Kültür Seyahat
10 Ekim 2023İstanbul’un en eski ve tarihi yerlerinden olan Kanlıca, Boğaziçi kıyısındaki küçük semtlerden bir tanesi. Burası öyle özel bir yer ki Osmanlı zamanındaki pek çok paşanın bu semtte yalılarda oturduğu biliniyor. Buradaki tarihi yalılar iki bölümden oluşuyor: Haremlik ve selamlık. Eve misafir olarak gelenler haremlik bölümünde evin kadınları da harem bölümünde otururmuş. Kanlıca hakkında bunun gibi pek çok yapıdan ve tarihi mirastan bahsetmek mümkün. Tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ve elbette yoğurdu ile meşhur Kanlıca'da görmeniz gereken en önemli yerleri sizler için sıraladık.
Mihribat Korusu
Kanlıca denildiğinde ilk akla gelen bu koru yaklaşık 210 bin metrekarelik bir alanda konumlanıyor. Bu korudan İstin Koyu, Rumeli Hisarı ve Ortaköy Sahili gibi manzaralara eşlik etmek mümkün. Günümüzde özel davetlerin, organizasyonların sıklıkla yapıldığı Mihribat Korusu'nda sayısız restoran, kafe bulunuyor. Ayrıca yürüyüş, koşu parkurları, bisiklet alanları, otopark, amfi tiyatro, çocuk oyun alanları gibi yerler de mevcut. Boğaz'ın eşsiz manzarası eşliğinde doyasına keyifli bir gün geçirmek isterseniz Kanlıca Mihribat Korusu duraklarınızdan bir tanesi olmalı.
Kanlıca Cami (İskender Paşa Cami)
Kanlıcanın yine tarihi güzelliklerinden bir tanesi olan Kanlıca Camii Mimar Sinan’ın eserlerinden bir tanesi. Günümüzde hala aynı şekilde kendisini koruyabilmiş bu tarihi cami yerli yabancı tüm turistlerin ilgisini çekiyor. Mimari dokusu ile zamanın ruhunu da en iyi şekilde yansıtan cami 1550 yılına kadar uzanıyor. Bu caminin bir diğer adı olan İskender Paşa, zamanında Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden bir tanesiymiş. Bu özel camiyi de Kanlıca ziyaretiniz esnasında görmek isteyebilirsiniz.
Kanlıca Sahili
Kanlıca sahili ile de oldukça meşhur bir semt. Deniz manzaralı sahil boyunca kafeler ve çay bahçeleri bulunuyor. Dilerseniz çınar ağaçlarının altında oturup kahvaltınızı da yapabilirsiniz. Kanlıca Sahilinden İstanbul Boğaz manzarasının tadını da çıkarabilirsiniz. Güneşin batışına doğru sahil bu eşsiz manzarayı görmek isteyenler tarafından iyice kalabalıklaşıyor. Kanlıca ziyaretinizde özellikle akşamüstüne denk gelirseniz bu manzarayı kaçırmamanızı öneririz.
İsmailağa Kahvehanesi
Bilindiği gibi Kanlıca denilince ilk akla gelen şeylerden bir tanesi Kanlıca yoğurdudur. Osmanlı-Rus savaşından kaçan Balkan Türklerinin yerleşim yeri olan Kanlıcada ilk Kanlıca yoğurdu da Balkan Türklerinden çıkmıştır. Yapımı 1870’e kadar dayanan İsmailağa Kahvehanesi, Kanlıca yoğurdunu tadabileceğiniz tarihi mekânlardan bir tanesi. Kanlıca’ya gelmişken orijinal Kanlıca yoğurdu yemeden gitmeyelim diyorsanız İsmailağa Kahvehanesi sizleri bekliyor.
Hıdiv Kasrı
Hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından 1907 senesinde İtalyan Mimar Delfo Seminati’ye yaptırılmış olan bu kasır toplamda 270 dönüm arazi üzerindedir. “Art Nouveau” tarzında yapılmış olan bu kasır oldukça ilgi çekicidir. Buradan İstanbul Boğazını seyreden bir kule de mevcut. Hıdiv Kasrında ayrıca buharla çalışan ilk asansör de bulunuyor. Kasrın girişinde mermer çeşme ve havuzları görmek mümkün. Giriş katta şömineli bir salon ve üst katında odalar bulunuyor. Hıdiv Kasrı, Kanlıca ziyaretinizde yine listenize eklemek isteyeceğiniz önemli bir yer.
Kanlıca Sokakları
Kanlıca’ya gelmişken o meşhur sokaklarında turlamadan gitmek olur mu? Bir semti tanımak istiyorsanız tarihi mirasları kadar sokaklarını da gezmek gerekir. Kanlıca, İstanbul’daki en renkli en eğlenceli sokaklara sahip semtlerden bir tanesi. Kanlıcada sokak aralarında gezerken tarihi de içinize çekiyorsunuz adeta. Ahşap eski evler sizleri 60-70’lerin Kanlıcasına götürüyor. Nostaljik, eski fontlarla asılmış tabelalar, eski terziler, kasaplar, bakkallar sizleri nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor. Kanlıcanın tarihi evleri sarı, kırmızı, yeşil, beyaz renkleri ile adeta enerji saçıyor. Bol bol nostalji yaşayacağınız Kanlıca sokaklarında ayrıca hatıra için hediyelik eşyalar da alabilirsiniz.
Kanlıca’ya Nasıl Gidilir?
Bu denli güzel tarihi, nostaljik dokusu ve doğal güzellikleri olan Kanlıca’ya ister daha önce gelmiş olsun isterseniz ilk defa gidecek hiç fark etmez. Hafta sonunuz için İstanbul’daki en iyi rotalardan bir tanesi olduğunu söylemek mümkün. Peki, Kanlıca’ya nasıl gidilir? Kanlıca, Boğaziçi Anadolu kıyısında yer alıyor. Üsküdar merkeze ise 13 km gibi kısa bir mesafesi bulunuyor. Yol boyunca Beylerbeyi, Çengelköy ve Kandilli rotasında ilerlemek gerekiyor.
Kanlıca’ya deniz yoluyla rahat bir şekilde gidebilirsiniz. Kanlıca’ya vapurla gitmek isteyenler şehir hatları vapur saatlerini takip edebilirler. Çengelköy-İstinye hattı, Anadolu Kavağı-Üsküdar hattı ve Boğaz hattını kullanarak kandilliye ulaşmak mümkün. İstanbul şehir hatlarından zaman çizelgesini ve ücretlerini de öğrenebilirsiniz.
Eğer deniz yoluyla değil de karayolu ile gitmek isterseniz onun için de alternatifler bulunuyor. Anadolu yakasında geçtiğinizde, Beykoz istikametindeki herhangi bir otobüse bindiğinizde mutlaka Kandilli durağından geçiyorsunuz. Kandilli durağında inerek semti keşfetmeye başlayabilirsiniz.
Kandilli’ye karşı taraftan gelecekseniz vapur ve motorlar ile Üsküdar’a ulaşıp oradan otobüslerle geçebilirsiniz. Eminönü, Beşiktaş ya da Kabataş’tan Üsküdar hattına vapur ya da motorlarla geçip herhangi bir Beykoz otobüsüne binmeniz yeterli olacaktır.