Kültür Seyahat

8 Ekim 2023

Komşu ülkemiz Yunanistan özellikle adalarıyla tam bir turistik cazibe merkezi. Dünyanın her yerinden turist akınına uğrayan bu ülkenin birbirinden güzel adaları bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Symi Adası. Bu güzel ada Yunanistan’ın en küçük adası olmasıyla biliniyor. Hem Akdeniz hem de Ege kıyısında konuşlanmış olması onu daha da cazip kılıyor. Symi Adası doğal güzellikleri ile birlikte kültürel ve tarihi anlamda da önemli miraslara sahip. Hemen her Yunan bölgesinde olduğu gibi Symi Adası’nın da mitolojik derinlikli bir öyküsü bulunuyor.

Symi Yunanistan (3).jpg

Symi Adası, adını deniz tanrısı Poseidon’un eşinden alıyor. Ancak Osmanlı yönetimine girdiğinde ada uzun bir süre Sömbeki adıyla anılıyor. Symi Adası hem Osmanlı hem de Rodos şövalyelerin himayesinde gidip geldikten sonra en sonunda 1948 senesinde Yunanistan’a dahil ediliyor. Görüldüğü üzere Symi Adası’nın pek çok hikâyesi bulunuyor. Tablo tadında renkli evleri, dar sokakları ve 375 basamak sonunda ortaya çıkan nefis manzarasıyla Symi Adası görülmeye değer bir yer.

Peki, Symi Adası'nda nereler ziyaret edilmeli?

Simi Roukouniotis Manastırı

15. yüzyılda Yuhanna Şövalyeleri tarafından yaptırıldığı bilinen manastır adanın batı tarafında bulunuyor. Şehir merkezine sadece 5 km gibi bir mesafede. Yani rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz. Kale gibi inşa edilmiş olan bu manastır iki tapınaktan oluşuyor. Zemin kat, bodrum ve ana binadan oluşan üç binası oldukça iyi durumda. Manastırda duvar resimleri, gümüş eşyalar ve dönemin önemli ahşap tablolarını, dini simgelerini görmek mümkün. Her sene 8 Kasım’da kutsal bir ayin ile koruyucu azizleri anılıyor. Symi Adası ziyaretinizde mutlaka listenizde olması gerektiğini düşünüyoruz.

Symi Yunanistan (1)

Panormitis

Adada mutlaka görmek isteyebileceğiniz başka bir yer de Panormitis koyu. Bu koya ulaşmanın en kestirme yolu taksi kiralamak ya da otobüse binmek. Çünkü bu koy merkeze 25 km mesafede. Ayrıca araba ya da motor kiralama servislerinden de faydalanabilirsiniz. Bu koyda da yine görülmeye değer bir kilise bulunuyor. Mikail adına inşa edilen Moni Taksiharki Mikhail Kilisesi. Yunanlı denizciler Mikail’in On İki Ada’nın koruyucusu olduğuna inandıklarından Ortodokslar için oldukça önemli bir ibadet yeri. Burası Ortodoks Hristiyanlarının hac yeri kabul edildiğinden bazı feribotlar hac görevi kapsamında buraya insanlara getiriyormuş. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden diye not alıyoruz.

Pedi Kasabası

Symi merkeze oldukça yakın olan bu şirin kasaba denize girmek için de oldukça ideal. Özellikle huzurlu, doğa ile baş başa vakit geçirmek isteyenlerin kaçış noktalarından bir tanesi bu güzel kasaba. Kasabada sayılı dükkân ve restoran var. Anca buna rağmen ilgi büyük. Çünkü hem plajı güzel hem de doğal güzellikleri ile adanın en dikkat çeken yerleşim yerlerinden. Kasabaya ulaşmak için merkez limandan otobüse binebilir ya da taksi kiralayabilirsiniz.

