İpucu
6 Aralık 2021Kulağa pek mümkün değilmiş gibi gelse de hamilelikte seyahat etmek aslında oldukça normal. Önemli olan zamanlamayı ve koşulları doğru ayarlamak. Bu yazımızda hamilelikte seyahat ile ilgili birkaç püf noktasına değineceğiz ancak başlamadan önce hemen hatırlatalım; özellikle risk taşıyan hamileliklerde mutlaka seyahat doktor kontrolünde ve onayı ile gerçekleşmelidir.
Hamilelikte Seyahat Zamanlaması
Aslına bakarsanız, hamileliğin ilk ayları geçtikten sonra son zamanlara kadar gayet rahat ve normal bir şekilde seyahat edilebilir. Çoğu havayolu şirketi iç hatlarda 28 ile 36 haftaya kadar uçuşlara müsaade edebilmektedir. Havayoluna göre ufak tefek değişiklikler olsa da genelde işleyiş ve amaç, hem kişiyi hem de seyahat ettiği şirketi zor duruma sokmamaktır. Ayrıca unutmamak gerekir ki uzun uçuşlarda ya da uzun seyahatlerde mutlaka hareket edilmeli ya da verilebiliyorsa mola verilmelidir.
Tren ve Otobüs Gibi Karayolu Yolculukları
Tren ya da araba yolculukları zamanlama açısından daha uzun sürdüğünden, kişiye daha fazla stres yaratabilmektedir. Özellikle pandemide hem maske kullanımı hem de havasız ortamlar kişiyi daha da gerebilir. O yüzden mümkün mertebe özel araç kullanımı hamile kişi için daha rahatlatıcı ve daha az stresli olacaktır. Ayrıca her dilediğinde mola verebilmek ayrıcalığı da kişinin daha az stres yaşamasını ve konfor ortamını sağlayacaktır.
Uçak Yolculuklarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamile yolcular, hele de uçuş veya yükseklik korkuları varsa, uzun uçak yolculuklarında bir nebze de olsa stresli olabilirler. Uçuş sırasında muhtemel el ve ayak şişmelerinin önüne geçmek için ise mümkün mertebe hareket etmeye çalışmak kişiye fayda sağlayacaktır. Kan dolaşımını hızlandıracak germe ve esneme hareketleri de etkili çözümlerdir.
İstanbul Havalimanı’nda hamile yolcular “özel misafir” kategorisinde yer alıyor ve hem güvenlik geçişlerinde hem de pasaport kontrol bölgelerinde kendilerine tanımlanan ayrı geçiş güzergahlarını kullanabiliyorlar. Bu da, özellikle salgının etkilerinin hala yoğun olarak yaşandığı günümüz dünyasında, hamile yolculara daha güvenli bir yolculuk sunmak için son derece önemli bir eylem.
Deniz Yolculuğunun Etkileri
Hamile kişi, sıradan insanların çoğunu etkileyen deniz yolculuğundan mümkün mertebe kaçınmalıdır. Çünkü deniz yolculuğu, mide bulantısı ve kusmaya sebebiyet vereceğinden bireyi oldukça sarsabilir. Eğer deniz yolculuğu kullanmaya mecbur kalınırsa, kişinin doktoruna danışarak uygun bir ilaç kullanması sağlanabilir.
Her Yolculukta Yapılması Gerekenler
İster uçak ister araç yolculuğu olsun, bazı dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Örneğin kişinin susuz kalmaması, hareket özgürlüğü ve sağlıklı bir oturuş pozisyonunda durması gibi. Ya da ikinci olarak emniyet kemeri kullanırken karnın üstünden değil, kalçaların hizasında emniyet kemerini bağlamak da faydalı olabilir.
Uyku ve Dinlenme Konusu ile Beslenme
Seyahat sırasında stres ve yorgunluk yaşanacağı için özellikle uyku ve dinlenme konusuna da hassasiyet göstermek gerekiyor. Mümkün mertebe hafif bir uyku çekmek oldukça faydalı olacaktır. Yolculuğun vereceği yorgunluğu az da olsa uyuyarak geçiştirmek çok daha mantıklı. Ayrıca beslenme konusuna da dikkat etmek gerekiyor. Rahatsız edecek ağır ve yağlı yemekler yerine hafif ve az yağlı yemekler yemek çok önemli. Aksi takdirde hamile birey, yediklerinden etkilenerek huzursuz bir seyahat geçirebilir.