Kültür Seyahat

5 Kasım 2022
Güncelleme Tarihi: 9 Kasım 2022

Kış geldi geliyor derken, soğuk günler kapımızda. Ülkemizde kış tatilini de geçirecek en güzel yerlerden birisi var sırada yazımızda: Erzurum’un gözdesi Palandöken. Kar tatilini seven, kayak yapanların favorisi Palandöken’de, kar keyfinize keyif katacak yerler, aktiviteler, heyecanla Palandöken’li günleri ve geceleri bekleyenler için bu yazımızda.

Palandöken Kar Keyfi-1

Palandöken Kayak Merkezi Hakkında

Erzurum’un yaklaşık 26 kilometre güney bölgesinde yer alan Palandöken, kayak tutkunları için tam anlamıyla bir cennet. 1993 yılında Kış Turizm Merkezi ilan edilmesinin ardından 2010 yılında açılan Palandöken Kayak Merkezi, son senelerde oldukça talep gören noktaların başında yer alıyor. Palandöken Dağları üzerinde konumlanmış Erzurum (Hınıs) Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylası olarak 3 tane kayak merkezi bulunan Palandöken Kayak Merkezi’nde, ülkemizin en yüksek zirvesi yer almaktadır. Palandöken Dağları’nın detay özelliklerine bakacak olursak, dağların 70 kilometre uzunluk ve 30 kilometrelik genişlik gibi bir alandan oluştuğu görülmektedir. Küçük Ejder Tepesi ve Hınısboğazı kayak alanı haricinde bu dağların en yükseği 3,176 metre ile Büyük Ejder Tepesi’dir.

Palandöken Kayak Merkezi Özellikleri

Karın en tatlı halidir o... Palandöken, bembeyaz örtü çekildi mi üstüne, ondan huzurlusu yoktur. Bu güzelliği tatmak isteyen ziyaretçiler, her sene Kasım ayından başlayarak Nisan sonuna kadar süren kayak sezonu zamanı, bu büyülü mekanı ziyaret etmeyi asla ihmal etmezler. “Toz kar” karakteristik özelliği sebebiyle, kaymayı keyifli bir hale getiren Palandöken’de kar yağışı, Ekim - Kasım ayları gibi başlamaktadır. Erzurum şehir merkezinden 5 kilometre uzaklıkta yer alan Palandöken, bu güzelliği ile “Dünyanın şehir merkezine en yakın kayak merkezi” olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca Palandöken Kayak Merkezindeki pistler, dünyadaki pistler arasında en uzun ve dik kayak pistleri listesinde yer almayı başarmıştır.

Palandöken’de Yapılmadan Dönülmemesi Gereken Aktiviteler

Muhteşem doğal güzelliği ile sayılı pistler arasında haklı olarak yeri bulunan Palandöken Kayak Merkezi, 1 teleski, 1 gondol lift, 10 telesiyej, 2 baby lift ile pistlerinde değerli misafirlerine karın tadını çıkarmayı kolaylaştırmaktadır. Kayak merkezlerinde zorluk derecelerine göre konumlanmış doğal, orta, kolay ve usta tipinde pistler bulunmaktadır. Bu pistler üzerinde, neredeyse 12 bin ziyaretçi kayak sporunu gerçekleştirme şansına sahip olmaktadırlar. Ayrıca bu pistler üzerinde snowboard, kayak haricinde dağcılık, paintball, yamaç paraşütü gibi yapılabilecek farklı ve macera dolu alternatifler bulunmaktadır. Tüm kayak sporlarının haricinde bu muhteşem doğa harikası dağda, piknik, gezi ve yürüyüş gibi dinlendirici aktiviteler de yapılabilmektedir. Sezon harici gelindiğinde, yemyeşil doğanın tertemiz atmosferinde piknik yapma keyfini asla unutamayacaksınız.

Palandöken kar keyfi (4)

Palandöken’de Konaklama Alternatifleri

Palandöken Kayak Merkezi’nde ve şehir merkezinde konaklayabileceğiniz pek çok alternatif bulunmaktadır. Polat Palandöken, Dedeman Palandöken Ski Lodge, Palan Ski Resort Hotel, Sway Hotels Palandöken, Polat Erzurum Resort Hotel, Dedeman Palandöken Resort Hotel, Balsoy Mountain Hotel, Snowdora Ski Resort Hotels & Villas, konaklama yapılabilecek göz alıcı ve konforlu otellerden bazılarıdır.

Palandöken Gece Hayatı

Konakladığınız otelin gece kayak aktivitelerinin yanında gece hayatına dair eğlencelerine katılabilir, gündüz kayak yorgunluğunu bir nebze de olsa atabilirsiniz. Kayak sezonu boyunca düzenlenen festivaller, konserler, özel etkinlikler, şovlar ve DJ performansları, Palandöken gece hayatını renklendiren şenlikli etkinliklerden bazılarıdır.

