İpucu

29 Haziran 2022
Güncelleme Tarihi: 1 Temmuz 2022

Tatil planlıyorsunuz ama emin değilsiniz, turla mı gidilmeli yoksa kafanız nereye eserse oraya doğaçlama bir şekilde mi tura çıkılmalı? Aslına bakarsanız her ikisinin de kendine göre farklı avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Gelin, tur gezileri mi yoksa doğaçlama geziler mi size uygun? Birlikte seçeneklerimize bir göz atalım.

Turla Gezmenin Avantajları

Eğer planlamalardan hoşlanmayıp, ‘Armut piş, ağzıma düş’ türü hazır olanla yetinen ve gezi planları ile uğraşmayı sevmeyen bir karakter iseniz, tur şirketlerinin gezileri ile dolanmak, tam size göre. Bu alternatifte, her şey hazır ve nazır sizi bekliyor. Uçuş seçenekleri, havaalanından otele transferler, konaklama alternatifleri, şehirde gezilecek noktalar, gece eğlenceleri ve şehirde yapılabilecek alternatifler, tur şirketi tarafından size hazır bir şekilde sunuluyor. Zaten tur şirketleri, şehirlerin görülmesi gereken en önemli bölgelerini ve tarihi ya da kültürel miraslarını gezme alternatifi hazırladığı için, sizin ekstradan bir plan ya da gezi yapmanıza gerek kalmıyor. Tek yapmanız gereken turun belirttiği saatlerde belirttiği yerlerde hazır olmak.

Turla Gezmek mi Doğaçlama mı

Ayrıca tur ile gezdiğinizde, belki de müthiş bir araştırmacı değilseniz asla öğrenemeyeceğiniz bilgileri, rehberler eşliğinde hafızanıza kazıyıp ileride torunlarınıza anlatma fırsatınız olacaktır. İlave olarak tur ile gezme seçeneği de, doğal olarak yabancı dil bilmeyenler ya da az bilenler için biçilmiş kaftan. Yabancı dil ile zorlanmayıp belki de toplu anlaşmalar yapıldığından daha ekonomik gezilerde, tur şirketine duacı olabilmek mümkün.

Turla Gezmenin Dezavantajları

Dezavantajlara baktığımızda ise artıların yanında tercih durumuna göre turla gezmenin dezavantajlarını da görebiliyoruz. Örneğin, turun belirlediği yerler haricinde eğer vakit olmaz ise görmek istediğiniz farklı lokasyonları görme şansınız olmayabilir. Turun gezilerine katılınca, şehre yakın ama hep görmek istediğiniz antika mağazasına vaktiniz olmaz ise gidemeyebilirsiniz. Ayrıca eğer vakit yoksa kafanıza göre beğendiğiniz restoran, kafe ya da yerel pazarda dilediğiniz gibi takılma şansını yakalamayabilirsiniz. Böylece hep merak ettiğiniz yerel insanlarla, bölgeye ait sohbetler yapıp dostluklar kurma şansını kaçırabilirsiniz. Tur yola çıkarken “Ama burada çok güzel insanlar var, gelin sohbet edip onlarla tanışalım” gibi bir cümle, turun bütün akışını alt üst edeceği için ne yazık ki gerçekleştirilebilecek bir seçenek olmayabilir.

Turla Gezmek mi Doğaçlama mı-2

Turlar İçinde Seçilebilecek Esnek Turlar

Bu seçenekte aslında genele baktığınızda tur şirketinin düzenlediği gezi ile gidiyorsunuz, uçak biletlerini ve kalacağınız otel seçeneklerini bütçenize göre tur şirketinden ayarlayabiliyorsunuz. Tur firması organize ettiği için havaalanından otele transfer ya da otelden havaalanına transfer ile uğraşmıyorsunuz. Fakat ille de turla gittiniz diye gezeceğiniz şehirdeki her tura katılma zorunluluğunuz bulunmuyor. Gittiğiniz şehirde tur şirketinin hazırladığı tur alternatiflerine dilerseniz katılabiliyorsunuz, dilerseniz katılmıyorsunuz. Yani tur şirketinin düzenlediği turlara katılma zorunluluğunuz bulunmuyor. Gezeceğiniz şehirde, eğer yürüyerek gezme imkanı varsa, sırtınıza çantanızı alıp istediğiniz restoran ya da kafede durup keyif çatabilirsiniz. Ya da bisiklet ve scooter motosikletle daha uzak diyarları keşfe çıkabilirsiniz. Ya da trene atlayıp bir nefeste yakın şehirlerden görmek istediğiniz yerleri, doyasıya keşfedebilirsiniz.

