Yeme İçme

25 Eylül 2020
Güncelleme Tarihi: 2 Haziran 2022

İngilizlerin Meşhur Yemeği: Fish and Chips

Fish and Chips, İngiliz Kültürü’nün çok önemli parçalarından biridir öyle ki İngiltere denildiği zaman aklımıza ilk gelen simgelerden biri haline dönüşmüştür. Hatta birçok İngiliz Fish and Chips kadar İngiliz olan bir şey yok derler. 

Füzyon Mutfağı* Örneklerinden

Fish and Chips aslında tereyağına batırılıp kızartılmış balık yanında patates kızartması ile servis edilen sıcak bir yemek. Boyutunu small, medium ve large olarak siz belirleyebilirsiniz.  İster restoranda ya da pubda otururken yersiniz, ister paket yapıp eve götürürsünüz. Her iki tercih de İngiltere’de çok popülerdir. Poppies Fish and Chips, Golden Union Fish Bar, Kerhisher & Malt, The Golden Gint Londra’da bulunan Fish and Chips yemek eleştirmenleri tarafından onaylanmış bazı Fish and Chips mekanlardır. 

blog

Peki Fish and Chips ile ne yenir?

Birçok yerde mekâna ve kişinin zevkine göre farklı soslar ile servis edilir. Bunlardan bazıları ise;

• Tuz ve Sirke: Birçok kişi tuz ve sirke ile tercih ediyor. Genelde paket yaptırdıkları zaman sirkeyi evde kendileri dökmeyi tercih ediyorlar. 

• Limon: Balığa sıkılmış bol limon ve üstüne konulmuş bir dilim süs limon ile servis ediliyor.

• Tartar sos: Mayonezle yapılmış bir sos, genelde balıklarla servis edilir.

 Mushy Peas: Bezelyelerin ezilip, çorba kıvamına getirildiği bir sos. 

 Gravy: Çok akışkan olmayan, et veya sebzelerin suyu ile yapılmış bir sos.

• Köri Sos: Fish and Chips üstüne ılık köri döküyorlar. 

• Scraps/Scatching: Balık pişirilirken tereyağın ayrılan küçük parçaları. Bunu özel olarak isteyebilirsiniz. 

Sadece İngiltere’de meşhur değil

Fish and Chips tabii ki İngiltere ile meşhur bir yemek ancak yıllar içinde diğer ülkelerde de özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde de popüler bir yemek haline gelmiştir. 

Avusturalya:

İlk dükkân 1870’lerde Yunan bir göçmen tarafından açılmış. Bugün hala binlerce Fish and Chips dükkanının yanı sıra neredeyse bütün pub ve restoranların ana menüsünde bulunuyor. 

İrlanda:

İtalyan bir göçmenin el arabasında pubların önünde Fish and Chips satması ile bu kültür ortaya çıkmış. Göçmenin eşi ‘Uno di questa, Uno di quello’ yani ‘Bir ondan, bir bundan’ diye satmaya başlamış. Bu yüzden de hala ülkede Fish and Chips yerine ‘Bir ve bir’(one and one) kullanılıyor.

Yeni Zelanda:

İlk Fish and Chips İngiliz bir göçmen tarafından ülkeye getirilmiş. Yeni Zelanda’da da İngiltere kadar popüler bir yemek öyle ki en küçük kasabasında bile bir tane dahi olsa bir Fish and Chips dükkânı bulunur. Ve de İngiltere’deki gibi cuma günleri balık yeme günü ilan edilmiş. 

Amerika:

Amerika’nın çoğunluğunda İngiltere gibi Fish and Chips diye kullanıyor ama Kuzey New York ve Wisconsin bölgesinde ‘Fish Fry’ deniliyor ve de French Fries ile servis ediliyor. Yani İngilizlerinkine göre daha ince bir patates ile yapılıyor. Yanında ekstra olarak da İngiltere’den farklı, coleslaw, turşu, soğan ve limon ile servis ediliyor. 

*Füzyon Mutfağı: Farklı mutfak kültürlerinin birleştiği bir mutfak.

Önemli: İngiltere'ye gitmek için en ideal zaman hangisidir ve Türkiye'den en kolay nasıl ulaşılır öğrenmek için tıklayın.

1
Kültür Seyahat

Yabancı Dil Eğitimi Dendiğinde Öne Çıkan Şehirler

Yabancı dil öğrenmenin yanında yeni kültürleri keşfetmek ve oldukça değerli bir yaşam becerisi kazanmak için en ideal yöntem o dili yerinde öğrenmek…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Harry Potter Hayranları Bu Büyülü Mekânları Mutlaka Görmeli

Harry Potter'ı tanımayanımız yok ama onunla büyüyen bir nesil için bu küçük çocuk, bir filmden çok daha fazla şey ifade ediyor. Filmin çekildiği…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Harry Potter Hayranları Bu Büyülü Mekânları Mutlaka Görmeli

Harry Potter'ı tanımayanımız yok ama onunla büyüyen bir nesil için bu küçük çocuk, bir filmden çok daha fazla şey ifade ediyor. Filmin çekildiği…

Devamını Oku