Kültür Seyahat

24 Ağustos 2023

İstanbul'un karmaşasından uzaklaşmak ve huzurlu bir soluk almak isteyenlerin gözde duraklarından biri Prens Adaları'nın incisi Heybeliada. Eski adıyla Halki, şimdi adını doğasının zenginliğinden alan bu ada sakinliği, yeşilliği ve tarihi dokusuyla ziyaret edenleri büyülüyor. Çam ormanlarının serinliği içinde kaybolurken rengarenk erguvanlarla karşılaşmanız mümkün. Arka planda denizin masmavi dokusu, adanın huzur dolu atmosferine eşlik ediyor.

Heybeliada'nın tarihi köşkleri ve dillerden düşmeyen yürüyüş rotaları sizi adeta geçmişe götürüyor. Trafik gürültüsünden uzak, huzurlu bir çevre sunan Heybeliada'nın lezzet durakları da adanın nostaljik ruhuna eşlik ediyor.

Ulaşımı kolay, doğası büyüleyici, tarihi renkli ve lezzetleri unutulmaz Heybeliada kaçış arayanların adım attığı cennet bir köşe. İstanbul'un hemen yanı başında şehrin gürültüsünden uzaklaşıp doğanın kucaklayıcı sessizliğinde kaybolmak isteyenleri bekliyor.

Heybeliada Gezi (3).jpg

Heybeliada’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul'dan Heybeliada'ya ulaşmak için birbirinden farklı seçenekler mevcut. Şehir Hatları Vapurları, özel deniz vapurları ve İBB Deniz Taksi hizmeti ile adaya kolayca ulaşabilirsiniz.

Şehir Hatları Vapurları, Beşiktaş, Kabataş, Kadıköy, Bostancı ve Maltepe vapur iskelelerinden hareket eden Adalar vapurları ile Heybeliada'ya gitmek mümkün. İstanbul Kart ile seyahat edebileceğiniz vapurlarda ücretler uygun. Öğrenci kartı sahipleri için de ayrıcalıklı bir tarife bulunuyor. Özel Vapurlar da tercih edebilirsiniz. Turyol, Mavi Marmara ve Prenstur gibi şirketlerin seferleri ile Heybeliada'ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca İBB Deniz Taksi uygulamasıyla da kalkış iskelenizi seçip, saat ve kişi sayısı belirterek Heybeliada İskelesi'ne rezervasyon yaptırabilirsiniz. Özellikle gece geç saatlerde vapur seferleri sona erdikten sonra İBB Deniz Taksi hızlı ve etkili bir alternatif sunuyor.

Heybeliada Gezi (2)

Heybeliada’da Neler Yapmalı?

Elektrikli araçlar ve bisiklet kiralayarak adayı gezebilir,

Tarihi yapıları ziyaret edeceğiniz bir ada turu rotası hazırlayıp adayı tanıyabilir,

Denizin keyfini çıkarmak için Akvaryum Plajı, Çam Limanı Koyu Plajı ve  Alman Koyu Plajı gibi konumlara uğrayabilir,

Yemek yenilecek yerel restoran veya şık kafelerde oturabilir,

Veya doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Gelin birlikte Heybeliada’nın tarihi dokusunu masaya yatırıp bir rota hazırlayalım!

Heybeliada Gezi (6)

Heybeliada Gezilecek Yerler

Heybeliada Ruhban Okulu (Aya Triada Manastırı)

Gotik ve Rönesans tarzlarının etkisi altında inşa edilmiş, Türkiye'nin ve dünyanın en eski Hristiyan teoloji okullarından biri olarak tarihi ve kültürel öneme sahip Heybeliada Ruhban Okulu İstanbul Üniversitesi'ne bağlı olarak konferans, sergi ve festival gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Ümit tepesinde yer alan okul İstanbul'da Fener semtinde yer alan Fener Rum Patrikhanesi'ne bağlı. 1844 yılında kurulan bu okul başta Rum Ortodoks Kilisesi rahipleri olmak üzere çeşitli Ortodoks mezheplerden gelen öğrencilere teolojik eğitim sunmakta.

Ruhban Okulu zaman içinde çeşitli dönemlerde kapanma ve açılma süreçleri atlatmış. Günümüzde ise uzun bir süredir eğitim verilememekte.

Heybeliada Ruhban Okulu, tarihi ve kültürel mirasıyla önem taşıyan bir yapının yanı sıra, dinler arası diyalogun teşvik edilmesi ve kültürel çeşitliliğin korunması açısından da sembolik bir değere sahip.

