Kültür Seyahat
23 Temmuz 2024Volkanik dağlar, dünyanın var oluşundan beri etkilerini sürdüren, uzun yıllar sessiz sedasız kalsa da bir anda kendisini ve dolayısıyla etkisini gösterebilen dağlardır. Dünyanın her bir bölgesinde her bir yakasında volkanik dağlar vardır. Geçmişte volkanik dağların etkileri pek çok mite de konu olmuştur. Hem mitolojik hikayelerde hem de destanlarda kendisine yer bulan bu görkemli dağlar turistlerin de ilgisini çekmiyor değil. Öyle ki her yıl dünyanın pek çok farklı bölgesine sırf bu dağları görmek için turistler bölgelere akın ediyor.
Volkanik dağların pek çoğu sönmüş olsa da bazıları hala aktif ve patlamaya hazır bir saatli bomba gibi. Yanardağların hem popüler kültürdeki yeri hem de özellikle insanlar üzerinde bıraktığı etkileri düşünüldüğünde turizm açısından önemli bir yerde olduğunu kabul etmek gerekir. Biz de bu vesileyle yazımızda dünyadaki en önemli ve dikkat çekici aktif volkanik dağları listelemek istedik. İşte sizler için derlediğimiz dünyadaki aktif volkanik dağlar.
Etna Dağı, İtalya
Etna Dağı, pek çok filme ve diziye de konu olmuş son derece popüler bir yanardağ. Sicilya’nın doğu yakasında bulunan dağın uzunluğu 3.357 metreye uzanıyor. Etna Dağı bu anlamda da Avrupa’nın en yüksek dağı olma özelliğinde.
İtalya’da şu anda üç tane aktif yanardağ var ve bunlardan bir tanesi de Etna. 2013 yılında dünya mirası ilan edilen bu dağ turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Etna Dağı’nda zaman içerisinde irili ufaklı patlamalar meydana gelmiş olsa da en büyük patlaması 1662 yılına dayanıyor. 1.500’den fazla kişinin ölümüne neden olan bu patlama tarihe geçmiş durumda. Günümüzde hala volkanik hareketlenmeler gözlemleniyor. Dağın tehlikeli olduğu bilinse de yamaçlarında insanlar sosyal aktiviteler düzenlemeye devam ediyor.
Sakurajima, Japonya
1914 senesinde büyük bir patlama ile ortalığı deyim yerindeyse alev alev yakan Sakurajima Dağı 1.117 metre yüksekliğinde ve şu anda hala aktif olarak biliniyor. Doğal afetlere son derece alışık olan Japonlar için büyük bir tehlike unsuru olmasa da en son patlaması 2016 senesinde meydana gelmiş. Mevcut durumda da dağın kraterlerindeki dumanlar rahatlıkla görülebiliyor.
Volkanik bir yarımada diyebileceğimiz bu dağ ve etekleri turistler tarafından ziyaret edilebiliyor. Volkanik dağı yakından görmek isteyen turistler bir feribotla adaya ulaşım sağlayabiliyor. Lav sızıntıları olduğundan ise çeşitli güvenlik önlemleri de alınıyor.
Klyuchevskaya Sopka, Rusya
Rusya’da bulunan ve aktif olarak bilinen Klyuchevskaya Sopka Dağı Sibirya’nın en yüksek dağı konumunda. 7.000 yıl önce ortaya çıkan dağ Bering Denizi’nden yaklaşık 100 kilometre uzaklığında bulunuyor.
Kaydedilen ilk büyük patlaması ise 1697 yılında gerçekleşmiş. O zamandan günümüze ise aktif olarak hareketlenmeler gözlemlenmeye devam ediyor. 1931 senesinde dağa tırmanmak isteyen dağcılar lavlardan etkilenmiş ve hayatını kaybedenler olmuş. 2007 senesinde dağ yeniden hareketlenmiş ve günümüze kadar pek çok irili ufaklı patlamalar meydana gelmiş. Bu hareketlenmeler neticesinde günümüzde dağcılar tarafından da tırmanışı riskli görülüyor.
Santa Maria Volkanı, Guatemala
Guatemala'nın batı dağlık bölgesinde bulunan Santa Maria Volkanı, bilinen en tehlikeli ve en çok can almış volkanik dağlardan bir tanesi.
İlk patlaması 30 bin yıl önceye kadar dayanıyor. Fakat bu sessizlik çok büyük bir patlama ile bozulmuş. 1902’de gerçekleşen patlamada 7,5 büyüklüğünde bir deprem ortaya çıkmış ve dağdan 8 metreküplük bir magma parçası fırlamış. Bu magma yayılması sonrasında dağın çevresinde bulunan pek çok kasaba çiftlik harabeye dönmüş. Ayrıca tarım arazilerinde oluşan zarar nedeniyle yakın bölgelerde sıtma hastalığı baş göstermiş. Bu patlama tarihe adını yazdıracak kadar büyükmüş ve 20. yüzyılın en büyük üç patlamasından biri olarak gösterilmiş.
Kilauea Dağı, ABD
Amerika Birleşik Devletleri’nin Hawaii eyaletinde bulunan bu volkanik dağ, 5 hareketli dağdan bir tanesi. Kilauea Dağı, bu 5 hareketli volkanik dağ içerisindeki en aktif dağ olma özelliğinde.
1823 yılında ilk patlaması gerçekleşen ve kayıtlara geçen volkanik dağ, 1983 senesinden beri de ara ara hareketlenmeler gösteriyor. 1983 senesinde ortaya çıkan şiddetli patlama bölgenin tarihsel anlamda en uzun volkanik hareketlenmesi olarak biliniyor. En son 2018 senesinde hareketlenmelerin gözlemlendiği dağda iki haftada bir küçüklü büyüklü patlamalar ortaya çıkıyor. 1247 metre yüksekliğindeki volkanik dağ büyük risk oluşturduğundan çevrede yaşamsal anlamda yerleşkeler bulunmuyor.
Mayon Yanardağı, Filipinler
Pasifik Ateş Çemberi kuşağı olarak bilinen bir bölgede yer alan Mayon Dağı, günümüz aktif yanardağlardan bir tanesi. Filipinler’de Luzon Adası üzerinde bulunan volkanik dağda son 400 yılda 50’nin üzerinde patlama gerçekleşmiş durumda. Görüntüsü ise son derece ihtişamlı olduğundan görenleri kendisine hayran bırakıyor.
Ancak bu görüntüsü ile hayranlık bırakan dağ pek çok kişinin hayatını da almış durumda. 1814’te yaşanan büyük patlamada en yakın kasabadaki 1200 üzerinde insanın hayatına mal olmuş. 1987 senesinde gerçekleşen patlamada ise 100’e yakın insan hayatını kaybetmiş. En son patlamasının ise 2018 senesinde olduğu biliniyor. Çevredeki kasabalardan binlerce insan bu nedenle tahliye edilmiş durumda.