Kültür Seyahat

13 Haziran 2021
Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2022

Birleşik Krallık ülkelerinden olan İngiltere,  Avrupa’nın önemli finansal merkezlerinden bir tanesidir. Özellikle turizm sektörünün buna katkısı büyüktür. Bath, Briston, Cambridge, Liverpool, Londra, Manchester, Newcastle, Oxford gibi yerler turistlerin en çok ziyaret ettiği bölgeler arasındadır.  İngiltere, ülkenin tarihi dokusunu hissedebileceğiniz, gelişmiş özellikleriyle bolca aktivitede bulunabileceğiniz güzel bir ülkedir. Örneğin ülkenin pek çok yerinde gezebileceğiniz birden fazla müze bulunur. Bunlardan bir tanesi de Fitzwilliam Müzesi’dir. Eğer meraklısıysanız yazımızın da konusu olan bu müzeyi tanımaya başlayalım. 

İngiltere’nin ünlü mekânlarından Fitzwilliam Sokağı ve meydanı ismini 7. Vikont Richard Fitzwilliam’dan almıştır. Meydan Fitzwilliam tarafından 1789 yılında tasarlanmıştır. Fitzwilliam Müzesi, tarihi İngiliz binaları ve botanik park ile Fitzwilliam Sokağı ziyaretçileri karşılıyor. Meydan özellikle Aziz Patrick günlerinde ilgi odağı olmaktadır. 1920 Kanlı Pazar, meydan için tarihte yaşanan kötü olaylardan birisidir. 

Cambridge Üniversitesi'ne bağlı olan Fitzwilliam Müzesi, isim ortağı Fitzwilliam sokağında bulunan sanat ve antika müzesidir. Girişlerin ücretsiz olduğu müzeye yıllık yaklaşık olarak 300 bin ziyaretçi gelmektedir. Bu bağlamda Londra’nın en ünlü sanat merkezlerinden birisi olma özelliğine sahip. Londra'nın sembolik yapılarından biri olan müzenin tarihi 1816 yılına dayanmaktadır. Müzenin kurucusu ve isim babası 7. Vikont Richard Fitzwilliam'dır. 200 yılı aşkın süredir ayakta duran Fitzwilliam Müzesi, Batı Avrupa'nın en dikkat çeken modern sanat ve antika koleksiyonlarından birini bünyesinde barındırmakta. Müze koleksiyonunda yarım milyonun üzerinde sanat eseri ve nesne yer alıyor. Antik çağlardan günümüze dek dünya tarihi ve sanatının sergilendiği müzede oldukça önemli isimlere ait eserler yer alıyor. Monet, Picasso, Rubens, Vincent van Gogh, Canaletto ve Rembrandt müzede eserleri bulunan ünlü isimlerden bazılarıdır. İngiltere'nin en büyük koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan müze, İngiltere Sanat Konseyi'nin müze sektörünü geliştirme amacıyla finanse edilen hizmetlerden biri olan Cambridge Üniversitesi Müzeler konsorsiyumunun ortağıdır. 

Fitzwilliam Müzesi'nde 5 bölüm bulunuyor: Eski Eserler; Uygulamalı Sanatlar; Madeni Paralar ve Madalyalar; Nadir El Yazmaları ve Basılı Kitaplar; ve Resimler, Çizimler ve Baskılar. Bu bölümlerde eski Mısır, Roma, Yunanistan sanatını yansıtan eserler; İngiliz ve Avrupa menşeli mobilya, çömlek, saat vb. eşyalar; Japon, Kore ve Çin sanatını ihtiva eden Uzakdoğu'ya ait kilim ve türevi eserler ve tüm bunların yanı sıra dünyaca ünlü sanatçılara ait el yazmaları, nadir basılı kitaplar ve tablolar yer almaktadır. Müzik meraklıları müzede Thomas Tallis, William Byrd ve Orlando Gibbons gibi döneminin ünlü bestecilerine ait olan, 16. yüzyıldan günümüze ulaşan eşsiz el yazması müzik koleksiyonunu keşfedebilir. 

Resim severler için de muazzam koleksiyonuyla Fitzwilliam Müzesi doğru adres. Picasso, Monet, Rubens, Degans, Vincent van Gogh, Renoir ve daha pek çok ünlü sanatçının eserlerini Londra'nın incilerinden Fitzwilliam Müzesi'nde görmek mümkün. Müzede ağırlıklı olarak İngiliz ekolüne ait eserler sergileniyor. Öte yandan Ffansız, İtalyan, Alman, Hollanda ve Amerikan ekolünün eserleri de sergileniyor.

Sanat ve tarihe doyasıya tanıklık edilecek müzenin başından zaman zaman talihsiz olaylar da geçmiştir. Bunlar arasında 13 Nisan 2012 tarihinde 18 adet Çin yeşim taşının çalınması olayı sayılabilir. Yine müzede zaman zaman kırılan tarihi eser vazolar da bulunuyor. Neyse ki restorasyon uzmanlarının hassas çalışmalarıyla bu tarihi eserler de orijinal dokusu bozulmadan yeniden onarılmış.  

7. Vikont Richard Fitzwilliam’ın eserleri olan Fitzwilliam Sokağı ve Fitwilliam Müzesi, her yıl çok sayıda ziyaretçiyi karşılayıp keyifli vakit geçirmelerini sağlamaktadır. Siz de Londra yolcusu ve seyahat severlerden biriyseniz bu tarihi güzellikleri görmeyi unutmayın.

1
1
Kültür Seyahat

Fitzwilliam Sokağı ve Fitzwilliam Müzesi Hakkında Bilgiler

İngiltere’nin ünlü mekanlarından Fitzwilliam Sokağı ve meydanı ismini 7. Vikont Richard Fitzwilliam’dan almıştır. Meydan Fitzwilliam tarafından 1789…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Cambridge'deki En İyi Çay ve Kahve Mekanları

İngiltere’de bulunan Cambridge, özellikle dünyanın ilk 5 üniversitesi arasında bulunan Cambridge Üniversitesi ile ünlü olmuş bir Avrupa şehridir.

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Cambridge'deki En İyi Çay ve Kahve Mekanları

İngiltere’de bulunan Cambridge, özellikle dünyanın ilk 5 üniversitesi arasında bulunan Cambridge Üniversitesi ile ünlü olmuş bir Avrupa şehridir.

Devamını Oku