Yeme İçme

20 Eylül 2021
Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2023

Büyülü bir lokasyondur Kapadokya, gidenler büyüsünden epey bir süre kurtulamaz, gitmek isteyenler ise hep Kapadokya’nın hayalini kurar. Masalımsı mimariye sahip otelleri bir yana, dillere destan muhteşem balon seyahatleri bir yana, Kapadokya UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almayı fazlasıyla hak eden nadir güzellikte bir noktadır. Bu şehrin başka bir güzelliği ise ‘adeta anlatılmaz ama tadılır kıvamında’ yöresel lezzetleridir. Gelin bu ağız sulandıran yöresel lezzetlere bir göz atalım. Eğer Kapadokya’ya gitmeyi planlayanlardansanız, neler yiyeceğinize dair hazırlıklı olmakta fayda var.

Ayrıca bkz. Kapadokya'ya Gitmek İçin En Doğru Zaman

1

Leziz mi Leziz Çömlek (Testi) Kebabı

Nevşehir’e bağlı Kapadokya’nın en meşhur lezzetlerindendir Çömlek Kebabı. Dana eti, domates, biber dostluğunun tereyağı ile taçlandırıldığı bu müthiş tadı, kesinlikle denemelisiniz. Ağır ağır iki saat süren bir pişirme süresine sahip olan testi kebabı, ister dana etinden ister koyun etinden olsun her haliyle inanılmaz bir lezzete sahiptir. 

Yöresel Lezzet Dıvıl

Patates ve bulgurun başrol oynadığı Dıvıl, un, yumurta, tuz, karabiber ile beraber hazırlanır. Sıvı yağda kızartıldıktan sonra ise tabağa alınıp sarımsaklı yoğurt ile servis edilir. Görüntü olarak içli köftenin yuvarlak hatlı biçimine ait olan Dıvıl, eski yöresel lezzetlerden sadece birisidir. Aslına bakarsanız bu güzel tada, patates ile hazırlanan köfte de denilebilir. 

Çömlekte Hayat Bulan Çömlek Fasulyesi

‘Ağa Pahla’ yani ‘Ak Bakla’ adıyla yörede bilinen Çömlek Fasulyesi, kuru fasulye, soğan ve kemikli et ile hazırlanır. Özel Ekmek Tandırında yaklaşık 3 ya da 4 saat pişirilir ve özellikle bu pişirme süresi sonrası adeta lokum gibi bir lezzete sahiptir. Özel günlerin ve akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olan Çömlek Fasulyesi, Kapadokya’ya gitmişken mutlaka denenmesi gereken bir lezzet.

Tatlı mı Tatlı Dolaz

Kayseri’ye de özgü bir tatlı olan Dolaz, Kapadokya’nın da özel tatlılarından birisidir. Un helvasını andıran görünümü ve tadı ile un, süt, şeker, yumurta ve tereyağı ile yapılır. Dolaz, en son hazırlandıktan sonra üzerine bal ve ceviz ile süslenir. Dilerseniz Kapadokya üzümleri ya da pekmez ile taçlandırılabilir. 

Nevşehir Üzümlerinin Hayat Verdiği Köftür

Yörede, üzümlerin toplanmasından sonra önce pekmez daha sonra Köftür hazırlıkları başlar. Pratik tatlı, üzüm suyu, nişasta ve unla yapılıp kurutulur. Daha sonra dilimlenir ve artık yemeğe hazır bir hale gelir. Nevşehir Köftürü, görüntü ve tat olarak lokuma benzerliği ile kahve ve çay dostu bir tatlıdır. Bağ bozumunda dökülmüş olan üzümlerden yapılan Köftür, mutlaka denenmesi gerekenlerden. 

2

Dünyaca Meşhur Kapadokya Şarapları

Geçmişi neredeyse 6,000 seneye kadar uzanan Kapadokya şarapları, kesinlikle en az bir kere tadına bakılması gereken şaraplardandır. Dünyada ödül almış ünlü markaların üretim yaptığı Kapadokya şarapları, Kapadokya’nın mağaralarında özellikle doğal klima atmosferinde saklanabildikleri için son derece lezzetlidir. Leziz şarapları denemeye ve şehre dönerken hediye olarak almayı unutmayın. 

Nevşehir ile Özdeşleşmiş Kabak Çekirdeği

Taze taze kavrulmuş lezzetine doyum olmayan Nevşehir kabak çekirdeği, Kapadokya’da tadılabilecek en güzel çerezlerden. İç Anadolu’nun farklı şehirlerinde yetişen kabak çekirdeğinin, özellikle Nevşehir ilinde yetişeni son derece özel bir lezzete sahiptir. Nevşehir kabak çekirdeği, yüksek lif oranı ve demir açısından zengin olmasıyla da sağlıklı bir çerezdir.  

3

Osmanlı’dan Gelen Lezzet Ayva Dolması

İçi oyulmuş ayvaların kıyma, soğan, pirinç, salça, çeşitli baharatlar ile doldurularak yapılmasından oluşan Ayva Dolması, hem göze hem de damağa hitap eder. İsteğe göre üzerine nar ekşisi, limon ya da maydanoz serpilebilir. Damağınızda müthiş bir tat bırakan Ayva Dolmasını denemeden Kapadokya’dan dönmeyin. 

Yürüyüş Yolları-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin En Güzel Yürüyüş Rotaları

Sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmek için belirlenen en önemli günlerden biri olan Dünya Yürüyüş Günü yaklaşıyor. Peki siz rotanızı belirlediniz…

Devamını Oku
Uçhisar-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Güzel Günbatımı Manzarası: Uçhisar

Huzur vadeden görsel bir şölen. Kapadokya'nın en muhteşem manzarasında, peribacalarından tam 40 metre yükseklikte, nefes kesen bir günbatımına…

Devamını Oku
Yürüyüş Yolları-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin En Güzel Yürüyüş Rotaları

Sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmek için belirlenen en önemli günlerden biri olan Dünya Yürüyüş Günü yaklaşıyor. Peki siz rotanızı belirlediniz…

Devamını Oku