Kültür Seyahat
23 Temmuz 2024Orta Asya Türk cumhuriyetleri arasında yer alan Türkmenistan, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan etmiş bir ülkedir. Yönetim biçimi Cumhuriyet olan ülke TÜRKSOY'a da üyedir.
Batısında Hazar Denizi bulunan Türkmenistan Özbekistan, Kazakistan ve Afganistan ile komşudur. Türkmenistan'ın büyük bölümü çöl olduğundan akarsu kaynakları bakımından bir nebze zayıf denebilir. Sıcaklıklar yaz aylarında 50 dereceye kadar ulaşıyor. Kış aylarında ise -25 dereceye kadar düşen bir soğuk söz konusu olabiliyor. Yerel halk özellikle Sovyet etkisini ortadan kaldırmak ve milli benliklerini yeni nesillere aktarmak adına oldukça özverili çalışmalarda bulunuyor. Türkmenistan göçebe bir kültüre sahip olduğundan hem kültürel hem de dil anlamında zengin bir çeşitliliğe de sahip.
Türkmenistan’a Ne Zaman Gidilir?
Türkmenistan hem kültürel hem de tarihi anlamda oldukça zengin bir ülke olduğundan buraya özellikle yılın belirli aylarında turistler sıklıkla ziyarete geliyor. Ancak ülkenin güneyinin çöllerle kaplı olması ve iklimin elverişsiz olması nedeniyle en azından ziyaret anlamında bazı kısıtlayıcı durumlar oluşabiliyor. Bu sebeple ülkeyi ziyaret etmek için nispeten serin ayları tercih etmekte fayda olduğu söylenebilir. Ülkeyi ziyaret için en ideal zaman dilimi ilkbahar ya da sonbahar aylarıdır.
Türkmenistan’a Nasıl Gidilir?
Ülkeye en hızlı ve güvenli olarak havayolu ile gitmek mümkündür. Türkiye’den Türkmenistan’a gitmek isteyenler havayolu firmalarının düzenlediği seferlerden birini tercih edebilirler. Ülkemizin pek çok havalimanından Türkmenistan başkenti Aşkabat'a aktarmasız uçuşlar bulunuyor. Yolculuk 4 saat gibi kısa bir sürede tamamlanıyor.
Türkmenistan’da Nereler Görülmeli?
Türkmenistan’da pek çok tarihi yapı olmakla beraber ülkenin, bölgenin kültürünü yansıtan camiler, müzeler, doğal anıtlar da bulunmaktadır. Bu nedenle Türkmenistan ziyareti öncesinde mutlaka en önemli yerleri görmeye özen göstermelisiniz. Peki, Türkmenistan’da mutlaka görülmeli dediğimiz yerler nereler?
Bağımsızlık Anıtı
Ülkenin simge yapılarından bir tanesi olan Bağımsızlık Anıtı, başkent Aşkabat’ta yer alıyor. Bina tasarımı Türkmen kızlarının taktığı geleneksel şapkalar ve geleneksel Türkmen çadırlarından esintiler taşıyor. Bağımsızlık Anıtı ilginç mimari tarzıyla öne çıkan Türkmenistan ziyareti sırasında turistlerin görmek isteyebileceği bir yapı. Anıtın yapımı ise 1991 senesine dayanıyor. 27 metre uzunluğundaki altın yaldızlı çelik yapıyla beraber 91 metre uzunluğunda olan yapı ülkenin bağımsızlığını temsil ediyor. Yapı içerisinde Türkmenistan’ın tarihi ve kültürel miraslarının sergilendiği bir müze de bulunuyor.
Nisa Antik Kenti
UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınmış olan Nisa Antik Kenti Aşakabat’ın 18 kilometre güneyinde Bagir Köyü’nde bulunuyor. Kökleri M.Ö. 250’li yıllara kadar uzanan bu nekropol kentin yapılan çalışmalarda pek çok bölümü ortaya çıkarılmış. Kent için yapılan arkeolojik kazılar aynı zamanda yine dönemin yazılı belge, mezar ve tapınakların ortaya çıkmasına da vesile olmuş durumda. Bölgenin en eski antik kenti olması sebebiyle tarihe ilgisi olsun olmasın herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden.
Türkmenbaşı Ruhi Camii
Orta Asya’nın ve dünyanın en büyük kubbeye sahip olma özelliğinde olan camisi Türkmenbaşı Ruhi Camii ülkenin sembol yapılarından bir tanesidir. Burası aynı zamanda ülkenin merkez ibadet yeri olarak da görülmektedir. Türmenistan’ın Kıpçak şehrinde bulunan bu ünlü camii 2004 senesinde açılmıştır. Hem mimari hem de ihtişamlı görüntüsü ile ziyaret edenleri kendisine hayran bırakan ibadethanelerden bir tanesidir.
Gonur Depe
Ülkenin en önemli arkeolojik alanlarından bir tanesi olan Gonur Depe, 55 dönümlük bir alana yayılıyor. M.Ö. 2500 yılına dayanan bu alanda Zerdüşt dinine ithaf edildiği düşünülen pek çok tapınak ortaya çıkarılmış durumda. Yunan-Rus arkeolog Viktor Sarianidi tarafından keşfedilen bölgede ayrıca Bronz Çağ’a ait 150’den fazla antik yerleşim yer alıyor.
Cehennem Kapısı
Ülkenin en önemli doğal yapılarından bir tanesi olan Cehennem Kapısı krateri, 40 yılı aşkın süredir aktif halde. Cehennem Kapısı denmesinin sebebi ise ürkütücü görüntüsü. Ancak turistler bu yeri görmekten son derece keyif alıyorlar. Toplamda 69 metre genişliğinde ve 30 metre derinliğinde. Kara Kum Çölü’nün tam orta noktasında bulunan krateri Türkmenistan seyahatinde gidenler muhakkak görmeli diyoruz.
Mary Müzesi
Şehrin bir diğer önemli müzesi Mary Müzesi yine başkent Aşkabat’ta bulunuyor. Müzede ülkenin antik dönemden günümüze kadar gelen süreçteki köklü tarihinden eserler sergileniyor. Müze 1968 senesinde açılmış ve içerisinde seramik heykellerden antik kıyafetlere, mücevherlerden oryantal minyatür eşyalara kadar pek çok eser sergileniyor. Müzede M.Ö 2000 yılından kalma fildişi mozaik süslemeli kutu gibi görenlerin ilgisini çekebilecek eserler de bulunuyor.
Türkmen Halı Müzesi
Merkez Aşkabat’ta bulunan ve 1994 yılından beri faaliyet gösteren Türkmen Halı Müzesi, ülkenin önemli kültürel değerlerini gözler önüne seriyor. Türkmenistan’da halı dokumacılığı ve yansıttığı değerler Türkmenistan’ın zengin kültürünün bir parçası. Türkmenistan Halı Müzesi’nde bulunan halıların pek çoğu antik denebilecek eski eşyalar. Müze iki kattan oluşuyor. Tekke ve sarık halılar da dahil olmak üzere pek çok farklı el dokuması halıyı görmek mümkün. Müze içerisinde sergilenen Tekke halılarından bir tanesi ise dünyadaki en büyük el dokuması halı olarak Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmiş. Türkmenistan seyahatinde görülmeye değer müzelerden bir tanesi.