Kültür Seyahat

29 Temmuz 2023
Güncelleme Tarihi: 9 Ağustos 2023

İstanbul’un yanı başında, iklimi, doğası ve tarihi ile bambaşka bir diyardır Büyükada. Bilenler bilir, ada kültürü de iklimi de şehirdekinden bir hayli farklıdır, bu yüzden kendinizi başka bir dünyada buluverirsiniz. Çam ağaçları altındaki tarihi köşkleri, plajları, seyir tepeleri sizi bir anda buraya aşık eder.

Büyükada Gezi Rehberi-1

Büyükada'ya Ne Zaman Gidilir?

Prens Adaları’nın en büyüğü olan Büyükada, İstanbul’un en turistik noktalarından bir tanesi. Bu yüzden özellikle yaz aylarında gitmeyi düşünüyorsanız bu kararınızı bir kez daha gözden geçirmenizi öneririz zira o muazzam kalabalığı daha vapur sırası beklerken yaşamaya başlıyorsunuz. Ada’nın tadını tam anlamıyla çıkarabilmek de yine aynı sebeplerden yazın pek mümkün değil. Bize sorarsanız bahar ayları, Büyükada’yı yaşamak için en güzel zamanlar.

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Reşat Nuri Güntekin'in Evi

Edebiyatçıların gönlünde bambaşka bir yeri olan Büyükada’da mutlaka görmenizi istediğimiz yerlerden biri de Reşat Nuri Güntekin’in evi. Yazarın kişisel eşyalarının yer aldığı evi benzersiz mimarisiyle de oldukça dikkat çekici.

Çankaya Caddesi ve Yirmiüç Nisan Caddesi

Ada’nın en güzel detaylarından olan tarihi köşklerini yakından görmek için bu iki caddeyi de mutlaka gezmelisiniz. Çankaya Caddesi’ndeki Yalman Yalısı’nı Hatırla Sevgili dizisini izleyenler buradan hatırlayacaklar. Onun dışında Adalar Kültür Merkezi olan Fabiato Köşkü, Mizzi Köşkü, İzzet Paşa Köşkü de bu cadde üzerinde görülebilir.

Büyükada Gezi Rehberi-3

Yirmiüç Nisan Caddesi’nde görebileceğiniz en güzel köşklerden ilki Anadolu Kulübü. Ada halkının ileri gelenlerinin toplandığı mekan tarihi dokusu ile hemen göze çarpıyor. Burada, Atatürk için özel yaptırılmış asansörü de görebilirsiniz.

Caddenin diğer hazinesi de Yeşilçam filmlerine sahne olmuş nostaljik Splendid Palas. Bugün 1. derece tarihi eser statüsüne sahip olan yapının kafeteryasında oturabilir, hatta isterseniz konaklayabilirsiniz.

Saatli Meydan

Vapurdan iner inmez sizi karşılayan bu turistik meydan, ada halkının da buluşma noktası. 1923 yılında yapılan saat zaman içerisinde Büyükada’nın ikonik simgelerinden biri haline geldi.

Yücetepe

Büyükada’nın çok sayıdaki seyir noktalarının en güzellerinden bir tanesi Yücetepe. Bütün Ada manzarasını ayaklarınızın altına seren tepe, fotoğraf çekmek isteyenlerin de rağbet ettiği bir yer. Tabi böyle bir manzaraya kavuşmak için uzun bir yokuşu çıkmayı da göze almak gerek.

Büyükada Gezi Rehberi-4

Adalar Müzesi

Prens Adaları’nın tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz Adalar Müzesi’ne de uğramanızda fayda var. Tarihi fotoğraflar ve ilginç koleksiyon parçaları ile adanın geçmişine doğru bir yolculuğa çıkmak hoş olabilir.

Aya Yorgi Kilisesi

Büyükada’nın en turistik yapılarından biri olan Aya Yorgi Kilisesi’ni ziyaret etmek için en güzel zaman gün batımı öncesi. Uzun ve dik bir yokuşun sonunda ulaşabildiğiniz kilise, her dinden insanın dilek dilemek için ziyaret ettikleri muazzam bir yapı. Hristiyanların kutsal hac yerlerinden olan Aya Yorgi Kilisesi, özellikle 23 Nisan ve 24 Eylül’de büyük bir izdihama sahne oluyor.

Büyükada Gezi Rehberi-2

Aya Yorgi Tepesi, İstanbul’un en güzel manzaralarından bir tanesi bizce. Buradaki Kır Gazinosu’nda oturup yorgunluk atmak, hele de vakit gün batımı vaktiyse kendinize verebileceğiniz en güzel armağan.

