Kültür Seyahat

6 Nisan 2021
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Rönesans’ın ardından Roma’da doğan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan Barok mimarinin ihtişamlı ve abartılı tarzı o kadar benimsenmiştir ki, tarz yalnızca mimariyle sınırlı kalmayarak müzik, resim gibi diğer güzel sanat dallarını da etkilemiştir. Kelime anlamıyla Portekizce “düzensiz inci” anlamına gelen barok mimari, o dönemler kralların ihtişamlarını ve büyüklüklerini yansıtmak için mitolojik figürler ve süslü duvarlarla zenginleştirilmiş yapılarda öne çıkar. İtalya, Fransa ve Almanya gibi ülkeler, bugün hala barok sanatının en önemli merkezleri arasındadır.

Şimdi gelin, dünyadaki en önemli ve ilgi çekici barok yapılara yakından bakalım.

1-Versailles Sarayı (Versay Sarayı) / Fransa

Fransız Devrimi’ne kadar krallığın kalbi olarak görülen Versailles Sarayı, bugün her yıl milyonlarca kişinin gezmek için akın ettiği bir müzeye çevrilmiş durumda. Birinci Dünya Savaşı’nı sona erdiren Versailles Barış Anlaşması’nın imzalandığı saray, hem mimarisi, hem iç dekorasyonu hem de büyük peyzaj mimarı Andre Le Notre tarafından yapılan bahçeleriyle görkemli barok sanatının en nadide örnekleri arasında gösterilir.

2- St. Charles Kilisesi / Viyana, Avusturya

17. ve 18. yüzyıllarda en güçlü dönemini yaşayan Habsburg Hanedanlığı’nın sahip olduğu zenginliğin yansımaları birçok yapıda karşımıza çıksa da bunların içinde belki de en güzeli, mimar Johann Bernhard Fischervon Erlach tarafından tasarlanan ve yapımı 1737’de tamamlanan St. Charles Kilisesi’dir.

1

3- Aziz Petrus Meydanı (Piazza San Pietro) / Vatikan

Ünlü heykeltıraş ve mimar Lorenzo Bernini tarafından yapılan Aziz Petrus Meydanı, Vatikan dendiğinde akılda canlanan ilk manzaradır. 140 azizin heykeliyle süslü kolonları, 25 metre yüksekliğindeki Mısır dikilitaşı ve her iki yanındaki havuzuyla her yıl milyonlarca Hıristiyan’ı ağırlayan Aziz Petrus Meydanı, barok mimarinin en güzel örneklerinden biri kabul edilmektedir.

4- Residence Würzburg / Almanya

Geniş bahçeli ve dev fresklerle bezeli tavanıyla kendine hayran bırakan yapı 1780’de tamamlanmış ve 1981 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Almanya’nın Würzburg şehrinde olduğu için bu isimle anılan yapı, bugün Barok mimari dendiğinde akla gelen ilk örneklerden.

5- Trevi Çeşmesi / İtalya

Roma’nın simgeleşmiş yapılarından olan ve daha çok “Aşk Çeşmesi” ismiyle bilinen bu ünlü çeşme, sevgililerine kavuşmak isteyenlerin dileklerini bozuk paralarla dile getirdikleri, kitaplara ve filmlere konu olan büyülü bir mekan. 1732’de temelleri atılan ve yapımı 20 yıl süren Trevi Çeşmesi’ni bu kadar etkileyici yapan şey ise Yunan mitolojisi tanrı ve tanrıçalarının heykelleriyle zenginleştirilmiş güzelim mimarisi.

2

6- Juliusz Słowacki Tiyatrosu / Polonya

Polonya’nın kültür başkenti Krakow’daki birbirinden güzel yapılardan biri, 17. yüzyıl barok mimarisi esas alınarak, mimar Jan Zawiejski tarafından yapılan Juliusz Słowacki Tiyatrosu’dur.

7- Madrid Kraliyet Sarayı / İspanya

İspanya’da monarşinin kuvvetli olduğu zamanlarda inşa edilen ve İspanya Kraliyet Ailesi’ne ait olan saray, Avrupa’nın en büyük sarayıdır. Goya, Caravaggio gibi ünlü ressamların eserleriyle bezeli görkemli iç dekorasyonuyla, Barok mimarinin en etkileyici örneklerindendir.

8- Santiago de Compostela Katedrali / İspanya

Son derece başarılı bir mimari örneği olan katedral, Barok, Romanesk ve Gotik mimari örneklerinin muazzam bir bileşenidir. Barok stilinde inşa edilen batı cephesi, ünlü mimar Fernando de Casas Novoa tarafından yapılmıştır. Hakkında yayılan bir efsaneden dolayı katedral, 8. yüzyıldan bu yana önemli hac noktalarından biridir. Efsaneye göre 12 havariden biri olan Aziz James’in mezarı buradadır.

9- Blenheim Sarayı / İngiltere

Winston Churchill’in doğup büyüdüğü yer olan Blenheim Sarayı, İngiltere’nin Oxfordshire bölgesinde yer alır. İçerdiği fotoğraflar ve Churchill’in hayatından sunduğu kesitler nedeniyle tarihe ışık tutması bakımından önem taşıyan saray, mimari açıdan da barok üslubun başyapıtlarından biri kabul edilir.

3

10- LesInvalides Kompleksi / Fransa

Kompleks, gazilere hastane ve misafirhane hizmeti vermek üzere XIV. Louis döneminde ünlü Fransız mimar Liberal Bruant’a yaptırılmış, barok mimarinin yapıtaşlarından biri kabul edilen önemli bir mimari eserdir. Yapımı 1678’de tamamlanan kompleks, bugün hala aynı amaçla kullanılmasının yanı sıra Napolyon gibi Fransız ulusal kahramanların mezarlarını da barındırması nedeniyle tarihi önemi bulunan bir müzedir.

Anneler Günü-0
Kültür Seyahat

Dünyanın Dört Bir Yanından Anneler Günü Gelenekleri

Hepimizin hayatında en özel ve anlamı büyük günlerden birisidir Anneler Günü. Dünyanın dört bir yanından, değerli ve farklı adetlerle kutlanan…

Devamını Oku
patagonia-0
Kültür Seyahat

Patagonya: Macera Dolu Bir Kaçış

Patagonya'nın eşsiz güzellikleri, macera dolu aktiviteleri ve kültürel zenginlikleri ile dolu bir kaçış deneyimi sunuyor. Bu muhteşem bölge,…

Devamını Oku
Ucuz tatil (0)
Tips

Ekonomiyi Önemseyenlere: En Ucuz Tatil Önerileri

Zamanımız belli, bütçeler ve tatil fiyatları belli. Artık zaman, ekonomi devri ve tatilin de en ekonomik ve ucuz olanını yapma vakti. O zaman, en…

Devamını Oku