Teknoloji
5 Şubat 2022Güncelleme Tarihi: 3 Haziran 2022
Dünyanın dışında turistik bir gezi yapmak, tatile çıkmak mümkün mü? Emimim ki uzaya yolculuk yapılan filmleri izledikçe, uzay konulu bilimkurgu kitaplarını okudukça birçoğumuz uzaya çıkmanın nasıl bir şey olduğunu merak etmişizdir. Kulağa çılgınca gelse de dünyamıza dışardan bakabilmenin düşüncesi bile oldukça heyecan verici. Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte bir zamanlar hayal olan uzay turizmi gün geçtikçe daha yakından duyduğumuz bir terim olmaya, insanların sıkça araştırıp ilgi duymaya başladığı bir konu olmaya başlıyor.
İlk olarak 2001 yılında Rusların roketine 20 milyon dolar ödeyip Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sekiz gün kalan ABD’li mühendis Dennis Tito ile başlayan uzay turizmi çılgınlığı, her ne kadar 2000’li yılların başından itibaren gündeme gelmeye başlasa da uzay turizmi için geçtiğimiz sene önemli gelişmelerin yaşandığı adeta devrim niteliğinde bir sene oldu. ABD’li milyarder Elon Musk’ın uzay şirketi Space X, geçtiğimiz sene “Crew Dragon” isimli uzay aracıyla dört yolcuya uzay turizmi deneyimi yaşattı. Musk’ın servet listelerinde sürekli rekabet ettiği rakibi Amazon şirketinin sahibi Jeff Bezos ise bu yarıştan geri kalmadı ve kurduğu havacılık ve uzay şirketi Blue Origin'in düzenlediği seyahatlerde toplam 10 kişiye uzay yolculuğu yaşattı. Bu kişiler arasında uzay tutkunu olduğu da bilinen Amerikalı aktör William Shatner da vardı.
Japon iş insanı Yusaku Maezava ve asistanı Yozo Hirano ise ralık ayında Roskosmos adlı Rus şirketine ait uzay aracı ile ISS'ye 12 günlük bir seyahat gerçekleştirdi. Uzay turizmi pazarında büyüyen rekabette gelişmeler yaşandıkça hem uzay turizmine ilgi ve talep artı hem de uzay turizmi her geçen gün hayatımızda daha çok duyduğumuz bir terim olmaya başladı.
Peki 2022 yılında uzay turizminde nasıl gelişmeler bizleri bekliyor?
Talebin yoğun olduğunu belirten Jeff Bezos’un şirketi Blue Origin, bu yıl da uzay seyahatlerini sürdürmeyi amaçlıyor. ABD'li uzay şirketi Axicom Space de, 2022 yılında Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ile iş birliği çerçevesinde ISS'ye turistik seyahatler planladığını resmen duyurdu. 2030 yılında amacı Mars’a yerleşilmek üzere insan göndermeyi planlayan NASA’nın 2022’deki en büyük hedeflerinden birisinde de hiç kuşkusuz uzay turizmi yer alıyor. Ay’a ve ardından da Mars’a uzay turizmi kapsamında gezi düzenleme hayali bulunan NASA, bunun için ilk adımını atmaya hazırlanıyor. NASA, Axicom Space ile birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) düzenlenecek uzay turizmi için tarih verdi. Açıklamaya göre SpaceX‘in test edilmiş ve onaylanmış Falcon 9 roketi ile Crew Dragon uzay aracını kullanılacak ve tam tarih olarak 28 Şubat 2022’de başlatılacak. Dünyadan 400 kilometre uzaklıkta bulunan ISS’ye düzenlenecek göreve katılacak isimler ise bunun için tam tamına 55 milyon doları gözden çıkardılar.
Durum böyle olunca tabiki uzay seyahatine ulaşılabilirlik halen hayal olarak görülüyor ancak yakın gelecekte şirketlerin rekabetlerinin artması, teknolojinin hızla gelişmesi, uzay turizmine yatırımın artması gibi faktörler uzay turizmine ulaşılabilirliği attırması ön görülüyor. Ayrıca uzay turizminin maliyetinin düşmesi için şirketler yoğun çalışmalar yapıyor. Özellikle Elon Musk’ın ve diğer özel girişimcilerin uzay tarihindeki en büyük katkısı, daha önce tek kullanımlık olan uzay araçlarını tekrar kullanılabilir hale getirmeleri oldu. Bu sayede bütçelerde önemli miktarda düşüşler görülmüştür.
Uzay turizmine eleştiriler de yok değil. Bazı düşünceler uzay turizmini zenginler için düzenlenen, hiçbir bilimsel ve insanlığın yararına olacak araştırma içermeyen ve iklimi dikkate almayan bir etkinlik olarak nitelendiriyor. Öyle ki bu tepkileri gösterenler arasında İngiltere Prensi William da vardı. Prens William, “Girişimciler uzay turizminden önce gezegenimizi kurtarmakla uğraşmalı. Buradan kaçıp yaşanılacak yeni bir yer kurma çabasında olmamalı,” açıklamasını yapmıştı. Ayrıca bazı astronotlar da birkaç dakikalık uzay seyahati sonucunda herkesin kendisini “astronot” olarak görmesinden yakınıyor. Eleştirilerin yanında uzay turizminin gelecekte çok büyük bir pazar olacağı şüphesiz çok açık. Öyle ki bir sene içerisinde bile çok önemli gelişmeler kat ediliyor. 2022 yılı içerisinde ve gelecekte bizleri neler bekliyor merakla bekliyoruz. Kim bilir, belki bir gün “Uzayda gezilecek 10 en iyi yer” gibi blog listeleri göreceğiz. Belli mi olur?