Kültür Seyahat

9 Aralık 2023
Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2023

Dünyanın 7 harikası olarak bilinen Machu Picchu, Peru ziyareti yapan ya da yapma niyetinde olanların ilk görmek istedikleri yerdir. Fakat buraya varmadan önce Orta Peru’da, And Dağları platosundaki eyalet Cusco’ya uğramak gerekiyor. Tarihi anlamda büyük bir öneme sahip olan Cusco, İnka Krallığı'nın da başkenti. And Dağları’nın tam ortasında yer alan, doğal güzellikleri ile adeta turistleri mıknatıs gibi çeken bu yer ayrıca mistik bir bölge olarak da biliniyor. 

İnkalar burayı inşa ederken kutsal atfettikleri vahşi puma biçimini vermişlerdir. Bu da bölge ile ilgili önemli ve dikkat çekici bir detay. Burası ayrıca efsanelere konu olmuş İnka şehri Machu Picchu’ya bir giriş kapısı gibi de düşünüldüğünden ayrıca ilgi çekiyor. Cucho, gezip görme açısından pek çok önemli yapıya ve doğal güzelliklere sahip. Biz de Cucho seyahatinizde nereleri görmeniz gerektiğine dair ufak bir liste hazırlamak istedik. Bu sayede Cusco’yu gezerken özellikle bölgenin en dikkat çekici yerleri hakkında ufaktan bir ön bilgi sahibi olmanızı amaçladık.

Cusco-4

Coricancha Güneş Tapınağı

İnkalar tarafından Güneş Tanrısı İnti’ye adanmış olan bu Güneş Tapınağı mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde bir numarada. Buraya ulaşmak için ise hafif bir yokuş çıkmak gerekiyor. Tapınağa her yıl sayısız turist ziyarete geliyor. Bu sebeple gittiğiniz döneme göre kalabalıkla da karşılaşabilirsiniz. İnkalar bu tapınakta dinsel törenler düzenlermiş. Güneş Tanrısı İnti’ye hayvanlar, çiçekler, yemekler adanırmış. Bu tapınak aynı zamanda kıtlık, hastalık, deprem gibi durumlara karşı halkın çocuklarını ve gençlerini ateşe verdiği bir yermiş. Bunun gibi daha pek çok efsane ve hikâyeyi yerlilerden dinlemek de mümkün. Şu anda müze olarak gezilebilecek bu yer listenizde mutlaka olmalı. 

San Pedro Marketi

Peru’nun kültürel dokusunu en iyi yansıtan yerlerden bir tanesi olan San Pedro Marketi gezmesi oldukça keyifli bir yer. Pazar, çok katmanlı bir yapıdan oluşuyor. Renkler, sesler, ürünler her biri birbirine karışıyor ancak sizi yormuyor. Markette aradığınız her şeyi bulmanız mümkün. Geleneksel yiyecekleri sokak köşelerindeki dükkân ya da açıkta satan yerlerden alabilirsiniz. Ayrıca yine bölgeye özgü kıyafetler ve hediyelik eşyaları da burada bulabilirsiniz.

Cusco-3

Plaza de Armas

Cusco’nun en önemli noktalarından bir tanesi hiç şüphesiz Plaza de Armas. Burası oldukça canlı bir yer. Çevrede yiyecek satan büfeler, hediyelik eşya dükkanları restoranlar, kafeler bulunuyor. Burada biraz soluklanıp bir şeyler yudumlayabilir bu canlı atmosferin tadını çıkarabilirsiniz. Meydana baktığınızda 13 şarapneli olan bir katedral ve 3 kilise gözünüze çarpacaktır. Buralar turistlerin de ilgisini çeken önemli tarihi noktalar. 

