Yeme İçme

20 Nisan 2023

Koyu renkli içeceğin gerçek sevenleri için Moka Pot kullanılarak yapılan kahve gerçek bir ritüeldir. Bu potla yapılan kahveler doğrudan günün başlangıcına bağlanan zamanlar, hareketler, sesler ve kokulardan oluşur ya da arkadaşlar ve akrabalar eşliğinde sağlıklı ve dinlendirici bir moladan ibarettir. Kahvenin büyüsü aslında nerede ve ne ile yapıldığıyla çok kolay değiştirilemez. Fakat kafelerdeki kahve ile evdeki kahve makinesinden çıkan kahve arasındaki fark elbette çok fazladır. Ancak Moka Pot ile de iyi bir kahve hazırlamak mümkündür. Kahve yapımındaki yeni trendin nasıl kullanıldığını yazımızda birlikte görelim!

Moka Pot-3

Moka Pot’un Tarihi

Moka Pot, 1933'te Alfonso Bialetti tarafından icat edildi. Çok az kişinin bildiği şey ise icadın ona karısını çamaşır yıkarken gözlemlerken geldiğidir. Hatta o zamanlar “lisciveuse” adı verilen ve çamaşır makinesi görevi gören bir alet kullanılıyordu. Bu merkeze yerleştirilmiş düz çelik borulu bir kaptı. Bezler, içine su ve sabunla birlikte konularak alt kısımda bulunan ocak ile ısıtılırdı. Kaynama noktasına ulaştığında, su orta borudan ve ardından da üst kısımdan yükselirdi ve böylece sabunu eşit şekilde dağıtırdı. Savaştan sonra, Alfonso'nun oğlu Renato Bialetti daha sonra İtalya’nın adeta bir sembolü haline gelen Moka Pot ‘un dağıtımına katkıda bulundu. O zamanlar barlarda bugün kullanılanlarla aynı basınca sahip kahve makineleri yoktu ve elde edilebilecek en iyi kahve Moka Pot ile hazırlanan kahveydi, bu da her aileyi bir tane almaya sevk etti. Daha sonra da özellikle yapılış şeklinin otantikliği ve ortaya çıkardığı lezzet ile tüm dünyaya yayıldı.

İsminin Kökeni

Moka isminin kökeni, ilk ve en eski ve en ünlü kahve üretim bölgelerinden biri olan Yemen'deki Mokha,Türkçe’de Muha, şehrinden gelmektedir. Özellikle Mokha, yüksek kaliteli Arabika kahve üretmekte ve ihraç etmektedir.

Moka Pot-1

Moka Pot ile Kahve: Mükemmel Kahve Yapmak İçin 5 Adım

Bu kahve makinesi ile iyi bir kahve hazırlamak çocuk oyuncağı gibi görünüyor. Sonuçta, sadece iki malzemeyi kullanmak yeterli; su ve öğütülmüş kahve tozu.

Moka ile iyi bir kahve yapmak için bilmeniz gereken her şey burada. Sadece şu 5 adımı izlemeniz yeterli.

Moka'yı iyice temizleyin,

Doğru miktarda su ekleyin,

Doğru miktarda öğütülmüş kahveyi filtreye dökün,

Isıyı düşük seviyeye getirin,

Kahveyi hala Moka’nın içinde karıştırın.

1. Mokayı iyice temizleyin

Moka ile ustaca bir kahve yapmak için ilk önlem cezve ile ilgilidir. Belki önemsiz gibi görünebilir ama evde kahvenin tadını en çok etkileyen şeylerden biri de cezvenin durumu. Parçalar ve bileşenler temiz olmalı. Bu, kireç, küf veya kahve kalıntıları olmaması gerektiği anlamına gelir. Kir izleri bulursanız, sirke ile durulama ve mokayı gece boyunca ıslatma zamanı gelmiş demektir. Ertesi sabah sadece durulamanız ve iyice kurulamanız yeterli olacaktır. Ardından öğütülmüş kahveyi eklemeden sadece su ile bir “kahve” yapın ve Moka Pot’unuz kullanıma hazır.

