Kültür Seyahat

27 Haziran 2022
Güncelleme Tarihi: 1 Temmuz 2022

Puglia, İtalya'nın en güzel ve en ziyaret edilen bölgelerinden biridir. Yarımadanın güneydoğu ucunda yer alan ve Adriyatik ve İyon Denizleri tarafından yıkanan bölge, ziyaretçilerine birçok cazibe merkezi sunmaktadır. Bu nedenle Puglia gezisi sırasında görülecek şeyler gerçekten çok fazladır. Bu yüzden,  bu yazımızda Puglia'da nelerin görülmesi gerektiğine dair bir liste önermeye çalışacağız.

BARİ

Bari, antik ve modern kültürün bulaşmasıyla büyüleyen bir yer. Şehir, deniz üzerindeki eski bir kısım ile geçmişi on dokuzuncu yüzyılın başlarına kadar uzanan iç bölgeye doğru uzanan yeni bir kısım arasında bölünmüştür. Bari'de eski şehrin dar ve dolambaçlı sokaklarında Doğu'nun havası hala solunabilir. Bari'yi keşfetmenin en iyi yolu yürümek.

Puglia-5.jpg

Görkemli Romanesk-Apulian tarzı Katedralin yanındaki Norman-Swabian Kalesi'nden başlayarak, kalabalık sokaklardan geçerek Ortodoks Kilisesi'nin Batı'daki gözde merkezlerinden biri olan San Nicola Bazilikası'na ulaşıyorsunuz. San Nicola Bazilikası Roman Katolikleri ve Orthodox Hristiyanları için dünyadaki en kutsal sayılan mekânlardan biri. Öyle ki, azizin kalıntıları, 1089'da inşa edilen bu heybetli bazilikanın hemen altında gömülüdür. Daha sonra, eski ve yeni limanlar arasındaki antik surların rotasını takip eden ve Piazza del Ferrarese'ye giden Imperatore Augusto Sahili’ne varırsınız. Şehirde iki de ünlü tiyatro bulunuyor; şimdi bir müze olan Margherita ve geçici olarak kapatılan Piccinni.

MONOPOLİ

Monopoli, Bari ilinde, Salento ve Itria Vadisi arasında bulunan Adriyatik Denizi'ne bakan antik bir Apulia şehridir. Monopoli, bugün, kayaların arasına gizlenmiş ve kristal bir denizle çevrili sayısız koyun bulunduğu muhteşem kıyı şeridi ile tanınır. Monopoli'nin eski limanı, denizden gelenler için şehre açılan kapıdır. Venedik, Gotik ve Bizans mimari rezonanslarına sahip tarihi soluk taş binalarla çevrili antik bir doğal limandır. Buradan antik surlar boyunca yürüyüp  deniz kıyısından devam ederseniz şehrin tarihi kulelerinden bazılarını fark edeceksiniz. Böylece, anıtsal cephesi ve barok çan kulesi ile Santa Maria della Madia Katedrali'nin hakim olduğu, kireçtaşı levhalar ile döşenmiş dar sokaklar ve kemerler arasından tarihi merkeze girersiniz. Son olarak, Punta Penna adı verilen burun üzerinde, on altıncı yüzyıl kalelerine özgü beşgen bir şekle sahip olan V. Charles'ın kalesini görürsünüz.

GARGANO YARIMADASI

Yarı Adriyatik Denizi ile çevrili, ancak batıda Tavoliere delle Puglie ile sınırlı olan Gargano Yarımadası, Gargano Ulusal Parkı'nı, büyüleyici köyleri ve denize bakan kıyıları içerir. Gargano'yu keşfetmek için Manfredonia'dan başlayabilir ve ardından yüksek beyaz kayalıkları ve deniz manzaralı dar sokakları ve beyaz evleri olan pitoresk bir merkez olan Pugnochiuso ve Vieste adlı iki binası ile tanınan güzel Baia delle Zagare Mattinata'ya devam edebilirsiniz. Denizin ve yat limanının mavisine bakan karmaşık bir sokak, merdiven, kemer ve avlu ağı ile karakterize edilen başka bir beyaz köy olan Peschici'ye devam edin. Sahilden yukarıya doğru ilerlerken, birçokları tarafından "Gargano'nun Bahçesi" olarak tanımlanan, deniz manzaralı bir burun üzerinde duran, narenciye ve zeytinliklerle çevrili eski bir balıkçı köyü olan Rodi Garganico'ya varacaksınız. Son olarak, trekking severler Umbra Ormanı'nı keşfedebilir ve San Pio da Pietrelcina Kutsal Alanı'nın bulunduğu Monte Sant'Angelo'ya tırmanabilir.