Cusco Katedrali

1654 yılında yapılmış olan Cusco Katedrali bölgenin en önemli tarihi miraslarından bir tanesi. Bu katedralin bir diğer adı Meryem Ana Katedrali. Bu ihtişamlı katedrali Miguel Gutiérrez Sencio, Juan Correa ve Juan Miguel de Veramendi tasarlamış. Katedral, Roma Katolik Kilisesine bağlı. Mimarisi oldukça dikkat çeken katedral her sene on binlerce turistin de uğrak noktası. Mimarisinde barok, gotik ve Rönesans izleri rahatlıkla görülebilir. 

Cusco

Machu Picchu

Peru denilince çoğu insanın aklına ilk gelen yer Machu Picchu’dur. Lokasyonu ise oldukça ilgi çekici. And Dağları üzerinde ve denizden 2100 metre yükseklikte bulunuyor. Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri olmasından ötürü turistlerin de yoğun şekilde ilgi gösterdiği bir yer. Bu şehir İnkalı hükümdar Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılında yaptırılmış. Her ne kadar sonradan İspanyol istilacılar buraya gelmeye çabalamış olsalar da sık dağlar arasında kalması sebebiyle herhangi bir bozguna uğratılamamıştır. Seyahatinizde bu ünlü şehri de görmek isteyebilirsiniz. 

Tambomachay

Burası bölgenin kutsal su mekânı olarak biliniyor. İnka arkeolojik sitesinde dönemin mühendislik zekâsının izlerini görmek mümkündür. Doğal kayalar yontularak duvar işçiliği ile yapılar ortaya çıkarılmış. Buradaki yapıların tam işlevi de hala bilinmiyor ancak bir tören alanı olduğu düşünülüyor. Cusco ziyaretinizde bu ilginç yeri de listenize ekleyebilirsiniz. 

Cusco-2

Sacsayhuaman Kalesi

Cusco’nun en özel tarihi miraslarından bir tanesi Sacksayhuman Kalesi’dir. Şehir merkezine oldukça yakın olan bu kale UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunuyor. Eğer şehri tepeden görmek ve fotoğraf çekmek isterseniz bu kaleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Kalenin yapılışı ise oldukça ilginç XV. yüzyılda devasa taşlar kesilerek bu alana ulaştırılmış ve nasıl yapıldığına dair hala net bir fikir bulunmuyor. Cusco’nun hem ilgi çekici hem de gizemli yanlarından bir tanesi olan bu kale görülmeye değer. 

San Pedro de Andahuaylillas

Cusco’ya 41 km mesafede olan bu kilise bölgenin en önemli tarihi yapılarından bir tanesi. Tarihinin 1600’lü yıllarda kadar uzandığı düşünülüyor. Kilisenin inşası esnasında ahşap yerine çamur, saman ve kamış karıştırılmış ve kullanılmış. Bu yönteme ise İspanyol öncesi kur-kur ismi verilen bir uygulama adı verilmiş. Renkli tavanı, ilginç duvar resimleri ile dikkat çeken kilise halk arasında And Dağlarının Sistine Şapeli olarak dillendiriliyor. Cusco seyahatinizde bu çok özel kiliseyi de görmek isteyebilirsiniz.

3D Yazıcılar Bilim Kurgudan Gerçekliğe
Teknoloji

3D Yazıcılar Bilim Kurgudan Gerçekliğe

3D yazıcılar bugün hayatımızın her alanına dokunan en net örneklerinden birisi. Aynı zamanda bilimin geldiği noktayı da en iyi gösteren işaretlerden…

Devamını Oku
Gamer-0
Teknoloji

Modern Zamanların En İyi Bilgisayar Oyunları

Sizler için bu yazımızda oynamaya doyamayacağınız en iyi bilgisayar oyunlarını derledik! O halde gelin, hep birlikte modern zamanların en iyi…

Devamını Oku
Noel Filmleri-0
İyi Yaşam

Ne İzlesek: Yılbaşı Gecenize Eşlik Edecek Filmler

2023’e girmeye sayılı saatler kala, gecenizi çok daha güzelleştirecek film önerileriyle geldik. Eğer içlerinde izlemedikleriniz veya hatırlamak…

Devamını Oku