Kültür Seyahat

25 Ekim 2022

Maceraseverleri buraya alalım! Hiç fantastik filmlerdeki kurgu şehirlerde yaşamak istediniz mi? Ancak filmlerde görebileceğiniz eşsiz manzaralar ve kareler bu kurgu şehirlerin içinde yer alıyor. Sizler adına hem bilindik hem de gördüğünüz zaman nutkunuzun tutulacağı fantastik kurgu şehirleri derledik. Bakalım aralarında hatırladıklarınız olacak mı? O halde gelin, hep birlikte öğrenelim…

Gotham City

Batman filmiyle tanınan Gotham City, onun yüzlerce düşmanının lanetli karanlık şehri olarak biliniyor. Kimi zaman simsiyah karanlığı ile kimi zaman da kırmızı gökyüzü ve artık üretimden kalkmış olan zeplinleriyle gördüğümüz bu benzersiz şehir, New York‘un gotik bir versiyonu olarak biliniyor. Tüm bunların yanında Gargoyle heykelleriyle olan eşsiz binaları, kilise dizaynları ve insanların giyim kuşamlarıyla aynı havada olan Gotham City, çoğu yapıya da öncülük etmiş diyebiliriz. Bu bağlamda; Joker, Two Face, Catwoman, Riddler, Mr.Freeze, Scarecrow, Reaper, Zsasz gibi kötü karakterler, Falcone, Maroni, Penguin gibi sayısız suçlu da tam olarak bu şehirde bulunuyor. Bu aşamada kayda değer bir diğer nokta ise saydığımız düşmanlar dahilinde neredeyse her bir kötü karakter, bu kapitalist şehirde şanssız bir şekilde büyüdükleri için içlerindeki bütün iyilikleri boşalıp benliklerini tamamen kaybetmiş kişiler olması denilebilir.

Kurgu Şehirler-1

Triyanna

Metropolis, Gotham ile aynı dünyada yer alan Süpermen’in şehri olarak nam salıyor. Bu bağlamda Gotham‘ın aksine sanki bu şehirde her zaman bir gün doğumuna ya da gün batımına göre ışıltılı bir görünüm mevcut. Yerden fazlasıyla yüksek yerlerde bulunan raylı metroları, Daily Planet gibi dev gazete binalarıyla birlikte Lex Luthor gibi kapitalist bir kötü karakterin de evi sayılan bir şehir denilebilir. Bu noktada adını ve konseptini bilimkurgu filmlerinin atası olarak bilinen 1922 Alman yapımı Metropolis filminden almıştır. Bir diğer adıyla Triyanna, oldukça geniş perspektifte incelenmesi gereken bir şehir. Ayrıyeten dev binalarıyla futuristik bir tonda olan bu şehir, izleyenler, ekran başından ayırmayacak kadar güzel!

Kurgu Şehirler-2

Brüksel

Tenten''in Maceraları (Les Aventures de Tintin) çizgi romanını bilirsiniz. Belçikalı çizer Hergé tarafından 1929 yılında yaratılan Tenten, 20.yy Avrupa çizgi romanlarının en ünlülerinden bir tanesi olarak biliniyor. Bu noktada serinin kahramanı olan genç bir gazeteci ve gezgin olan Tenten’in maceralarında köpeği Milu, arkadaşı Kaptan Haddock ve birbirinden renkli karakter eşlik ediyor. Bu bağlamda Tenten, macera süresi boyunca pek çok şehir ve ülke değiştiriyor. Fakat bilinen bir şey var. Tenten, Belçika'nın başkenti ve Hergé'in doğum yeri olan Brüksel'de yaşıyor. Tenten'in maceralarından sonra Brüksel' e döndüğünü söylediği ‘’Tenten Sovyetlerde’’ kitabında ve arkadaşı olan Çang'ın Tenten'e yolladığı mektubu Brüksel'e yolladığı, "Tenten Tibet'te" kitabında görülebilir.