Rum Yetimhanesi

Dünyanın en büyük ikinci ahşap binası olarak nam salan o eşsiz yapıdan bahsetmemek olmaz. Her ne kadar içinizi gezemeyip yalnızca dışarıdan bakmakla yetiniyor olsanız da bizce görmek isteyeceğiniz bir yer. 1964 yılından bu yana kullanılmayan ve üzerine bir de 80’li yıllarda yangın geçiren yapı, Avrupa’da tehlike altındaki 7 kültürel miras alanından biri olarak belirlendi.

Büyükada Plajları

Eğer Ada'ya deniz keyfi için geldiyseniz size birkaç önerimiz olacak. Bunlardan ilki Aya Nikola Plajı. Genellikle dalgasız denizi nedeniyle tercih edilen plaj ücretsiz olduğu için epey kalabalık.

Beach Club’ları seviyorsanız, iskeleden kalkan motorlarla ulaşabileceğiniz Yada Beach Club’ı tercih edebilirsiniz. Hafta sonları giderseniz canlı performans partilerinden birine denk gelmeniz olası.

Büyükada plajları arasında en temiz olanlardan biri de Halik Koyu. Kamp ve piknik alanlarının da yer aldığı plaj şeridi oldukça uzun. Merkezden kalkan motorlarla buraya ulaşabiliyorsunuz.

Son olarak bir de Naki Bey Plajı’ndan bahsedelim. Burası aile plajı olarak geçtiği için arkadaş grubuyla gelenler pek tercih etmiyor. Denizi hem sığ hem de kumluk olduğu için özellikle çocuklu aileler için ideal.

Büyükada Gezi Rehberi-5

Büyükada’da Neler Yapılır?

  • Mutluluğun bir ada kahvaltısı ile mutlaka ilgisi var. Bu yüzden Büyükada’da bir öğlen kahvaltısı yapmadan dönmek olmaz, hatta sırf bunun için bile gidenler var.
  • Denize girmek istiyorsanız, plaj yerine tekne turlarını tercih edebilirsiniz.
  • Biraz daha aktif bir deniz tatili isteyenlerin imdadına yelken kursları yetişiyor.
  • Ada’yı gezmenin en güzel yolu kesinlikle bisiklet kiralamak. Çünkü birçok yerin yolu yürümek için hem uzun hem de meşakkatli. Tabi bisikletin de girmediği Aya Yorgi gibi yerleri görmek için bir miktar yürümeyi de göze almak gerek ama yine de bisiklet Büyükada için hayat kurtarıcı. Kalabalıktan izole, sakin yerleri de bu sayede keşfedebilirsiniz. Aşıklar Yolu denen 12 kilometrelik rotayı turlamayı da es geçmeyin.
  • Büyükada’da dondurma yemek asla eskimeyen bir klasiktir. Artık nereye baksanız bir dondurmacı ile karşılaşıyorsunuz ve istisnasız herkesin elinde o dev dondurmalardan var. Ama siz bir Adalı gibi davranmak istiyorsanız, Büyükada’nın seyyar dondurmacılarının yolunu gözleyin deriz.
  • Hazır Adalı gibi davranmak demişken, sahildeki çay bahçelerinden birine oturup tavla atmak veya okey oynamak da tipik bir Ada insanı davranışı, haberiniz olsun.
  • Son olarak, eğer imkanınız varsa görüp bayıldığınız o tarihi konaklardan birinde en azından bir gece konaklayın. Ada akşamlarının tadı en güzel buralarda çıkıyor.

Ada turunuza güzeller güzeli Burgazada ile devam etmeden önce, sizin için hazırladığımız Burgazada Rehberi'ni de okumayı unutmayın

İstanbul’da Doğa İçinde Küçük Ama Şirin Tatil Mekânları
Kültür Seyahat

İstanbul’da Doğa İçinde Küçük Ama Şirin Tatil Mekânları

İstanbul her şeyiyle cennet bir şehir. İsteyenler için müthiş bir eğlence ve yaşam yeri, isteyenler içinse mükemmel kariyer şehri.

Devamını Oku
nisan istanbul
Kültür Seyahat

Nisan İstanbul Kültür Sanat Rehberi

Baharı müjdeleyen Nisan, İstanbul’da yine kültür ve sanat ile dolu dolu geçeceğe benziyor. Atölye çalışmalarından konserlere, tiyatrodan sinemaya…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Haftasonu Önerisi: İstanbul Fotoğraf Turu

İstanbul, dünyanın en fotojenik şehirlerinden biri kuşkusuz. Etkileyici silueti, görkemli yapıları, ışıltılı Boğaz’ı, insanları, çok kültürlülüğü,…

Devamını Oku