Heybeliada Sanatoryumu

1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün yönlendirmesiyle kurulmuş olan Türkiye'nin ilk sanatoryumu,  başta verem olmak üzere uzun süreli tedavi gerektiren hastalıkların tedavisi için tasarlanmış.

Heybeliada'da Çam Limanı Koyu'nda bulunan sanatoryum, zaman içinde tıp alanındaki ilerlemeler ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi nedeniyle önemini yitirmiş olsa da Türkiye'nin sağlık tarihindeki bir mihenk taşı olarak anılmaya devam ediyor.

Burasıyla ilgili şöyle bir ek not da düşelim; çok sevdiğimiz Kelebeğin Rüyası filmindeki hastane sahneleri Heybeliada Sanatoryumu'nda çekildi.

Heybeliada Gezi (5)

Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi (Hagios Nikolaos)

Denizcilerin ve balıkçıların adadaki koruyucu azizi olan Aziz Nikola'ya adanmış bir Bizans kilisesinin eski yıkıntılarının üzerine 1857 yılında inşa edilen kilise 1894 depreminin etkisiyle zarar görmüş ancak hızla restore edilmiş.  Haç şeklindeki tasarımı, İhtişamlı kubbesi, dört sağlam payandası, beşik tonozlu kemerleri ve yüksek çan kulesiyle oldukça estetik duruyor.

Kilisenin içinde, 1775 yılında vefat eden Piskopos I. Samuel'in mezarı yer alıyor. Ayrıca Aziz Paraskevi'nin kutsal çeşmesine (Hagia Paraskevi) ev sahipliği yapan  Narteks’in önündeki yapı da önemli bir manevi alan sunuyor.

Terk-i Dünya Manastırı

Çam Limanı Koyu’nda, çam ağaçlarının ardında gizlenen Terk-i Dünya Manastırı, adını dünyadan elini eteğini çekmiş keşişlerin ibadethanesi olmasından almış. Günümüzde adada yaşayan Rum cemaatinin ibadet yeri olarak kullanılan bu yapı ziyarete açık. Perşembe günleri 10.00-12.30 saatleri arasında düzenlenen ayinlerde de manastırın sessiz huzurunu yaşamak mümkün. 1860'ların başında inşa edilmiş olmasına rağmen, deprem nedeniyle yıkıldıktan sonra 1950'lerde restore edilen Terk-i Dünya Manastırı'nı ziyaret etmek isterseniz Büyük Tur rotasını takip ederek Refah Şehitleri Caddesi'nden ilerlemeli ve Alman Koyu'nu geçmelisiniz.

Heybeliada Gezi (6)

İsmet İnönü Müzesi

Heybeliada'nın tarihi ve kültürel zenginliklerinden biri olan İsmet İnönü Evi Müzesi, tarihi dokusunu koruyan ve gerçekleri açık bir şekilde yansıtan eşsiz bir yer. İsmet İnönü sağlık nedenleriyle Heybeliada'ya taşındığında Mavromatakik Köşkü olarak da bilinen bu evi kiralamış. Daha sonra İnönü, bu tarihi evi satın alarak kendi yaşam alanı haline getirmiş. Ancak bu hikaye yalnızca onun hikayesi değil, aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk'ün de desteği ve katkısıyla şekillenmiş. Atatürk, İnönü'nün evine eşyalarını bizzat seçerek hediye etmiş. Bu da evin tarihini ve anlamını daha da zenginleştiriyor haliyle.

Heybeliada'ya göre bir hayli turistik olan Büyükada için oluşturduğumuz gezi rehberini de okumak isteyenleri şöyle alalım: Büyükada Gezi Rehberi

gokart0.jpg
Kültür Seyahat

Adrenalin Tutkunları İçin İstanbul'a Yakın 10 Heyecan Verici Aktivite

Klasik tatil kaçamaklarından sıkılmış olanların macera beklentisini adrenalin dolu saatler ile karşılayacak ve benzersiz deneyimler yaşatacak…

Devamını Oku
Bebek, Beşiktaş-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Havalı Semtleri Arasında: Bebek

Her sene yayınlanan “Dünyanın En Havalı Semtleri” listesinde bizden de bir yer olduğunu biliyor musunuz? Bebek ilçesi, "Dünyanın En Havalı…

Devamını Oku
İstanbul Nerede Ne Yenir
Yeme İçme

İstanbul'da Hangi Semtte Ne Yenir?

İstanbul’un hem Avrupa hem de Anadolu yakasında pek çok farklı lezzeti tatmak mümkün. Ancak bazı lezzetler var ki bu yemekler, içecekler o ilçe ya da…

Devamını Oku