Palandöken’de Tadılması Gerekenler

Bir yandan kar keyfi, bir yandan Erzurum’un leziz mi leziz lezzetleri, hangisine hayır denebilir ki? Tabii ki hiçbirisine, hem kar keyfi hem de şehirde kaçırmamanız gereken lezzetleri ihmal etmeden, Palandöken’den asla dönmeyin. En meşhuru akşam sıcak yakılan ateş etrafında sucuk ekmek yemek, bir asra bedel bir hatıra olarak kalacaktır. Buraya kaymaya kadar gelmişken, bir ritüel olan sucuk ekmek yanı sıra Erzurum meşhur çağ kebabı, serpme kahvaltı, şiş köfte, su böreği, kadayıf dolması gibi lezzetleri asla es geçmeyin.

Palandöken kar keyfi (3)

Palandöken’e Nasıl Gidilir?

Erzurum’un en güzel ilçelerinden biri olan Palandöken, her sene sayısız yerli ve yabancı turisti ağırlayarak, misafirlerinin kar zevkini ve kar tatilini yaşamasına olanak sağlamaktadır. Erzurum şehrine, 26 kilometrelik mesafede yer alan Palandöken’e uzak şehirlerden ulaşabilmek için öncelikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerden dönemine bağlı olarak gerçekleştirilen uçuşlar rahatlıkla kullanılabilir. Erzurum Havalimanı’na ulaştıktan sonra 13 kilometre mesafedeki Palandöken’e ulaşmak için taksi, özel araç, kiralık araçlar gibi alternatifler birer seçenek olacaktır. Erzurum Havalimanı’ndan şehir merkezine gidilecek olursa, toplu taşıma araçları, Havaş servisleri, kullanabilecek seçeneklerdendir. Tren yolculuğu kullanılacak olursa özellikle Doğu Ekspresi gibi bir seçenek ile Erzurum garına ulaşılabilmektedir.

Palandöken ve Çevresinde Görülmesi Gereken Yerler

Anıtı ile dikkat çeken Nene Hatun Milli Parkı, farklı pist tipleri ile Konaklı Kayak Merkezi, tam bir doğa harikası olan Tortum Şelalesi, ihmal edilmemesi gereken yerlerdendir. Bunların yanı sıra tarihi 1300’lere kadar dayanan Yakutiye Medresesi, ulu önder Atatürk’ün 1919 senesinde kullandığı Atatürk Evi ve Müzesi, Bizanslıların inşa ettirdiği tahmin edilen Erzurum Kalesi, anıt taş mezarlar Üç Kumbetler, gitmişken görülmesi gereken noktalardan sadece bazılarıdır.

Palandöken kar keyfi (5)

Palandöken Festivalleri

16 ile 18 Ocak 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Palandöken Buz Tırmanışı Festivali ile 10 ile 13 Mart 2023 tarihlerinde planlanan Yapı Kredi Winter Escape Palandöken Festivali, kaçırılmayacak etkinliklerdendir. Ayrıca 23 – 25 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan Icebreak, Palandöken’e düzenlendiği seneden beri farklı bir soluk getiren bir etkinliktir. Bu sene Mor ve Ötesi, Madrigal, Köfn gibi müzik grupları tarafından enfes müzik ziyafetlerinin çekileceği festival, oldukça ilgi çekmeye devam ediyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin ara talilerine farklı bir atmosfer sunan Icebreak, görülmeye değer bir etkinlik olarak Palandöken’i süslemeye devam edecek.

Şimdi sıra geldi kayak takımlarını seçmeye. Bu da en az tatile gidilecek yere karar vermek kadar meşakkatli bir süreç. Kayak Takımı Nasıl Seçilir yazımıza göz atmadan alışverişe başlamayın.

Palandöken Kar Keyfi-0
Kültür Seyahat

Palandöken’de Kar Keyfine Sayılı Günler

Kış geldi geliyor derken, soğuk günler kapımızda. Ülkemizde kış tatilini de geçirecek en güzel yerlerden birisi var sırada yazımızda: Erzurum’un…

Devamını Oku
Palandöken Kar Keyfi-0
Kültür Seyahat

Palandöken’de Kar Keyfine Sayılı Günler

Kış geldi geliyor derken, soğuk günler kapımızda. Ülkemizde kış tatilini de geçirecek en güzel yerlerden birisi var sırada yazımızda: Erzurum’un…

Devamını Oku
Palandöken Kar Keyfi-0
Kültür Seyahat

Palandöken’de Kar Keyfine Sayılı Günler

Kış geldi geliyor derken, soğuk günler kapımızda. Ülkemizde kış tatilini de geçirecek en güzel yerlerden birisi var sırada yazımızda: Erzurum’un…

Devamını Oku