İyi Yaşam

6 Kasım 2020
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022
Daha Düzenli Bir Hayat İçin KonMari Yöntemi

Düzenli ve huzurlu bir hayatın yolu muhakkak temiz ve düzenli bir evden geçiyor. “Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle, Topla, Rahatla!” isimli kitabı mutlaka duymuşsunuzdur. Bu yazımız tam olarak bu kitap ile ilgili! Kitabın yazarı Japon düzenleme uzmanı Marie Kondo’nun meşhur KonMari Yöntemini ele alacağız.

blog

Marie Kondo Kimdir?

Marie Kondo, henüz küçük yaşlardayken yaşam alanlarımızı temiz ve düzenli tutmamızın bizi huzura götürdüğünü keşfeden bir Japon düzenleme uzmanıdır. Genç yaşlarda düzenleme alanında birçok eğitim vermiştir. En nihayetinde “Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle, Topla, Rahatla!” isimli ilk kitabını okurları ile buluşturup tüm dünyada çok ses getirmiştir. Daha sonra ikinci kitabı “Keyif Almak İçin: At, Kurtul, Ferahla!” ile ev ortamında huzuru yakalamanın sırrını paylaştı. Tüm bu düzenleme metoduna “KonMari Yöntemi” adını verdi. 

Eşyalarınızı Sınıflandırarak İşe Başlayın

Yöntemi uygulamak için ilk yapmanız gereken şey eşyalarınızı sınıflandırmak. Ancak eşyalarınızı mekâna göre değil, fonksiyonlarına ve kullanım amaçlarına göre sınıflandırmanız gerekiyor. Örneğin kışlık kıyafetleriniz ile yazlık kıyafetlerinizi ayrı düşünmemelisiniz. Hepsini kıyafet kategorisi altında düşünmelisiniz. Bu nedenle farklı yerlerde bulunan aynı kategorideki eşyalarınızı bir araya getirmelisiniz. Sınıflandırma işinizi kolaylaştırmak için bir liste hazırlayabilir ve sıra ile ilerleyebilirsiniz.

Bizim size tavsiyemiz, düzenleme işine kıyafetleriniz ile başlamanız. Çünkü günlük hayatımızda en çok dağınıklığa sebep olan eşyalarımız kıyafetlerimiz.

Eşyalarınızın ve Kalbinizin Sesine Kulak Verin

KonMari Yöntemine göre eşyalarınızdan ayrılmanız için onu kendinize yakınlaştırmanız ve o eşyayı atıp atmayacağınıza böyle karar vermeniz gerekiyor. Çünkü eşyalarımız ile duygusal bağlar kurup onları kullanmasak bile dolabımızda tutmayı tercih ediyoruz. Marie Kondo’nun bu yöntemi sayesinde bu bağlardan kurtulmak mümkün.

Örneğin seneler önce aldığınız ve uzun süredir giymediğiniz bir kazağınız var. O kazağı elinize alın ve onu gerçekten isteyip istemediğinizi kendinize sorun. Eğer kazak sizi kötü hissettiriyorsa atmak ya da birine vermek için köşeye ayırabilirsiniz. 

blog

Katlama ve Yerleştirme Yöntemi

Marie Kondo’nun kendine has bir katlama ve yerleştirme yöntemi var. Buna göre kıyafetleri dikey şekilde katlayıp çekmecelere yerleştirmeniz gerekiyor. Böylelikle elinizdeki tüm kıyafet alternatiflerini bir bakışta görebiliyorsunuz. Diğer bir tüyo ise kıyafetlerinizi kalınlık, incelik ve renk tonlarına göre ayırmanız. Dikey katlamayı çorap ve çamaşırlarınız için de uygulamalısınız. Çoğumuzun karışıklığından en çok şikâyet ettiği yer çorap çekmeceleri olsa gerek. Dikey katlama ile artık bu karmaşıklık sonsuza dek uçup gidecek.

Kıyafetlerin yanı sıra, ev tekstil ürünleriniz için de dikey katlamayı kullanabilirsiniz. Havlularınız, çarşaflarınız, nevresim takımlarınız ve daha birçok eşyanız bu metot ile daha düzenli hale gelecek.

Mutfaktaki Dağınıklığa Son!

Marie Kondo, eğer mutfaklarımızın düzenli ve ferah olmasını istiyorsanız tezgahın üstünde bırakabileceğimiz kadar az eşya bırakmamızı söylüyor. Bu nedenle tezgah üstünde duran kavanozları ve daha başka eşyaları kaldırmamız gerekiyor. Öncelikle mutfağınızdan ihtiyacınız olmayan fazla kavanozları, kapları ve benzer eşyaları kaldırmalısınız. Dolaplarınızda açılan yerleri sistematik bir şekilde kullanmalısınız. Bir dolap bardak dolabı, bir dolap tabak dolabı olmalı örneğin. Ardından dolaplarınızdaki boş yerlere tezgahlarınızdaki eşyaları yerleştirebilirsiniz. 

Netflix’te Yayınlanan Bir Programı Var!

Marie Kondo, sadece kitaplar ile sınırlı kalmayıp metodunu ekranlara taşıdı. Netflix’te yayınlanan “Tidying Up With Marie Kondo” isimli programı çok ses getirdi. Evini temizlemek ve toplamak konusunda sorunları olan insanların evine konuk olan Marie Kondo, titizlikle yöntemini ev sahiplerine aktarıyor. İlgilerin mutlaka severek izleyeceğinden eminiz.  

Biraz da zihnimizi arındıralım. Hayatımızı derinden etkileyen Çekim Yasası, düşüncelerdeki değişikliğin hayatımızda da pek çok değişikliğe yol açacağını söylüyor. Nasıl mı? Çekim Yasası: Düşüncelerinizi Değiştirin, Hayatınız Değişsin yazımızda anlattık.

Kapalıçarşı’yı Haritalı En Kısa Şekilde Keşfedin
Kültür Seyahat

Kapalıçarşı’yı Haritalı En Kısa Şekilde Keşfedin

İstanbul’un en fazla turist çeken yeri olarak bilinen Kapalıçarşı, 1 yıl içinde 92 milyon turistten fazla ziyaretçiyi ağırlar. Bu özelliğiyle dünyada…

Devamını Oku
Şubat 2024-0
Kültür Seyahat

Şubat 2024 İstanbul Kültür-Sanat Rehberi

İstanbul'un Şubat ayı etkinlik takvimi hayli dolu. Bu ay İstanbullular sevdikleri sanatçıların konserleri, sergiler, tiyatrolar, stand-up…

Devamını Oku
Sevgililer Günü İst.-0
Kültür Seyahat

İstanbul'da Sevgililer Günü Nerelerde Kutlanır

14 Şubat’ta eğer şairlerin dizelerine sığdıramadığı kentte, İstanbul'da iseniz çok şanslısınız. Çünkü bu özel günü masal gibi bir şehirde…

Devamını Oku