Kültür Seyahat

22 Haziran 2022
Güncelleme Tarihi: 1 Mart 2023

Ülkemizin metropol şehri İstanbul’dan günübirlik gidilebilecek pek çok lokasyon bulunuyor. Bir anda ruhunuz sıkıldı ve kendinizi İstanbul’un keşmekeşinden atmaya karar verdiniz, stres dolu trafikten uzaklaşmaya ve huzur dolu yerlerde dinlenmeye karar verdiniz. İstanbul çevresinde, Şile ve Ağva’dan Kumburgaz’ına, Sapanca’dan Riva’ya kadar, kendinize bir es verebileceğiniz bölgelerde, günübirlik de olsa, hayat bulmaya hazırlıklı olun.

Ağva, Şile, İstanbul

Şile’ye bağlı olan Ağva, İstanbul’dan 115 kilometre kadar mesafede bulunuyor. Eskiden İstanbul’un gizli kalmış hazinesi derdik, oysa artık İstanbul’un en bilinen yerlerinden birisi oldu. Nefis doğası ile kendisine ziyarete gelenleri mest eden bölge, saf mavi denizi, güzel kumlu plajı, şırıl şırıl iki ırmağı, muhteşem doğası, etkileyici bahçeleri ve leziz balıkları ile Karadeniz Bölgesi’nin parlayan incisi olmayı fazlasıyla hak ediyor. Karşınızda tüm güzelliği ile Ağva...

Ağva-2.jpg

Ağva’nın resmi adı olan Yeşilçay, bu isim Ağva’nın resmi adıdır. Trekking, piknik ve kamp için son derece uygun olan Kilimli Koyu, yemyeşil bir güzellik diyebileceğimiz Saklıgöl, masalımsı deniz feneri, beyaz olduğu için gelini andıran Gelin Kayası, Ağva’da görülmesi gereken yerlerden. Hititler, Romalılar ve Osmanlılara kadar uzanan bir tarihi ile Ağva, taze balıkların bolluğu ile de biliniyor.

Kumburgaz, Büyükçekmece, İstanbul

Günübirlik bir tatil kaçamağı için kilometrelerce yol kat etmek, hiçbir şeye vakit bulamayan İstanbullular için çok mantıklı bir hareket olmayacaktır. Bu sebeple sıcak tatil günlerinde ya da hafta içi birkaç gün kafa izni alıp Kumburgaz ve Büyükçekmece plajlarının tadını çıkarmak, muhteşem bir günübirlik seçeneğidir. Kordonboyu, Güzelce, Celaliye, Kumburgaz ve Büyükçekmece, ekonomik sayılabilecek fiyatları, leziz yemekleri ve ulaşım kolaylığı avantajları ile İstanbul’un tatil beldeleri olmayı hak ediyor. İstanbul’a yaklaşık 50 kilometre ve Büyükçekmece’ye 13 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Kumburgaz, motelleri, apartları ve hostelleri ile her bütçeden tatilciyi, misafir etmeyi bekliyor. Nerdeyse 360 kilometreye yayılmış olan ilçe, bu geniş alanı sayesinde, kalabalık olsa bile asla bu kalabalığı hissettirmez. Bu arada, bahar ve yaz aylarında, hareketli bir gece hayatı olduğu söylenebilir.

Sapanca, Sakarya

Sırada günübirlik kaçamağı için son derece ideal bir lokasyon bulunuyor: Sakarya’nın gülü Sapanca. Bu bölge, gerek sağlık turizmi gerekse doğası ile hem yerli hem de yabancı turistleri kendine çekmeyi başarıyor. İstanbul’dan yaklaşık 150 kilometre kadar uzaklıktaki Sapanca, göz alıcı doğası, İstanbul’a ve Kocaeli’ye olan yakınlığı ve İstanbul-Ankara otoyolundaki stratejik lokasyonu ile Marmara bölgesinde önemli bir noktadır.

sapanca-gb3d126579_1920.jpg

Sapanca’ya kadar gitmişken, göl kenarında bir kahvaltı yapmadan, termal otellerde masaj yaptırmadan, yemyeşil dağlarda yürümeden, taze bölgesel ürünler almadan, Maşukiye’de taze balık yemeden, kesinlikle geri dönmeyin. Eğer kış vakti gidecek olursanız, kayak, snowboard, kar motosikleti, dağcılık, kayak, ATV sürüşü gibi çeşitli kar sporlarının yapıldığı, Sapanca’ya 25 kilometre mesafedeki Kartepe’yi, mutlaka ziyaret edin.

