Kültür Seyahat

2 Nisan 2021
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2022

Ankara, Aksaray ve Konya il sınırları içerisinde bulunan Tuz Gölü, Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise en tuzlu ikinci gölüdür. Bu eşsiz güzelliğe sahip göl aynı zamanda Türkiye’nin çok büyük oranda tuz ihtiyacını karşılayan bir kaynaktır. Ülkedeki biyolojik çeşitliliğin korunması bakımından son derece öneme sahip bir bölge olması nedeniyle, UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’ne dahil edilerek koruma altına alınmıştır.

1

Kuşların Bir Numaralı Yuvalama Alanı

Güzelliği ve göç yolunun üzerinde olması nedeniyle kuşlar başta olmak üzere birçok hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizdeki yeri A sınıfı bir sulak alan ve 1. Derece sit alanı olarak geçmektedir. Bu da onun eşsizliğini kanıtlar niteliktedir. Tuzlu yapısından dolayı kuş türleri çeşidi olarak; flamingolar, angıtlar, kılıçgagalar, yağmurcunlar ve yaban kazları gibi ender rastlayabileceğiniz kuş türlerini de görebilirsiniz.

Tuz Gölü, flamingolar için en önemli yerlerden biridir, çünkü flamingolar burada10 bine yakın dev kuluçka kolonileri yaratıp orta kesimlerinde yaşarlar. Bu sebepten dolayı flamingo cenneti olarak da bilinir. Fotoğraf çekmek hobiniz ise Tuz Gölü sizin için en güzel manzaralardan biri olabilir.

Tuz Gölü’nde Eşsiz Manzaralar

Bizim tavsiyemiz, gün batımını ve doğuşunu kaçırmamanız. Eğer Aslan Kral’ı izlediyseniz başlangıç sahnesindeki(Circle of the Life) gün batımı ve flamingoları ile film karesi gibi bir manzara burada sizi bekliyor olacak.

Bazı dönemlerde Tuz Gölü renkleri değişiklik gösterir örneğin, kışın turkuaz mavisi, yazın beyaza dönük bir renk halini alır. Bu renkler tamamen göldeki tuz oranı ile alakalıdır. Mayıs aylarında ise Dunaliella Salina olarak adlandırılan bir su yosunu türü nedeni ile rengi kırmızıya döner. Hangi dönemde giderseniz gidin, bu eşsiz güzelliğin farklı bir yönünü göreceğinize ve keşfedeceğinize emin olabilirsiniz.

2

Gölün Yapısı Hakkında

Toplam büyüklüğü 1620 kilometrekare olan Tuz Gölü, yazın yoğun buharlaşmanın etkisiyle hacim olarak küçülmektedir. En geniş yerinde kıyılar arasındaki mesafe 48 kilometredir. Yaz sonu, dölün büyük bir kısmı otuz santimin üzerinde bir tuz tabakasıyla kaplanır ve bu tuz, Tekel İdaresi tarafından kullanılmak üzere çıkarılır. Gölün güney kıyılarındaki sazlıklardan elde edilen hasır otunun ise İç Anadolu’da kullanıldığı bilinmektedir.

Türkiye’nin en az yağış alan bölgesinde yer alan Tuz Gölü, deniz seviyesinden 905 metre yükseklikte yer alır ve suyun en bol olduğu ilkbahar mevsiminde alanı 164.200 hektarı bulur. Göldeki tuz seviyesi %32,4 olarak ölçülmüştür.

Tuz Gölü’nün Faydaları

Göl suyunun içeriğinde bulunan sodyum klorür, potasyum, magnezyum, iyot, kalsiyum, hidrojen, demir ve bromin maddeleri, özellikle sağlık turizmi bakımından büyük önem taşıyor çünkü içerdiği mineraller nedeniyle şifalanmak isteyen birçok kişinin ihtiyaçlarına da cevap veriyor. Bu minerallerden elde edilen çamur maskeleri, kremler gibi otuz beşi bulan sağlık ve kozmetik malzemesi ile özellikle sivilce, egzama, mantar gibi cilt problemlerinin önüne geçilebildiği gibi, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi sorunlarda da iyi sonuçların alındığı biliniyor.

Tuz Gölü’nde Gezilecek Yerler

Bölge turistik açıdan birçok cazibe merkezine sahip. İlk sırayı ise Tuz Gölü ve Hirfanlı Barajı arasında kalan ve Selçuklulardan kalma Alaaddin Camii ile dikkat çeken Şereflikoçhisar alıyor. Özellikle yaz ayları, Hirfanlı Baraj Gölü’nü bir sayfiye mekanına dönüştürüyor. Burada ailece piknik yapmak, balık tutmak, plajından faydalanmak ve çeşitli su sporları yapmak mümkün. Hirfanlı Baraj Gölü’nün 2004 yılından bu yana bakanlık tarafından bir turizm merkezi olarak ilan edildiğini hatırlatalım.

Tuz Gölü ve çevresi, kampçıların da en sevdiği lokasyonlardan. Özellikle Sıdıklı, Toklumen, Büyükoba ve Davulağıl köyleri, kamp atmak için en uygun yerler arasında.

Tuz Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Özel aracınızla gidiyorsanız, Ankara’dan Konya yolunu takip ederek öncelikle Şereflikoçhisar ilçesine ulaşmalısınız. Konya kavşağından sağa dönüp Cihanbeyli üzerinden yolu takip ederseniz yol sizi gölün karşı kıyısına çıkaracak. Toplu taşıma kullanacaklar, AŞTİ’den kalkan Aksaray otobüslerini tercih edebilirler.

Ankara lezzetleri-0
Yeme İçme

Ankara’nın En İyi Sokak Lezzetleri

Bu büyülü şehir, kendine özgü sokak lezzetleri ile damakları büyüler. Sokak köşelerini süsleyen dönerci, köfteci ve aspava dükkânları, taptaze ve…

Devamını Oku
Dağ Evleri-0
Kültür Seyahat

Ankara'ya Yakın Uygun Fiyatlı Dağ Evleri

Sevdiklerinizle karlı günlerin tadını çıkarmak için Ankara'ya yakın bir yer arıyorsanız bu yazımız size rehberlik edebilir. Bu yazımızda…

Devamını Oku
Ankaranın enleri-0
Kültür Seyahat

Ankara'nın En'leri: Başkentin Sırlarını Keşfe Çıkın!

Türkiye'nin başkenti Ankara, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dolu bir şehir. Peki Ankaralılar bile onu gerçekten tanıyor mu? İşte Ankara…

Devamını Oku