İpucu

27 Kasım 2023

Araç kiralama özellikle günümüzde dijital sistemlerin sağladığı imkânlarla çok daha kolay bir hale gelmiştir. Ancak araç kiralama işleminden önce aracın kiralanacağı firmanın iyi bir şekilde araştırılması mühimdir. Firmanın kurumsallığı ve güvenirliğinde bir problem olduğunu düşünmüyorsanız araba kiralama işlemini yapmalısınız. Bunun haricinde elbette araba kiralamak için belirli kıstas ve koşullar söz konusudur. Bu belli kriterleri sağlayan herkes araç kiralamayı sorunsuz şekilde yapabilir. Peki, bu kriterler nelerdir?

Araç kiralama-1

Araç Kiralamak İçin Gerekli Kriterler

Yaş faktörü

Araç kiralamak için sigorta kriterle3rine göre en az 21 yaşında olmak gereklidir. Şayet kiralanacak araç orta sınıf ya da üst sınıf ise bu noktada sınır 25 yaştır. Daha büyük lüks araçlar için ise 28 yaş şartı konmuştur.

Ehliyet geçerliliği

Eğer araç kiralanacak ise kiralayan kişinin en az 2 yıllık ehliyeti bulunması gereklidir. Şayet büyük, lüks araçlar kiralanacak ise bu süre 3 yıldır.

İkinci sürücü kimliği

Eğer kiralanan araç birden fazla kişi tarafından kullanılacak ise ikinci sürücünün de kimliği araç kiralama firmasına bildirilmelidir. Kasko sigortasından faydalanmak için bunu mutlaka yapmak gerekir. 

Kilometre aşım sınırı

Kiralanacak olan aracın üzerinde kilometresi belirtilmiştir. Eğer önceden belirtilen kilometre sınırı aşılırsa kilometre aşım ücreti talep edilebilmektedir. 

Araç kiralama-2

Araba Kiralamak İçin İstenen Evraklar

Araba kiralama için belirlenen sınır kriterler sağlanıyor ise geriye aracı kiralamak için toplanacak evraklar kalıyor. Standart bir araç kiralamada istenen evraklar şu şekildedir:

Sürücü belgesi (En az iki yıllık olmalı)
Nüfus cüzdanı
İkametgâh belgesi
Kredi ya da banka kartı
Kiralayan kişinin adresini ispatlayan herhangi bir fatura

Araba Kiralama Yaparken İşinizi Kolaylaştıracak Tüyolar

Araba kiralamaya karar verdiğinizde yapacağınız ilk iş rezervasyon yaptırmak olmalıdır. Aracı hangi firmadan kiralayacaksanız sitesine girerek online rezervasyonu kolaylıkla yaptırabilirsiniz. Bazı firmalar erken rezervasyonlarda indirim uygulayabilmektedir. Ayrıca firmaya e-posta atarak önden fiyat teklifleri de isteyebilirsiniz.

Sisteme rezervasyon bilgilerini girdikten sonra hangi aracın kiralanacağını seçmek gerekiyor. Bu noktada bütçenize en uygun tercihi yapabilirsiniz. Ayrıca lokasyonunuzu ve hangi tarihlerde aracı kiralayacağınızı da yine sistemden seçmelisiniz. 

Aracı kiralamaya karar verdikten sonra adınıza fatura ve ödeme bilgilerinizi sistemden düzenlemeniz gerekecek. Bu noktada fatura adresi bireysel de olabilir kurumsal da. Ayrıca faturanızın nereye gönderileceğini de seçeneğinize göre belirlemelisiniz. Faturanın düzenlenmesi 7 gün gibi bir sürede tamamlanıyor. İster ev ya da işyerinize posta şeklinde faturanızı isteyebilir dilerseniz e-posta adresinize talep edebilirsiniz.

Sistemde aracınızı nasıl ve nereden alacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Özellikle iş gezisine ya da turistik seyahate çıkanlar havaalanı karşılama hizmeti de verebiliyor. Ülkenin her havaalanına servis hizmeti bulunan araç kiralama firmaları bulunuyor. Eğer gideceğiniz şehirde vakit kaybetmeden aracınıza binmek isterseniz bu hizmetten mutlaka faydalanmalısınız. 

