Yeme İçme

12 Temmuz 2022

Kurban Bayramı denince aklımıza ailemizle ve akrabalarımızla geçirdiğimiz zamanlar, etrafı saran bayram havası ve tabii ki sofralarımızı şenlendiren yemekler, özellikle de ev yapımı yemekler geliyor. Daha bayram yaklaşırken bile evimize gelecek misafirler için hazırlık yapmaya başlarız. Bilhassa kurban etiyle yaptığımız yemekler sofralarımızda yerini alır. Tüm aileyi bir araya toplayan birbirinden güzel, kırmızı etten yapılan bu leziz yemeklerin tadı, bayramın neşesiyle birleşince bir başka oluyor. İşte biz de bu bayramda kırmızı etle yapabileceğiniz, sizin ve sevdiklerinizin damak tadına hitap edecek tariflerin arayışına girdik. Bayram sofralarınızı yeni tariflerle renklendirmek isterseniz, sizler için derlediğimiz leziz ve oldukça pratik et yemeği tariflerine göz atıp fikir edinebilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin!

kavurma.jpg

Sac Kavurma Tarifi

İlk tarifimiz bayramların vazgeçilmezi olan, taze et kullanmanın da son derece önemli olduğu kavurma tariflerinden biri. Şimdi dilerseniz kolları sıvayalım ve önce malzemelere, ardından ise hazırlanışına geçelim.

Malzemeler:

500 gram koyun eti

1 adet büyük soğan

2 adet yeşil biber

2 adet domates

Yarım yemek kaşığı domates salçası

Baharatlar (pul biber, karabiber, kekik, kimyon, tuz)

Hazırlanışı:

Eti küçük küçük doğradıktan sonra ilk olarak sac tavaya etin yağlı kısımlarını koyun, sonra geriye kalan eti de ilave edin ve etin rengi değişene kadar karıştırıp kavurun. Halka şeklinde doğradığınız soğanları ve biberleri de tavaya ekleyin. Ardından bir yemek kaşığının yarısı kadar salçayı da koyup malzemeleri kavurmaya devam edin. Yemek suyunu çektiğinde en son domatesleri ilave ederek ocağın altını kısın ve tavanın üzerine bir kapak kapatın; böylece domatesler suyunu salıp çekecek. Son olarak baharatları da ekledikten sonra ocağı kapatın. Kavurmanın her zaman tazesi ve sıcağı makbuldür. Bu sebeple sıcak servis etmenizi öneririz.

Kavurmalı Pilav Tarifi

Kavurmalı pilav da bize bayram günlerini anımsatan yemeklerden. Tereyağlı pilavın ve lokum gibi kavurmanın bir araya geldiği bu muhteşem lezzet, sofralarda olmazsa olmaz! Önce malzemelere, ardından tarifin hazırlanışına geçebiliriz.

Malzemeler:

3 su bardağı pirinç

4 buçuk su bardağı et suyu

250 gram dana kuşbaşı

1 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı tuz

Yarım tatlı kaşığı karabiber

Hazırlanışı:

Bu tarifimizde koyun etinin yağlı kısmını ve kuyruk yağını kullanıyoruz. İlk olarak yağlı etinizi tencereye alın. Pirincinizi otuz dakika ıslattıktan sonra süzün. Tencereye tereyağını ve kavurmanın yağlı bölgesini ilave edin. Ardından ıslattığınız pirinci de ekleyin ve pirinçlerle beraber yaklaşık 10 dakika kavurun. Et suyunu, tuzu ve karabiberi de ekleyip su kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Bu şekilde 15 dakika kadar pilavınızı pişirdikten sonra, pilavı karıştırıp üzerini bir havluyla örtebilirsiniz. Yine yaklaşık 15 dakika demlenmesi için bekledikten sonra kavurmalı pilavımız sofrada yerini almaya hazır!

Dana Rosto

Fırında Dana Rosto Tarifi

Dana rostonun bayram sofraları için çok alışılageldik olmadığına şüphe yok ancak bu, yemeğin herkesi lezzetiyle kendisine hayran bırakmayacağı anlamına gelmez. Diğer tariflere göre biraz daha zahmetli ancak sonuç için değer!

Malzemeler:

800 gram dana but eti (yağsız, sinirsiz)

1 baş sarımsak

1 çay kaşığı tuz

Yarım tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kekik

2 adet orta boy havuç

1 yemek kaşığı elma sirkesi

1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

2 yemek kaşığı tereyağı

4 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı un

2 su bardağı sıcak su

Hazırlanışı:

Bir bıçak vasıtasıyla etin üzerine ufak kesikler atın. Yemeğinize lezzet verecek sarımsakların kabuklarını ayıkladıktan sonra sarımsakları bütün halde etin üzerine attığınız kesiklere yerleştirin. Ardından yine etin üzerine tuz ve karabiber ilave edin. Bu aşamadan sonra tavanıza ayçiçek yağı gezdirip ısıtın. Dana but etini tavaya yerleştirip yüksek ateşte mühürleyin. Daha sonra üzerine kekik ilave edin ve mühürlemeniz sona ererken elma sirkesini dökün. Soğanları ince ince doğrayın ve havuçların da kabuklarını soyun. Ayrı bir tavada tereyağını eritin ve soğanları biraz renk alana kadar soteleyin. Daha sonra üzerine un ilave edip bu şekilde kavurun. Diğer tavada mühürlediğiniz dana butu, yağıyla birlikte soğanların üzerine ekleyin. Soyduğunuz havuçları ve sıcak suyu üzerine ilave edin ve et yumuşak bir hâl alana kadar bir saate yakın bir süre boyunca pişirin. Suyunu çeken etinizi diğer ürünlerden ayrı olarak bir fırın kabına yerleştirin. Ardından tavadaki havuçları, soğanları ve kalan suyu etin üzerine ilave edin. Önceden ısıtmış olduğunuz 200 derece fırında yarım saat boyunca etin renk almasını sağlayarak pişirmeye devam edin. Pişirme işlemi böylece sona eriyor. Fırından sıcak rostoyu çıkarıp dilimleyin. Eminiz ki tüm sevdikleriniz bu tarife bayılacak.

Geriye bu leziz tariflerden dilediğinizi seçip hazırlamak kalıyor. Şimdiden afiyet olsun diyor, tüm bayramlarınızın sevdiklerinizle birlikte huzur, mutluluk ve sağlıkla geçmesini temenni ediyoruz…  İyi bayramlar!

Ekonomik Tatil İpuçları (0)
Tips

Ekonomik Tatil Yapmanın İpuçları

Tatil yapmayı kim sevmez ki? Ekonomik olarak zorlansak da tatil yapmaktan vazgeçmiyoruz çünkü tatilin bir lüks değil bir ihtiyaç olduğu konusunda…

Devamını Oku
Kış Düğün Mekanları
Kültür Seyahat

Kış Düğünleri İçin Muhteşem Mekanlar

“Yazın mı evlenmek istersin yoksa kışın mı?” diye sorsak, eminiz ki çoğu kadın yaz gelini olmayı tercih edecektir. Peki kış gelini olmak gerçekten…

Devamını Oku
Trakya'nın Gözbebeği-0
Kültür Seyahat

Trakya'nın Gözbebeği: Edirne

Meriç Nehri'nin kıyısında bulunan, Trakya’nın en özel şehirlerinden bir tanesi olan Edirne hem yerli hem de yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret…

Devamını Oku