Kültür Seyahat

23 Kasım 2020
Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2022

Güney Kore gün geçtikçe popülerleşen ve ziyaretçi sayısını artıran bir ülke. Gerek Türkiye ile olan iyi ilişkileri, gerekse dünya kültürü, dizileri ve k-pop müziği ile kendini tanıtması bizlere Kore ziyareti yapmak için tetikleyici nedenler olmuştur. Eğer Güney Kore’ye gitmek istiyorsanız ya da yakın bir zamanda ziyaret edecekseniz sizler için aklınızda bulunması gereken 3 bilgiyi derledik. 

1-Toplu Taşıma

En önemli noktalardan biri olan toplu taşıma Güney Kore’de çok uygun, güvenli ve çok geniş bir ağa sahiptir. Metrolar en fazla kullanılan toplu taşıma aracı olarak kullanılmaktadır. Bunların dışında feribotlar, otobüsler ve trenler ile de şehir içinde yolculuk yapmak mümkün. 
Taksiler konusunda ise farklı bir sistemleri vardır. Yollarda görebileceğiniz iki renk taksi çeşidi vardır. Beyaz ya da gri görünümde olanlar yeni başlayan sürücülerin kullandığı ve normal fiyatlandırmanın yapıldığı taksilerdir. Buna karşın, siyah renkli taksiler ise sizi gideceğiniz yere en kısa sürede ulaştıran, deneyimli şoförlere sahip VIP taksilerdir. Fiyatlandırma açısından biraz daha pahalı olabilirler ama genel olarak uygun bir ücretlendirmeye sahiptirler. 

2-Konfüçyüs Ahlak Değerleri 

Geleneksel yaşam biçimi ve Konfüçyüs ahlak anlayışı, Kore toplumuna yön veren değerlerden yalnızca birkaçıdır. Bu değerler aile bireylerine, arkadaşlara, sevgiliye, meslektaşlara, komşulara ve yabancılara karşı olan davranış ve görgü kurallarını içerir. Tanıdık veya yabancı fark etmeksizin, canlı veya cansız her şeye saygılı olmak şarttır. İnsanın ahlaklı ve hoşgörü sahibi olması gerektiğini savunan bu kurallara ülkedeki herkes uyar. Örnek vermek gerekirse; büyüklere karşı kibar olmak ve dikkatli konuşmak, misafirlikte ikram edilen bir içeceği geri çevirmemek, hediye almak, verilen hediyeyi iki elle açmak, otobüste büyüklere yer vermek gibi çeşitli örf ve adetler toplum için çok değerlidir. Bazıları kulağa saçma gelse de aslında hepsinin altında yatan güzel bir düşünce vardır.  Kısacası Güney Korelilere geleneklerine bağlı bir millet diyebiliriz.

Korelilerin birbirlerine olan hitap şekilleri bile bize bu değer anlayışını açıkça göstermektedir. Örneğin, kadınların kendinden büyük erkeklere oppa, kadınlara unnie; erkeklerin kendinden büyük erkeklere hyun, kadınlara ise noona olarak seslenmeleri gerekir. Aslında saygı ve hoşgörü açısından baktığımızda Güney Kore’nin kültürü bizim kültürümüzle ne kadar benziyor öyle değil mi? Bu geleneksel yapı sayesinde Kore kültürünü tüm dünyada daha çok tanınır hâle geldi. Ülkedeki suç oranını iyi anlamda etkilediği için bu durum dünyaya örnek olacak nitelikte. 

3-Yemek Kültürü

Güney Kore’nin mutfak kültürü oldukça geniş ve lezzetlidir. Yemeklerinin demirbaşlarından biri tohumlar, tahıllar ve tanelerdir. Sebze mutfaklarının oldukça vazgeçilmez bir parçasıdır, et yemeklerinin yanında da sebze ya da kimchi (lahana turşusu) gibi sebzeler tüketilir. Et ise oldukça popüler bir yemektir. Öyle ki, tüm dünyaya yayılan Kore Barbekü Kültürü (Korean Barbecue) ve meşhur Bulgogi gibi et yemekleri ile damaklara şenlik ve bağımlılık yaratır. Etlerinin tatları biraz şekerlidir ve ince dilimlenmiş olarak servis edilir. 
Yerli içkileri soju ise mutlaka barbekü ile denemeniz gereken bir içkidir. Ayrıca “sudan ucuz” diyebileceğimiz bir fiyata sahiptir. 

Restoranda ise garsona seslenmek yaygın bir yöntemdir, garsonun sizi görmesini beklemenize gerek yoktur. Aynı zamanda bahşiş diğer ülkelerdeki gibi zorunlu değildir.

Görgü kuralı olarak;

-Masada büyükler yemeğe başlamadan yemeğe başlanmaz,
-Chopticksleri yemeğe saplamak, 
-İkram edilen bir yemeği geri çevirmek, 
-Kâseyi elde tutarak yemek yemek ve yemekten sonra teşekkür etmemek hoş karşılanmayan bazı durumlardır.

Bonus: Güney Kore'yi ziyaret etmek için en ideal zamanı öğrenmek isterseniz, "Güney Kore'ye Ne Zaman ve Nasıl Gidilir?" yazımızı okumanızı öneririz.

blog

Güney Kore Hakkında 3 Önemli Bilgi
Kültür Seyahat

Güney Kore Hakkında 3 Önemli Bilgi

Güney Kore gün geçtikçe popülerleşen ve ziyaretçi sayısını artıran bir ülke. Gerek Türkiye ile olan iyi ilişkileri, gerekse dünya kültürü, dizileri…

Devamını Oku
Güney Kore Hakkında 3 Önemli Bilgi
Kültür Seyahat

Güney Kore Hakkında 3 Önemli Bilgi

Güney Kore gün geçtikçe popülerleşen ve ziyaretçi sayısını artıran bir ülke. Gerek Türkiye ile olan iyi ilişkileri, gerekse dünya kültürü, dizileri…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Kore’nin Başkenti Seul’de Mükemmel Bir Hafta Sonu!

Ara sokaklarında gezmek, bir zamanlar depoyken sonradan trendkafelere dönüşen mekanları keşfetmek Seul’de en sık yaptığımız aktivitelerden oldu.

Devamını Oku