Kültür Seyahat

7 Aralık 2020
Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2022

Japonya’nın dünyaya hediye ettiği en önemli sanatçılardan biri olan Hayao Miyazaki, 50 yılık kariyeri boyunca onlarca filme imza atmış üretken bir sinemacıdır. Sıra dışı karakterleri, her karesi sanat eseri niteliği taşıyan filmleri, insanoğlunun en temel sorunlarını beyaz perdede cesurca tartışması onu eşsiz kılan özelliklerindendir.  Çevre kirliliği, savaşlar ve içimizdeki kötülüğün kaynağı gibi temel insani sorunları ele alan Oscar ödüllü yönetmen ile henüz tanışmadıysanız hayatınızda çok önemli bir eksik olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hayao Miyazaki’nin yönetmenliğini yaptığı tüm filmler elle tek tek çizilerek yapılmaktadır. Bir söyleşisinde bu değişime dikkat çekip “Belki de filmlerin elle yapıldığı son dönemi yaşıyoruz” diyen yönetmenin bilgisayar veya cep telefonu kullanmadığı da biliniyor. Bir söyleşisinde eski usul çizimin filmlerine farklı bir hava kattığını anlatan yönetmene göre kullandığı teknik ve renk tercihleri sayesinde karakterler çok daha gerçekçi ve derinlik kazanıyor. 

Elle çizilerek yüzbinlerce sayfa çizimden oluşan bir film…  Yönetmenin filmlerindeki her sahne, aylarca süren çalışma ve binlerce çizimin bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor. Eleştirmenlerin onun filmlerini iki saat boyunca sürüp giden bir yağlı boya tablo gibi görmesinin nedeni de budur. 

Miyazaki, 1941 yılında Tokyo yakınlarında dünyaya geldi. Sinema tutkusunu miras olarak aldığı babası, bir aile şirketi olan Miyazaki Airplane’de yönetici olarak çalışıyordu. İkinci Dünya Savaşı’nda Japonların savaş uçaklarını da yapan bu şirket sayesinde, yönetmenin tüm filmlerinde görebileceğimiz havacılık tutkusunun tohumları atıldı. 80 yaşına yaklaşan ünlü yönetmen, manga ve anime sanatı dendiğinde akla gelen ilk isimdir.  Bu sektörde 50 yılı aşkın bir tecrübesi olan yönetmen, yakın çalışma arkadaşıyla (Isao Takahata) ortak olarak kurdukları animasyon stüdyosunun kurucusudur. Amerika’nın Walt Disney’i, Orson Welles’ı, Steven Spielberg’ü ne ise, Japonya’nın da Hayao Miyazaki’si odur. Dünyanın en etkileyici insanları listesine ismini kazımıştır. Animasyon tutkunlarının ismini gayet iyi bildiği Miyazaki, daha da ünlenmeyi hak ediyor. Sanata ve sanatçıya önem veren herkes bu önemli kişinin eserlerini mutlaka görmeliler. İşte bu yüzden biz de Miyazaki’nin en iyi 5 filmini sizler için derledik… 

1-Ruhların Kaçışı 

2001 tarihli bu film, herkesin fikir birliği yaptığı üzere Miyazaki’nin en iyi filmi. 10 yaşındaki Chihiro, tesadüfen girdiği gizemli bir dünyada kaybolmuş ruhlar, tuhaf yaratıkların peşinde unutulmaz bir maceraya kapılır. Kapitalist düzenin içinde boğulan insanları masalsı bir üslupla anlatan yönetmen, bu filmle En İyi Animasyon Film Oscar’ına ulaşmıştı.

2- Komşum Totoro 

Orijinal adı “Tonari No Totoro” olan anime Hayao Miyazaki tarafından yazılıp, yönetilmiştir. Film iki kız kardeş ve orman ruhları arasında geçen ilişkiyi anlatır. Animenin doğaüstü kahramanı Totoro daha sonra Stüdyo Ghibli’nin maskotu olmuştur.

3-Küçük Cadı Kiki 

13 yaşındaki Kiki’nin annesinden cadılığı devralabilmesi için bir testten geçip kendini ispat etmesi gerekmektedir. Bunun için bir yılı tek başına geçirmesi gerekmektedir. Eiko Kadano’nun aynı isimli romanından uyarlanan filmde Japon gençlerinin çocukluktan çıkarken ailelerine olan bağlılıkları ve özgürlükleri arasında yaşadıkları gelgitleri anlatmaktadır. 

4-Prenses Mononoke 

Film köyünde huzurlu bir yaşam süren Ashitaka’nın ormandan gelen kötü varlıklarla mücadelesini konu etmiştir. İnsanoğlunun içinde yaşadığı doğayı yok edişini masalsı bir üslup ve iyiyle kötü arasındaki mücadele şeklinde özetliyor. Japoncada ruhlar ve canavarları tarif etmek için kullanılan bir kelime olan “Mononoke”, yönetmenin en önemli filmlerinden biridir. 

5-Ponyo

Küçük Japon balığı Ponyo’nun hikâyesini anlatan bu sıcacık film, insani ve çevreci tutumuyla dikkat çekiyor. Japonya’da gişe rekorları kıran film, Ponyo’nun balıktan küçük bir kız çocuğuna dönüşme mücadelesini anlatıyor. 

blog

Kadın Gezginler
Kültür Seyahat

Herkese İnat Birileri: Kadın Gezginler

Hepimizin aklında dünyayı gezmek, yeni insanlarla tanışmak, tecrübe edebildiğimiz kadar tecrübe edinmek ve hayatımızı dolu dolu, özgür bir şekilde…

Devamını Oku
Hediye-0
İyi Yaşam

Kendin Yap: El Emeği Yılbaşı Hediyesi Fikirleri

El yapımı hediyelerin değerinin hiçbir şeyle boy ölçüşemeyeceğini düşünüyoruz. İşte tam da bu yüzden, yılbaşı öncesinde sevdiklerinizi mutlu…

Devamını Oku
elektrikli feribot-0
Teknoloji

Çevreci Ulaşımda Son Trend: Elektrikli Feribotlar

Sıfır emisyon özelliğine sahip elektrikli araçlar, giderek hayatımızın birçok alanında kendini gösteriyor. Bunun son örneği de elektrikli feribotlar.

Devamını Oku