Kültür Seyahat
27 Ekim 2022Okumayı sevenler için kütüphaneler, sonsuz bir okyanustur. Bir girersiniz, bir daha çıkmak istemezsiniz. Kütüphaneler, senelere dayanan geçmişleri ile okuma tutkunlarını mutlu eden yegane noktalardandır. Dünya genelinde de birbirinden özel pek çok farklı değerde kütüphane bulunuyor. Gelin bir göz atalım, hangi büyülü kütüphanede en sevdiğiniz kitabı okumak istersiniz?
1.Vatikan Kütüphanesi, Vatikan / Roma, İtalya
Dünyaca ünlü Vatikan Kütüphanesi’nin bu kadar ün kazanmasının en önemli sebeplerinden biri, 1,1 milyon fazla kitap ve 75,000 kadar el yazması kitap ve 8,500’den fazla matbaanın ilk zamanlarında basılmış kitap gibi detaylı bir arşiv bulundurmasıdır. Ayrıca dünya tarihinde ciddi anlamda kayda değer bir yeri olan bu dillere destan kütüphanede, İncil’in en eski tam versiyonu ve ortaçağa ait mühim çalışmalar da hak ettiği yeri almış konumdadır.
2.Çek Cumhuriyeti Milli Kütüphanesi, Prag, Çek Cumhuriyeti
Avrupa’nın en güzellerinden biridir Çek Cumhuriyeti’ndeki Milli Kütüphane. İhtişamlı kubbeli mimarisi, göz alabildiğine kitap dolu raflar, neredeyse 6 milyona yakın evrak ve doküman, 20,000’den fazla kayıtlı okuyucusu ile milyonlarca okuma tutkunu ziyaretçilerini ağırlıyor. Merkezi binası, Prag’ın kalbindeki tarihi Klementinum binasında bulunan görkemli kütüphanenin geçmişi, 1700’lü yıllara kadar dayanıyor.
3.Eyalet Kütüphanesi Victoria, Melbourne, Avustralya
Modernliğin tarih ile birleştiği kütüphaneye girer girmez göz alıcı bir kubbe sizi karşılıyor. 1856 tarihinde kurulmuş olan kütüphane, ülkenin en eski ve dünyanın ise en eski ücretsiz girişi olan kütüphanelerinden biri olarak listelerdeki haklı yerini alıyor. Melbourne şehrinin kültürel bir simgesi olan kütüphanede, 1800’lerde açıldığı sırada 3,800’den fazla kitap varken, günümüzde ise bu sayı 2 milyona kadar çıkmış durumdadır.
4.Saint Gall Abbey Kütüphanesi, Gallen, İsviçre
Aziz Gall Abbey Bölgesi, ilk dönem Orta Çağ dönemlerinden beri yaşanan bir bölge olmuştur. Günümüzde ise pek çok Barok yapısı ile UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak önem kazanmıştır. Bu bölgedeki katedral ve Abbey Kütüphanesi, kesinlikle görülmesi gereken noktalardandır. Abbey Kütüphanesi’ndeki asıl hazine, UNESCO Dünya Belleği Programı’ndaki el yazısı tarihi kayıtların geniş bir koleksiyonunun bulunmasıdır. Geçmişi 1700’lere dayanan kütüphanede, 170,000 kitap yer alıyor.
5.Portekiz Kraliyet Kütüphanesi, Rio de Janeiro, Brezilya
İnsana şiir yazdırtacak güzellikte olan bu kütüphane, adeta ‘Rüyaların Kütüphanesi’ olarak görülüyor. Muhteşem mimarisi ve barındırdığı binlerce eser ile nefes kesen kütüphane, Rio de Janerio şehrinin gizli saklı bir cevheridir. Geniş bir bölümü ahşap mimari ile süslenmiş olan kütüphanede yaklaşık 350,000 kitap yer alıyor. Görkemli Portekiz Kraliyet Kütüphanesi’nin 2014 senesinde, Time tarafından ‘Dünyanın En Güzel Dördüncü Kütüphanesi’ seçildiğini belirtmeden geçmeyelim.