Doğaçlama Gezmenin Avantajları

Tam bir maceraperest ruhsunuz, kafa nereye siz oraya türünde bir kişiliğe sahipsiniz. “Turla gezmek mi?” sorusuna “O da ne demek, ben en güzel turum” diye cevap verenlerdensiniz. O zaman doğaçlama gezmek, sizin için olabilecek en güzel seçenek. Bir şehre gitmeden önce detaylı bir araştırma yaparak en güzel noktaları, kafeleri, aktiviteleri derleyip toparlayıp kendinize göre sağlam bir plan yapabilirsiniz. Orta ya da ileri düzeyde bir yabancı diliniz de varsa, değmeyin keyfinize.

Turla Gezmek mi Doğaçlama mı-3

Yapılacak iyi bir gezi planı ile hem ekonomik hem de istenen rotaları planlayarak, doğaçlama gezinizi, unutulmayacak bir deneyime dönüştürebilirsiniz. Kimselere ihtiyacınız olmadan, dilediğinizce ve hep aklınızda olan noktaları, rahatça keşfedebilirsiniz. Bunun yanı sıra, elinizde harita bulmak istediğiniz yerleri, o şehirde yaşayan kişilere sorarken nice güzel dostluklar kurabilirsiniz. Bir de bakmışsınız elinizde içeceğiniz, yerel yaşayan teyzelerle, gençlerle ya da abilerle, bölge hakkında güzel bir sohbete başlamışsınız. Bunun tadı ne rehberlikle yapılan gezilerde ne de kendinizin o bölge hakkında öğreneceği bilgilerde saklıdır. Bu deneyim, hiçbir şeye değişilemez.

Doğaçlama Gezmenin Dezavantajları

Tabii ki baktığımız zaman turla gezmek ya da doğaçlama gezmek, tamamen bir tercihtir. Kişisel özelliklere göre ve geziden ne beklediğinize göre değişkenlik gösteren bir durumdur. Örneğin, evet çok maceraperestsiniz ama doğaçlama gezerken yeterince araştırma yapmadan, bir geziye başlarsanız, astarı yüzünden pahalıya gelecek bir gezi gerçekleştirmeye açık olabilirsiniz. Turun organize ettiği uygun fiyatlı tren biletleri varken zamanlama açısından farklı alternatifler seçip iki katı bir bütçe harcayabilirsiniz. Ayrıca en gidilesi noktalara, müzelere bazı turlarda indirimli seçenekler olabilir, kişisel gezerken tur kadar ekonomik olmayan alternatifleri seçmek zorunda kalabilirsiniz ve tur şirketlerinin aldığı bu indirimlerden faydalanamayabilirsiniz. Ama yine de “Kalabalıkla gezmektense kendime yeterim, fazla bütçe vermeye razıyım, yeter ki kafama göre gezeyim” de diyebilirsiniz. Bütçe konusunun yanında, eğer gideceğiniz yere iyi araştırma yapmadan giderseniz, asıl görülmesi gereken tarihi ve kültürel güzellikleri kaçırabilirsiniz. Mutlaka gezeceğiniz noktaya ayak basmadan, ulaşım alternatiflerini, gezilmesi gereken yerleri mutlaka not edin ve iyice araştırmadan gitmeyin.

Turla Gezmek mi Doğaçlama mı-4

İster turla olsun, ister doğaçlama, gezmek ve görmek her zaman güzeldir. Yeni yerler görmek, yeni insanlar tanımak ve dostluklar kurmak, gezerek kültürü ve ufku genişletmek her daim yapılması gereken en güzel seyahatlerdendir. Yalnız gezen, kalabalığı seven, tur şirketlerinden vazgeçemeyen, maceranın dibine düşen, planlardan asla vazgeçmeyen, ne tür gezgin olursanız olun, gezmekten ve yeni yerler görmekten asla vazgeçmeyin.

 

Mobil Uygulamalar-0
Teknoloji

Kültür ve Turizm Bakanlığı Mobil Uygulamaları

Cep telefonları aplikasyonları artık hayatın her alanında. Bandrol sorgulamadan sanat etkinliklerine ulaşmaya kadar oldukça geniş bir yelpazede…

Devamını Oku
Sürdürülebilir-0
İyi Yaşam

2023 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

2023 daha fazla şey öğrenmek, üstlenmek ve ayrıca çevremize ve gezegenimize olumlu bir şeyler katmak için yeni bir fırsat gibi görünen bir yıl.

Devamını Oku
Geleceği Şekillendirenler - Elektrikli Araçlar
Teknoloji

Geleceği Şekillendirenler - Elektrikli Araçlar

Bir zamanlar bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz ve geleceğin teknolojileri arasında yer alan şeyler bir bir gerçek oluyor. Gelecek geliyor. Teknoloji…

Devamını Oku