Puglia (3).jpg

SALENTO

Her zaman Doğu'nun Kapısı olarak kabul edilen Salento, deniz, güneş ve rüzgârın büyülü bir ülkesidir. İtalyan botunun topuğunu oluşturan güney Puglia'nın bir alt bölgesidir. Batısında İyon Denizi, doğusunda ise Adriyatik Denizi duran Salento yarımadası bulunan bölge İtalya'nın en güzel plajları ile tanınır. Doğu'nun yüksek ve kayalık kıyıları ile Batı'nın alçak ve kumlu kıyıları arasında bir zeytin ağaçları denizi, kuru taş duvarlar, çiftlikler, barok şehirler ve bin yıllık köyler vardır. Yunanlılar, Romalılar, Araplar, Normanlar gibi medeniyetlerin egemen olduğu bir toprak olan Salento, tarih, sanat, kültür, vahşi doğa ve lezzetli bir mutfak kültürünün hazinesidir. Ardından, aynı adı taşıyan eyaletin başkenti ve "Güneyin Floransa'sı" lakaplı Salento'nun kültür merkezi olan barok ve taş işleme şehri Lecce'den ayrılın. Roma, Orta Çağ ve Rönesans dönemlerine ait sanat eserlerinin buluştuğu Lecce, sanatsal ve mimari güzellikleri ile göz dolduruyor. İyonya kıyısında ise Lecce'ye yaklaşık 40 km uzaklıkta büyüleyici bir şehir olan Gallipoli var. Gallipoli iki bölgeye ayrılmıştır: kireçtaşı bir ada üzerinde bulunan tarihi merkez ve adaya 17. yüzyıldan kalma bir tuğla köprü ile bağlanan yeni köy.

PUGLIA'NIN EN GÜZEL KÖYLERİ

Puglia'da harika köyler var. Alberobello, verimlilik ve eko-sürdürülebilirliğin mükemmel bir karışımı olduğu için bugüne kadar kullanılmaya devam eden ilkel bir mimari olan trulli evleri ile ünlüdür. Locorotondo, Itria Vadisi'nde bulunur ve köyü bir daire içinde çevreleyen eğimli çatılı evleriyle ünlüdür. Cisternino, beyaz evleri ve etçil yönü ile tanınır. Kasabanın kasaplarında, yerinde pişirilen ve bir sandviçte servis edilen etlerden tatmak hoş bir deneyimdir.

Puglia (4).jpg

PUGLIA'YA NE ZAMAN GİTMELİ

Puglia'nın iklimi tipik olarak Akdeniz'dir: kıyı ve düz alanlarda yazlar sıcak ve havadar, kışlar genellikle ılık ve nispeten yağışlıdır. Puglia, tüm yıl boyunca ideal bir destinasyondur. Bahar, hoş sıcaklıklara sahip ve yoğun sezon kalabalığının olmadığı köyleri ziyaret etmek için en iyi mevsimdir. Yaz, açık bir şekilde plaj tatilleri için mevsimdir, ancak kalabalık plajları sevmiyorsanız, Ağustos ayından kaçınmak en iyisidir. Olaylar açısından Puglia tüm yıl boyunca canlı, özellikle yaz aylarında her küçük köy festivaller, partiler ve denilen İtalya’nın en büyük müzik festivallerinden sayılan “Tarantula Gecesi” düzenliyor.

PUGLIA'DA NE YENİR?

Apulia mutfağı, Akdeniz geleneğini yerel ürünler ve tatlarla yeniden işler. Puglia'da Bari'den gelen focaccia'yı, puccia'yı, bakla ve hindibalı orecchiette (bir tür makarna), ciceri ve tria'yı (makarna ve nohut, tria Arapça itriya'dan türemiştir ve makarnayı belirtir), Bari'den tiella'yı (pirinç) tatmalısınız.

Puglia (2).jpg

Tatlı bir notla bitirmek için, pasticciotti (muhallebi ile doldurulmuş oval kısa hamurlu pasta kekleri), Ceglie bisküvileri, sasanello gravinese (un, şeker, incir vincotto, yağ, portakal kabuğu, tarçın, karanfil ve kakao ile yapılan tipik Gravina keki) ve cartella ( kızarmış hamur tabakaları) tercih edilebilir.  İçmek için, en iyi bilinen Apulia şaraplarından bazıları Negroamaro, Salice Salentino, Nero di Troia, Primitivo veya Salento Rosé'dir.

Foodie Ülkeler-0
Kültür Seyahat

Avrupa’nın En ‘’Foodie’’ Ülkeleri

Yeni tatlar denemeyi sever misiniz? Peki ya yani ülkeler görmeyi? O zaman, bu iki tutkunuzu birleştirip kendinize bir "foodie" rotası…

Devamını Oku
Roamntik Kasabalar-0
Kültür Seyahat

Keşfedilmeyi Bekleyen Romantik Kasabalar

Sevgililer Günü yaklaşıyor ve her yıl olduğu gibi sevdiğimiz insanla özel bir şeyler yapma isteği artıyor. Mesela bu yıl da bir çift olarak seyahate…

Devamını Oku
Pompei
Kültür Seyahat

Alternatif Bir Müze Gezisi: Türkiye’den ve Dünyadan Etkileyici Müzeler

Dünyanın neresinde yaşarsanız yaşayın mutlaka gidip görmeniz gereken yerler vardır. Özellikle de o yerlerin tarihini, kültürünü, sanatını öğrenmek…

Devamını Oku