Araç kiralama-3

Aracı kiraladığınız yer kadar teslim edeceğiniz yer de önemlidir. Araç teslim süresi gözden kaçırılmaması gereken bir detaydır. Çünkü bazı araç kiralama firmaları geç kalınması durumunda ceza kesebiliyorlar. Aracınızı kiralarken son teslim tarih yer ve saatini mutlaka kontrol etmelisiniz. 

Aracı dolu alım koşulu da bulunabiliyor. Bunun anlamı aracı teslim aldığınızda aracınızın deposunun dolu olduğu ve teslim ettiğinizde de aracın deposunun aynı şekilde dolu olacağı anlamına gelmektedir. Bu sebeple aracı teslim etmeden önce benzin istasyonlarına cep telefonunuzdan bakarak en yakın istasyonu işaretleyebilir ve depoyu doldurabilirsiniz. Ayrıca aracı tam dolu halde teslim ettiğinize dair benzin istasyonundan fatura da alabilirsiniz. Bu tamamen araç kiraladığınız firma ile ilgili bir durumdur. Bazı firmalar yakıt koşulu aramazken bazı firmalar buna önem vermektedir. 

Bir diğer önemli konu da aracı aldığınız gibi teslim ettiğinizi kanıtlamaktır. Bunun için aracın mevcut durumunu gösteren fotoğraflarını çekmeniz sizin yararınıza olacaktır. Aracın ön arka tamponları, göstergeleri, iç kısmının birkaç fotoğrafını çekmeniz yeterli olacaktır. Bununla beraber aracı teslim etmeden önce hiçbir eşyanızın kalmadığından da emin olmalısınız. Bagajı, koltukları, torpido gözlerini kontrol etmeden aracı teslim etmemelisiniz. 

Aracı bırakacağınız yerde bir yetkili var ise kendisinden yardım alabilirsiniz. Firma temsilcisi aracı kendisi bizzat kontrol ederek sorunsuz bir şekilde aldığını beyan eden check-in formu verecektir. Sonrasında aracın belgelerini ve anahtarını görevliye teslim etmeniz yeterli olacaktır. Her şey yolunda ve bir sorun çıkmamış ise depozito blokesi de akabinde kaldırılacaktır. Fakat depozito tutarının size yansıması 1-2 hafta sürebilmektedir.

Eğer aracı getirdiğiniz yerde bir yetkili ile karşılaşmadıysanız aracın anahtarını bir emanet kutusuna bırakmalısınız. Bu kutular genellikle teslim noktasında bulunur ve üzerinde firmanın adı yazılıdır. Emanet kutuları uygun bir çalışan olmadığında insanların zorlanmadan arabayı teslim edebilmeleri için yapılmıştır. Eğer ortamda bir teslim kutusu yok ise mutlaka araç kiralama ofisi ile iletişime geçmelisiniz.  

Kiralama işleminin başından sonuna kadar süreçte herhangi bir sorun yaşamamak için bir yetkilinin telefonunu almayı ihmal etmemelisiniz. Çalışanlara rahatlıkla ulaşabilmeniz araç kiralama süresi boyunca mağduriyet yaşamamanız adına son derece önemli bir konudur.

Balayı-0
Kültür Seyahat

Kış Mevsiminin En Güzel Balayı Şehirleri

Kışın evlenenler ve mutluluğa yeni bir adım atanlar için ülkemizde cennet misali balayı yapılacak pek çok güzel lokasyon bulunuyor. Kış mevsiminde…

Devamını Oku
Snowboard-0
Tips

Snowboard Malzemeleri Nasıl Seçilmeli?

İdeal snowboard ekipmanı nasıl seçilir, hangi seviyeye hangi board uygundur merak ediyorsanız, kafanızdaki tüm soruların yanıtlarını bu rehberimizde…

Devamını Oku
Keşfe Hazır Mısınız?
Kültür Seyahat

Türkiye'nin Koylarını Keşfe Hazır Mısınız?

Doğusundan batısına birçok kültürü ve doğa güzelliğini barındıran Türkiye, bu yaz sizi birbirinden güzel koyları ile hem unutulmaz bir tatil hem de…

Devamını Oku