yemyeşil bir doğaya ve kuşbakışı bir Denizli manzarasına sahiptir. Gerek bahar gerekse kış aylarında etkileyici manzaralara şahitlik etmek isterseniz, teleferik ile sağlanan ulaşımdan faydalanabilirsiniz. Bağbaşı Yaylası, sakin ve huzur dolu bir atmosferde yazın sıcaktan bunalanların, kışın ise karın tadını çıkarmak isteyenlerin ideal noktasıdır. Honaz Dağı Milli Parkı, Pamukkale travertenleri ve şifalı kaplıca suları tecrübe edilmesi gereken yerlerden. Ayrıca çiğ dolma, kuzu kapama, keşkek, yen böreği, gözleme, patlıcan kapama, hamurlu dolma, yoğurtlu köfte gibi lezzetleri denemeden dönmeyin.

Görsel kaldırıldı.

10. Turnalık Yaylası, Akyazı / Sakarya

İstanbul’a 3 saatlik mesafede bulunan Turnalık Yaylası, neredeyse Karadeniz’in meşhur yaylalarını aratmayacak kadar yeşil bir bitki örtüsüne ve ormanlık alana sahiptir. 20 kilometreye yakın bir yürüyüş parkuru bulunan yaylada, göz alıcı bir gölet ve çevresinde yayla evleri yer alıyor. Dilerseniz gölet etrafında ya da ormanlık alanda yürüyüş yapılabiliyor. Yaylada konaklama için herhangi bir otel ya da pansiyon olmadığı için ya günübirlik ziyaretler ya da kamp olayı tercih edilebilir.

Bilindiği üzere yaylalar genellikle yağmur alan bölgeler olduğundan mevsim ne olursa olsun, mevsime uygun giysiler, su geçirmeyen yağmur botu, montu ve şemsiye almayı ihmal etmemekte fayda var. Bölgeye has yöresel mıhlama (kumak), meşhur Karadeniz peyniri, dünyaca ünlü balları, hamsili pilav, hınkal, laz böreği, Karadeniz pidesi, turşu kavurması, alabalık, köy ekmeği, kuru fasülyesi, kavurma, karalahana çorbası ve sarması gibi sayısız lezzeti denemeden kesinlikle geri dönmeyin. Unutmayın yaylalarda gördüğünüz tüm doğal güzellikleri ve masalsı dünyayı, sadece beyninize değil, ruhunuza da kazıyın ki şehre geldiğinizde, bir süre daha mutluluğunuz devam etsin.

***Uygun fiyatlarla nasıl Karadeniz turu yapılır öğrenmek ister misiniz? Sizin için Karadeniz'de ekonomik bir rota çizdiğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.***

Seyahat kozmetikleri
İyi Yaşam

Seyahatlerin En Favori Kozmetik Ürünleri

Valizinizi hazırlarken bazen seyahatte ihtiyaç duyabileceğimiz şeyleri es geçebiliriz, bu da bir parça tadımızı kaçırabilir. Hele söz konusu olan…

Devamını Oku
Kendi Küçük Fikri Büyük Bir Kavram: Tiny House
İyi Yaşam

Kendi Küçük Fikri Büyük Bir Kavram: Tiny House

Son günlerin yükselen trendi Tiny House, hem mimari açıdan, hem de sosyal açıdan insanları daha basit bir yaşam tarzına sürükleme anlamında yeni bir…

Devamını Oku
Türkiye’nin Dünya Mirasları
Kültür Seyahat

Türkiye’nin Dünya Mirasları

Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı İstanbul’a hoş geldiniz. Sizleri “Bir varmış bir yokmuş” diye başlayan Anadolu masallarında olduğu gibi, evvel…

Devamını Oku