Kültür Seyahat
3 Ocak 2022Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2022
Türkiye, doğal termal su kaynağı bakımından zengin bir coğrafya içerisinde yer alır. Jeotermal kuşağı üzerinde yer alması sonucu termal şehirleriyle dünyada önemli bir konumda yer alan ülkemiz Avrupa’da ilk sırada ve dünyada 7 ülke arasında bulunuyor.
Çok uzun zamandır var olan termal kaynaklar alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. İnsanlar, günlük yaşam stresinin artmasıyla oluşan ağrı ve hastalıkların çözümünü daha mental ve doğal yollarda arıyor. Günümüzde bu kaynaklara ulaşım daha kolay bir hale geliyor ve insanların kaplıca turizmine olan ilgisi daha çok artıyor. Bu turizmin içerisinde yapısında yararlı mineralleri bulunduran ve 20 dereceden daha sıcak olan termal suları sağlayan tesislere doğru yapılan seyahatler yer alıyor. Farklı yaş gruplarına hitap eden termallerde Egzersiz tedavi, Masaj, Termal Kür, Balneoterapi, Hidroterapi gibi rahatlatan uygulamalar bulunuyor.
Jeolojik yapısıyla çok sayıda sıcak su kaynağına sahip olan Türkiye’nin en iyi 5 termal şehrine gelin birlikte bakalım.
Ankara
Ankara’da yaşayanlar ve Ankara’yı ziyaret edenler tarafından tercih edilen Ankara kaplıcalarında zengin minerallere sahip bol bol dinlenebilecek termal kaynaklar bulunuyor. Ankara termal kaplıcaları arasında Haymana Kaplıcaları, Ayaş Kaplıcaları, Kızılcahamam Kaplıcaları, Beypazarı- Dutlu- Tahtalı Kaplıcaları, Kapullu Kaplıcası öne çıkıyor. Tarihi çok eskiye uzanan Haymana kaplıca suyunun içerisinde bulundurduğu zengin mineraller ile solunum yolu hastalıkları ve romatizmal rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olduğu söyleniyor.
Afyonkarahisar
Afyonkarahisar, kaplıca denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biridir. Termal başkenti olarak görülen bu bölge, hem termal tesislerinin fazla olması hem de su kalitesi nedeniyle binlerce insan tarafında sıkça tercih edilir. Sıklıkla tercih edilen ve şehir merkezine yakın olan Afyonkarahisar kaplıcaları arasında Gazlıgöl Termal Turizm Merkezi, Gecek Kaplıcası, Ömer Kaplıcası, Heybeli Termal Turizm Merkezi ve Hüdai Termal Turizm Merkezi en bilinenlerdir.
Bursa
Termal turizm denildiğinde akla gelen şehirlerden olan biri olan Bursa’da çok sayıda termal kaplıca bulunuyor. Çekirge, Bademli Bahçe ve İnegöl Oylat bölgelerinde yaygınlaşan Bursa kaplıcaları arasında öne çıkanlar Oylat Kaplıcaları, Kükürtlü Kaplıcası, Eski Kaplıca, Kaynarca Hamamı ve Karamustafa Ilıcası sayılabilir. Farklı sıcaklık derecelerine ve zengin mineralli suları ile binlerce yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya devam eden bu termal tesislerde termal havuzlar, masaj, güzellik kürleri, içme ve çamur banyoları gibi farklı alternatifler bulunuyor.
Bolu
Önemli jeotermal kaynaklara sahip, kaplıcalar açısından zengin olan Bolu, termal turizm potansiyeline sahip yerlerin başında geliyor. Yüzyıllardan beri şifa dağıtan ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde kendisinden övgüyle söz edilen Bolu kaplıcaları arasında öne çıkanlar Mudurnu Sarot Kaplıcası, Karacasu Kaplıcaları, Mudurnu Babas Kaplıcası, Pavlu (Kesenözü) Kaplıcası ve Çatak Kaplıcası sayılabilir. Bu kaplıcalar ziyaretçilere daha rahat ve sakin bir ortam sunuyor.
Yalova
Yalova, yüz ölçüm olarak Türkiye’nin en küçük ili olsa da Termal ilçesinde bulunan Yalova kaplıcaları ile dünyaca bir üne sahip. Oluşumu oldukça eski çağlara uzanan Yalova termal kaynaklarının bulunduğu alanda pek çok sayıda tesis yer alıyor ve binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Şehirde Yalova Termal kaplıcalarının yanında bir de Armutlu kaplıcaları yer alıyor. Armutlu kaplıcalarının suyu radyoaktivitesi en yüksek olan kaplıca suyudur. Çevresinde kurulan turistik tesisler, oteller ve son yıllarda eklenen devre mülkler sayesinde binlerce kişiye hizmet veriyor.