Sarısu, Kandıra, Kocaeli

İstanbul’a 160 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Sarısu Plajı, temiz denizi ve plajı ile günübirlik tatilcilerin alternatiflerindendir. Sarısu plajı, Kocaeli’nin ilçesi olan Kandıra’ya bağlı olup, merkeze 8 kilometre mesafede bulunuyor. Yemyeşil bir ormana sırtını vermiş olan deniz kıyısındaki plajda, kamp alanları, kafe ve restoranlar mevcuttur. Bu bölgede, 160’tan fazla kuş türü bulunmasından dolayı, tatilciler dışında, burası aynı zamanda kuş gözlemcilerinin ve doğa fotoğrafçılarının da uğrak yerleri arasında girmiştir.

Kandıra.jpg

Seyrek Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın bünyesinde yer alan Sarısu’da en çok görülen kuş türleri arasında şahin, küçük orman kartalı, doğan, saz delicesi, balıkçıl ve leylek bulunuyor. Yapılaşmaya izin verilmeyen bölge, İstanbul’dan günübirlik tatil ve bir nebze de olsa nefes almak için birebir.

Göynük, Bolu

Bolu’nun güzel ilçesi Göynük, Safranbolu evlerini andıran özel evleri, otelleri, tarihi kalıntıları, Çınarlar Köprüsü, Anıt Ağaçlar, Tarihi Zafer Kulesi (Göynük Saat Kulesi) ile görülmeye değer nitelikte bir beldedir. 2017 senesinde ‘Cittaslow’ yani sakin şehir listesine alınmış olan Göynük, büyükşehrin karmaşasından kaçmak isteyenler için birebir. Arnavut kaldırımlı dar sokakları, Osmanlı mimarisi ile bezenmiş evleri, Göynük’ü özel kılarak özel koruma altına alınmasını sağlamış. İstanbul’dan yaklaşık olarak 230 kilometre uzaklıktaki Göynük, erken saatlerde yola çıkarak dolu dolu bir gün geçirilebilecek bir ilçe. Gittiniz mi asla pişman olmazsınız. Ayrıca Göynük’ten el işi işlemelerle yapılmış ürünler, kilimler, deri ve bakır ürünleri de almayı unutmayın.

İğneada, Demirköy, Kırklareli

Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı olan İğneada, İstanbul’dan sabah erken vakitlerde yola çıkıldığında, günübirlik keyif çıkarmaya değecek bir lokasyon. İstanbul’dan 3 saatlik (220 kilometre) mesafede olan İğneada’nın plajları, ülkemizin güneyini pek te aratmayacak türden güzellikte.

İğneada.jpg

Ayrıca İğneada plajlarında altın tozu bulunduğu efsanesi, Makine ve Kimya Endüstrisi şirketi tarafından yapılan araştırma ile onaylanmıştır. Buraya kadar gelmişken, Türkiye - Bulgaristan sınırında ve Trakya’nın kuzeyinde bulunan, kamp, yürüyüş sevenlerin favorisi Longoz Ormanları’nı ziyaret etmeden geri dönmeyin. Düşünün, altın tozu olan bir plajda güneşe doğru uzanmış keyif yapıyorsunuz. Liman Ardı Plajı, Beğendik Köyü Plajı, İğneada Longos Kumsalı, bu bölgede denize girilebilecek güzel alternatiflerdendir.

Uçmakdere, Şarköy, Tekirdağ

İstanbul’a yaklaşık 200 kilometre uzaklıkta olan Uçmakdere, çam ormanlarının içinde muhteşem doğası ile göz kamaştırıyor. Yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü, kamp alanları ile hem yerli hem de yabancı turistlerin favorileri arasında. İstanbul’dan günübirlik gidip gelinebilecek uzaklıktaki Uçmakdere, Ganos Dağı eteklerinde sakin ve temiz deniziyle dikkat çekiyor. Dağ evleri, bungalov evleri ile dikkat çeken belde, tam anlamıyla rahat bir tatil yaşanabilecek bir nokta. Gitmişken, ada çayı, kekik, ıhlamur gibi doğal ürünlerden almayı ihmal etmeyin.

Nişantaşı’na Gittiğinizde Uğramanız Gereken 5 Butik
Kültür Seyahat

Nişantaşı’na Gittiğinizde Uğramanız Gereken 5 Butik

Alışveriş severler için yeni butikler keşfetmek heyecan verici bir deneyimdir. Rastgele girdiğiniz bir butikten zevkinize göre üstelik de ekonomik…

Devamını Oku
Paylaşımlı Ofisler-0
İyi Yaşam

İstanbul'daki 5 Paylaşımlı Ofis

Freelance ya da uzaktan çalışanların yeni gözdesi paylaşımlı ofislerin gerçekten de bir sürü avantajı var. Özellikle İstanbul'daki paylaşımlı…

Devamını Oku
Alışveriş Caddeleri-0
İyi Yaşam

Türkiye'nin En İyi Alışveriş Caddeleri

Türkiye'de alışveriş dendiğinde akla sadece İstanbul gelmiyor. Ülkenin birçok şehri, alışverişin kalbinin attığı uzun caddeleriyle de ünlü.…

Devamını Oku