İyi Yaşam

11 Aralık 2020
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022
DÂHIDEN BAŞARI SIRLARI: ELON MUSK

Neredeyse her gün ünlü milyarder Elon Musk hakkında bir haber okuyoruz: “Elon Musk seyahat kavramını yeniden tanımlamaya hazırlanıyor. Dahi milyarder Mars’a gidecek.” İnsanoğlunu önce aya, sonra da marsa taşımayı planlayacak kadar çılgın bir girişimci olan Musk, yaşadığımız yüzyılın dâhilerinden biri olarak kabul ediliyor.

**Geleceğin Turizm Sektörü: Uzay Turizmi**

Başarılarını sistematik çalışmaya bağlayan girişimci, kararlı ve ne istediğini bilen herkesin bu başarılara yaklaşabileceğini söylüyor. Kuşkusuz onun elde ettiği başarıların ardında azim ve hırs kadar öğrenmeye duyulan iştah da yatıyor. Kariyerine elektrikli araç ve bu araçların parçalarını üretip satan Tesla Motors, bir uzay taşımacılığı şirketi olan SpaceX, ödeme sistemleri alanında büyük önem arz eden PayPal ve Amerika’nın en büyük güneş enerjisi sistemi SolarCity gibi dev şirketleri sığdıran Musk, bu şirketlerin kurucu ortaklık ve başkanlık gibi önemli görevlerini üstlenerek modern dünyanın dâhi çocuğu unvanını fazlasıyla hak ediyor. Hayatında çok sayıda başarısızlıkla da karşılaşan girişimciye göre başarısızlık da elimizdeki seçeneklerden biri olmalı. 

HAYALLERINIZE SAHIP ÇIKIN

ABD’li milyarder, insanın her sabah uyandığında aynada kendine bakıp kendisine şu soruları sorması gerektiğine inanıyor: “Amacınız ne? Size ne ilham verir? Gelecek hakkında ne hayaller kuruyorsunuz?” Ona göre amaçsız uyanılan her sabahınız boşa geçirilmiş bir gün.  Hepimizin kendimizi tanıması ve neleri seveceğimizi bilmesi gerektiğini vurgulayan Musk, hayal dünyamıza ihtiyacımız olduğunun özellikle altını çiziyor. 

ÇOK OKUYUN

Elon Musk’ın belki de en bilinen başarı sırrı çok okumak. “Öğrenmeyi bırakmış bir insan ölü bir insandır” diyen Musk, daha çocukluk yıllarında araştırmaya ve okumaya başlamış ve o dönemlerini yaşıtlarından biraz farklı geçirmiş. Kardeşine göre kariyerinin başında günde iki kitap okuyan Musk’ın en önemli öğrenme sırrı da burada saklı. Bilimkurgudan felsefeye, dinler tarihinden yazılım dillerine, oradan da biyografilere uzanan alanlarda birbirinden farklı eserler okuyan Musk, aynı okuma alışkanlığını bugün de devam ettiriyor. Yaşı ilerledikçe farklı alanlarda yatırımlara imza atan Musk’ın okuma çeşitliliği de inanılmaz. Fizik, mühendislik, üretim tasarımı, ekonomi, teknoloji ve enerji bu alanların arasında yer alıyor.

TAKVIMI PLANLAMAK

Çok farklı şirketlerin CEO’luğunu aynı anda yürüten Musk, öncelikle çalışma saatlerine büyük bir titizlikle uyum sağlayarak haftada yaklaşık 85 saat çalışıyor. Kariyerinin erken döneminde kişisel gelişim ve başarı için kendine ait bir rutin oluşturan Elon Musk, hayatının geri kalanında bu plana hep sadık kalmış. Her sabah mutlaka yedide uyanan Musk, verimliliğinin bir bölümünü kahveye, geri kalanını ise sıkı çalışmaya bağlıyor. Ona göre takvimi iyi planlamalı ve ona sadık kalmalısınız.   

SÜRÜYE UYMA

Ona göre trendleri takip etmemek gerekiyor. Yaptığı işlerin tamamındaki yenilikçilik de bu yaklaşımla açıklanabilir çünkü trendleri takip ederseniz ancak tahmin edilen işlere imza atabilirsiniz. Bunun için gerçekten ne istediğinizi bilmeli ve riskleri göze alabilmelisiniz. Unutmayın, Elon Musk, SpaceX and Tesla markalarını kurarken herkes ona deli gözüyle bakıyordu. 

BAŞARISIZLIKTAN KORKMAYIN

Elon Musk bir röportajında “Önemli olduğunu düşündüğünüz bir proje üzerinde çalışıyorsanız büyük ihtimalle başarısız olacağınızı bilseniz bile denemek zorundasınız” der. Ona göre uygarlık tarihi bunun örnekleriyle dolu. Büyük başarıları ancak başarısızlıkları göze alırsanız yakalayabilirsiniz.

İstanbul'un Sokak Müzisyenleri
Kültür Seyahat

İstanbul'un Zenginlikleri: Sokak Müzisyenleri

Türkiye’nin en kozmopolit şehri olan İstanbul, farklı bölgelerden ve ülkelerden gelen sokak müzisyenlerini de bir araya getiriyor. Dünyada kendi…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

İstanbul’un En Fotojenik Noktaları

Fotoğraf çekmek önceleri çok daha kısıtlı bir kesimin hobisiyken, akıllı telefonların yaygınlaşması ve herkesin cebine girmesiyle birlikte çoğu…

Devamını Oku
Kanlıca-0
Kültür Seyahat

Kanlıca Gezi Rehberi

İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Kanlıca, tarihi, kültürü, eşsiz manzarası ve elbette meşhur yoğurdu ile İstanbul'un mutlaka…

Devamını Oku