New York

Örümcek Adam, Marvel Comics tarafından yaratılan ve oldukça rağbet gören bir çizgi karakter olarak biliniyor. Bu bağlamda Peter Benjamin Parker'ın gizli kimliği olan Örümcek Adam, Marvel Comics''e bağlı olan Stan Lee ve Steve Ditko tarafından yazılmış hayali bir kahraman olarak önümüze çıkıyor. Örümcek Adam, yaşadığı duygusal ve kişisel problemlerini süper güçleriyle çözemediği için, güçlerinin çoğu zaman ilişkilerini olumsuz yönde etkilediği bir kahraman olarak biliniyor. Film serisinin ilerleyen aşamalarında bu döngü, yaşanılan olaylara göre değişiklik gösterecektir. Bu bağlamda filmin çekildiği ‘New York’, megapol olan bu şehrin daha da ünlü olmasına önayak olmuş diyebiliriz.

Kurgu Şehirler-3

Metropolis

Superman, metropol hayatının çizgi romana yansıtılan en eski eserlerden bir tanesi olarak biliniyor. Önce bir çiftlikte yaşamaya başlayan Superman’in daha sonra çalışmak için büyük şehre gitmesiyle başlayan bu eşsiz macera, izleyenleri ekran başından kaldırmayacak nitelikte ilerliyor. Filmde Jor-El ve annesi Lara tarafından neredeyse patlamak üzere olan Kripton gezegeninden kurtulması adına bir roket ile Dünya'ya gönderiliyor. Jor-El'in Kal-El'i dünyaya göndermesinin sebebi de güneşin ona çok üstün güçler vereceğini bilmesinden kaynaklanıyor. İlerleyen kısımlarda ana karakterimiz, üniversiteyi bitirince Daily Planet gazetesinde işe başlıyor. Bu sırada Lois Lane ile tanışıyor ve olaylar gelişiyor. Aynı zamanda Superman ismini ona veren kişinin de Lois Lane olduğunu belirtelim! Bu bağlamda Superman, hayatını Metropolis’te geçiriyor. Çizgi roman ve filmde de şehirden görkemli sahneler seyirciye başarıyla yansıtılmış.

Indianapolis

Fox Kids‘den bu programı hatırlayanlarınız elbette ki vardır. 2 tane çocuğun kasabada yaşanan tuhaf olayları incelemelerini ve kasaba sakinlerinin olup bitenleri hiç fark etmemelerini anlatan bu program, oldukça rağbet görmüştü. Bu noktada iki karakter de inceledikleri ya da çözdükleri olayları bir sır olarak saklıyordu. Üstelik bazı bölümlerde başlarına gelen kötü olaylara karşı da başarısız olsalar da karşı koyamazlardı. Bu noktada adından da anlaşılacağı üzere Indiana eyaletinde Indianapolis‘e göndermeli bir kurgu şehrinde geçen dizide kasaba halkındaki neredeyse herkesin tuhaf tavırları ön planda tutuluyor. Bu bağlamda Eerie Indiana, izleyenleri oldukça heyecanlandıran ve merakta bırakan bir dizi olarak biliniyor. Ayrıyeten maceraseverlerin izlemeye doyamayacağı bu yapım, birçok insanın izleyecekleri diziler arasında üst sıralarda yer alıyor diyebiliriz.

Kurgu Şehirler-4

Work and Travel-0
Kültür Seyahat

Work and Travel Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Gezerken bir yandan da çalışma fikri kulağa nasıl geliyor? Size bu imkanı sağlayan Work and Travel'dan kimler yararlanabilir gibi merak…

Devamını Oku
0
Teknoloji

Geleceğin Turizm Sektörü: Uzay Turizmi

Kulağa çılgınca gelse de dünyamıza dışardan bakabilmenin düşüncesi bile oldukça heyecan verici ama gelişen teknolojiyle birlikte bu bir hayal…

Devamını Oku
Kurgu Şehirler-0
Kültür Seyahat

Fantastik Filmlerdeki Kurgu Şehirler

Hiç fantastik filmlerdeki kurgu şehirlerde yaşamak istediniz mi? Ancak filmlerde görebileceğiniz eşsiz manzaralar ve kareler bu kurgu şehirlerin…

Devamını Oku