2. Moka kahvesi için su

Kahve makinesi için ne kadar su kullanılmalı sorusunun cevabı da kahveyi iyi yapmak için gereken faktörlerden biri. Tank, dâhili vanaya ulaştığı kadar su içermelidir. Kesin olmak gerekirse, su hemen vananın aşağısında olmalıdır. Ne yukarıda, ne ortada, tam olarak aşağıda. Suyun sıcaklığı ise oda sıcaklığında olmalı.

3. Kahveyi kahve makinesinin filtresine dökün

Peki, Moka Pot filtresini ne kadar doldurmalıyız? Teknik olarak doğru yöntem (ve Moka kahve uzmanları tarafından öğretilen yöntem), kullanılan su miktarıyla orantılı olarak toz kahve kullanmaktır.

4. Cezvenin ısısı

Artık cezveyi hazırlayıp kapattığınıza göre, yapmanız gereken tek şey onu ateşe vermek! Moka Pot suyu kahve makinesinden ne çok yavaş ne de çok hızlı geçmelidir. Kahveye aromatize olması için doğru zamanı bulmaya çalışın. Bunu yapmak için ocaktaki ısıyı düşük ateşte tutun.

5. Kahveyi servis etmeden önce

Kahveyi bardağa dökmeden önce, kahvenin yoğun kısmının ayrılması sonunda ortaya çıkan daha hafif kısım ile karışması için karıştırılması gerekir. Moka Pot işlemi ile eşit olmayan şekilde tabakalandırılmış yerler, kahvede çözünen maddelerin birleşmesine izin vermez. İlk kısım en kalın ve en asidik olanıdır, ikincisi ise daha sıvı ve acıdır. Bu nedenle servis yapmadan önce kahveyi karıştırmayı unutmayın.

Moka Pot-2

İyi yapılmış bir Moka Pot kahvesi nasıl anlaşılır?

Artık cezveyi hazırladığınıza ve kahveyi fincana döktüğünüze göre, iyi çıkıp çıkmadığını nasıl anlarsınız? Daha tadına bakmadan, Moka Pot kullanılarak yapılmış kahvenin iyi pişmiş olup olmadığını anlamanıza izin veren birtakım "sinyaller" vardır. Her şeyden önce kokusu ele verir. Havada güzel bir kahve kokusu alıyorsanız, size gösterdiğimiz 5 adımı başarıyla tamamlamışsınız demektir. İkincisi sinyal ise kahvenin rengidir elbette. Moka hala ateşteyken kahveyi gözlemleyin. Bacadan çıkan içeceğin ilk kısmı fındık rengindedir ve yavaş yavaş kahve hem renk hem de kıvam açısından koyulaşır.

Son bir ipucu

Bir kahvenin tadının iyi ya da kötü olmasının aynı zamanda ürüne bağlı olduğunu söylemeden geçmeyelim. Fırsatınız varsa, her zaman mümkün olan en taze kahveye sahip olmak için bir kahve değirmeni satın almanızda fayda var.

iğneada-0
Kültür Seyahat

Hafta Sonu Kaçamağı: Huzurun Adresi İğneada

Birçok kişinin ufak bir kaçamak ya da huzurlu bir gezinti yapmak adına tercih ettiği İğneada, içinde barındırdığı güzellikleri sayesinde ayakları…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Kaplıca Zamanı: Türkiye'nin En İyi 5 Termal Şehri

Türkiye, doğal termal su kaynağı bakımından zengin bir coğrafya içerisinde yer alır. Jeotermal kuşağı üzerinde yer alması sonucu termal şehirleriyle…

Devamını Oku
​​​​Mayıs Festivalleri
Kültür Seyahat

Bahara Merhaba: Mayıs Gençlik Festivalleri

Baharın gelişiyle birlikte bizim de içimiz kıpır kıpır. Özellikle gençler, mayısın tüm güzelliklerini açık hava festivalleriyle dolu dolu yaşayamaya…

Devamını Oku