6. Starfield Kütüphanesi, Seul, Güney Kore
İki katlı ve 13 metre yüksekliğindeki kitap rafları, etkinlik merkezi, renkli okuma alanları ile dikkat çeken Starfield Kütüphanesi’nde, 50,000’den fazla kitap ve 600 çeşit dergi ve e-kitap yer alıyor. Okuma ve rahatlama için birebir atmosfere sahip kütüphane, sağladığı modern ve yenilikçi deneyimleri ve göz kamaştıran görkemli mimarisi ile nefesinizi kesecek türden. Starfield COEZ Alışveriş Merkezi’ne gitmek için bu kütüphane, kesinlikle geçerli bir sebeptir.
7.Bodleian Kütüphanesi, Oxford, İngiltere
Avrupa’nın en eski kütüphanelerinden biri olarak bilinen Bodleian, Oxford Üniversitesi’nin ana araştırma bölgesidir. Üniversitenin öğrencilerine, personeline ve diğer dışarıdan okuyuculara açık olan bu önemli kütüphane, resmi olarak 1602 tarihinde açılmıştır. Okuma odalarında, Nobel Ödülü kazanan yazarlardan, İngiliz Başbakanlarına kadar pek çok bilgin ve akademisyen, yüzlerce kitap okumuş ve tarihe katkıda bulunmuşlardır.
8. Trinity College Dublin Kütüphanesi, Dublin, İrlanda
Kütüphanenin geçmişi, 1592’de Trinity Koleji’nin kurulmasına kadar gidiyor. Günümüzde 6 milyon kadar el yazması, dergi ve gazete, harita ve eser gibi geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Ülkenin en eski kütüphanesi olan Trinity College Dublin, özellikle 65 metre uzunluğundaki etkileyici Long Room yani Uzun Oda’sı ile dikkatleri çekmeyi başarıyor. Her sene milyonlar tarafından ziyaret edilen kütüphane, İncil’i dört cilt şeklinde anlatan yegane Book of Kells kitabına da ev sahipliği yapmaktadır.
9. Saint Genevieve Kütüphanesi, Paris, Fransa
Ulusal ve uluslararası sıralamalarda, Fransa’nın ve Dünyanın en güzel kütüphaneleri arasında gösterilen Saint Genevieve, 1851’de açılmış olup gösterişli vitray cam pencereleri, taş heykelleri, kubbe tavanı ile keşfedilmeyi bekliyor. Günümüzde yaklaşık 2 milyon parçanın bulunduğu lokasyon, Paris’in en eski ve en büyük kütüphanelerinden biri olarak listelerde yerini alıyor.
10.Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi, New Haven, ABD
Dünyanın en büyük binalarından birine sahip olan kütüphanede, nadir kitaplar ve el yazmaları ile merkez kısımda 180,000 cilt eser, alt bölümlerde ise 1 milyondan fazla kitap yığını bulunmaktadır. Beinecke Kütüphanesi, geçmiş, şimdi ve gelecekten ilham alan bir atmosfere sahip olup bünyesinde özel konserler, konferanslar ve sergiler düzenlenmektedir.
11.Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Yenimahalle, Ankara
Yapımına 2016 senedinde başlanan Milli Kütüphane, 2020 senesinde tamamlanmıştır. Yaklaşık 5 bin kişinin aynı anda yararlanabileceği kütüphanede, 4 milyon basılı eser, 120 milyon kadar e-yayın ve 550 bin e-kitap gibi geniş bir koleksiyon yer almaktadır. Kitap raflarının uzunluğunun neredeyse 200 kilometreyi bulduğu kütüphane, göz alıcı ve ihtişamlı bir atmosfere sahiptir.
12.İskenderiye Kütüphanesi, İskenderiye, Mısır
M.Ö. 3. Yüzyıl başlangıçlarında Ptolemaios Hanedanlığı’nın kurucusu olduğu kütüphane, antik bir kütüphane olup insanlık tarihindeki yapılmış en değerli yapılardan biri olarak bilinmektedir. Antik dünyanın en büyük el yazması koleksiyonlarının yer aldığı tahmin edilen kütüphane, tarihin en bilimsel, akademik isimlerinin çalıştığı bir nokta olmayı başarmıştır. Kütüphanenin yanmasının ardından 2002’de tekrar inşa edildiğini de belirtelim.