Symi Yunanistan (2)

Symi Deniz Müzesi (Gialos)

Gialos’ta bulunan Symi Deniz Müzesi yine adanın ilginç ve görülmesi gerektiğini düşündüğümüz müzelerinden. 1983 senesinde açılan müze deniz araçları, dalgıç kıyafetleri, eski haritalar gibi pek çok esere ev sahipliği yapıyor. Yani geçmişten günümüze denizcilik geleneğinde neler varsa Symi Deniz Müzesi'nde görmek mümkün. Pek çok sünger koleksiyonu, dalış makineleri, dalış taşları gibi ilginç parçaları da müzede görmek mümkün. Özellikle müze gezmeyi sevenler mutlaka uğramalı.

Kali Strada

375 basamaklı merdiven olan Kali Strada adanın simgelerinden bir tanesi. Liman bölgesi ile Chorio denilen yerleşim noktasını birbirine bağlayan bu merdivenler genellikle turistlerin ilgi odağıdır. Bu merdivenlerin geçiş yeri ise daracık sokaklı, renkli evlerle çevrelenmiş bir cadde. Bu sebeple inmek hayli keyifli. Merdivenleri çıkmak biraz zahmetli olsa da karşılaşacağınız manzara için buna değeceğine emin olabilirsiniz. Burada ayrıca hatıra olarak fotoğraf da çektirmek isteyebilirsiniz.

Symi Yunanistan (4)

Symi Arkeoloji ve Folklor Müzesi

Yine gezmekten zevk alacağınızı düşündüğümüz bir müze: Symi Arkeoloji ve Folklor Müzesi. Eski, geleneksel bir konak içerisinde bulunan bu müze sizleri bir zaman yolculuğuna çıkaracak. Müze üç ana hatta ayrılmış durumda. Bunlar Arkeolojik koleksiyonlar, Bizans koleksiyonları ve Folklor koleksiyonları. Arkeolojik koleksiyon bölümünde sizler adaya yapılan kazı çalışmalarından elde edilen pek çok Roma heykeli ve kalıntıları bekliyor. Bizans koleksiyonu bölümünde ise Bizans dönemine ait el yazmaları, madeni paralar, ikonlar sergileniyor. Folklor koleksiyonları bölümünde sizler geleneksel pek çok eşya bekliyor. Müzik aletleri, kıyafetler, dikiş makineleri, günlük yaşam araç gereçleri vb. Adanın geçmişine dair pek çok izler bulabileceğiniz bu müzeyi de listenize eklemek isteyebilirsiniz.

Symi Plajları

Elbette böylesine güzel bir adaya gelince denize girmemek düşünülemez. Symi plajları rengarenk balıklara ev sahibi yapan, tertemiz bir denize sahip. Eğer denize girmek değil de ada turu yapmak isterseniz de limandan kalkan turistik teknelere binerek adayı gezebilir, fotoğraf çektirebilirsiniz. Symi birden fazla plaja ev sahipliği yapından dilediğiniz plajda denize girebilirsiniz. Merkeze en yakın plaj olarak Nos Plajı’nı tercih edebilirsiniz. Merkezden sadece 15 dakika yürüyüş mesafesinde. Pedi Plajı da yine merkeze çok yakın bir diğer alternatif. Hem denize girmek isteyenler hem de tekne turu yapmak isteyenler mutlaka plajlara uğramalı.

Kos-00
Kültür Seyahat

Yunanistan'ı Kapı Vizesi ile Keşfet

Yunanistan'ın 6 büyüleyici adasına, Shengen Vizesi'ne sahip olmadan, yalnızca kapı vizesi ile giriş yapabileceğinizi biliyor musunuz?…

Devamını Oku
Zakynthos-00
Kültür Seyahat

Bir Yunan Rüyası: Zakynthos Adası

Yunanistan’ın gözdesi Zakynthos Adası, ziyaret eden herkesin ayaklarını yerden kesen büyüleyici detaylara ev sahipliği yapıyor. Hadi bu güzelim adayı…

Devamını Oku
Kos-00
Kültür Seyahat

Yunanistan'ı Kapı Vizesi ile Keşfet

Yunanistan'ın 6 büyüleyici adasına, Shengen Vizesi'ne sahip olmadan, yalnızca kapı vizesi ile giriş yapabileceğinizi biliyor musunuz?…

Devamını Oku