Kültür Seyahat

30 Mart 2024

Norveç’in batısında yer alan Bergen şehri, Kuzey ülkeleri arasında en çok dikkat çeken yerlerden bir tanesi. Bunun nedeni hem doğası hem de kültürel zenginliği. Ülkenin ikinci büyük şehri olan Bergen'de Liman bölgesi, fiyort manzaraları ve canlı ortamları ile turistlerin ziyaret etmekten keyif aldığı çok şey var. 

Bergen’e Türkiye’den pek çok araçla ulaşmanız mümkündür. Uçak, tren, otobüs ve feribot seferleri ile Bergen’e gidebilirsiniz. Ancak bunlardan en zahmetsizi kesinlikle uçak olacaktır. Diğer seçenekler masraflı olmasa bile oldukça uzun ve yorucu bir seyahat deneyimi ile karşılaşacağınızdan pek önerilmez. Yine de tercih elbette sizlerin. 

Bergen’i gezmeye başladığınızda ilk olarak rengarenk evleri dikkatinizi çekecektir. Tarihi liman bölgesi, denizi, kültürel mirasları ile sizleri büyüleyecektir. Bergen’i ziyaret etmek için sebep çok. İşte şehri ziyaret etmek için geçerli nedenler.

Liman Bölgesi

Bryggen, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi bir liman bölgesinin adıdır. Buranın özelliği 14. yüzyıldan kalma son derece ilgi çeken bir yer olması. İlk bakışta renkli ahşap binaların güzelliğine kapılmamak imkansız. Burası bir zamanlar Hansa Birliği'nin önemli bir ticaret merkeziydi. Şu anda ise ülkeyi ziyaret eden turistlerin ilk görmek istedikleri popüler bir lokasyon.

Bryggen-1

Fiyortları

Bergen’in en güzel özelliklerinden bir tanesi Sognefjord ve Hardangerfjord dahil olmak üzere birçok güzel fiyorda yakın olmasıdır. Bu fiyortlardan nefes kesici manzaralara tanık olmak ve çeşitli açık hava etkinliklerine katılmak mümkündür. Fiyortlarda turistlerin sıklıkla katıldığı aktiviteler arasında sörf, kayak, doğa yürüyüşü, balık tutma, balina izleme, mağara gezme sayılabilir. Bergen ziyaretinizde bu aktivitelerden en az birine katılmanızı öneriyoruz. 

Bergen 4

Kültürel Etkinlikleri

Bergen ülkenin kültürel anlamda en renkli en canlı yerleşim yeridir. Öyle ki şehirde pek çok festival düzenlenmektedir. Bergen Uluslararası Festivali ve Bergen Uluslararası Film Festivali bunların başında gelir. Eğer müze, sanat galerisi gezmeyi seviyorsanız Bergen bu anlamda sizleri sonuna kadar tatmin edecek bir şehir. Ayrıca dilerseniz sürekli sergilenen tiyatro oyunlarından birini de izleme şansına sahipsiniz. Kısacası Bergen kültür sanat anlamında şehrin belkemiğidir denebilir.

Bergen 3

Yemekleri

Ülkenin yöresel yemekleri genellikle deniz mahsulleri ile yapılır. Bu sebeple Bergen’in deniz mahsulü yemekleri sevenlerin keşfedecekleri çok fazla lezzeti olduğu söylenebilir. Morina balığı, somon ve uskumru ile yapılan Fisk, koyun eti ile yapılan Fårikål, patates köfteleri Raspeballer, Norveç waffle'ları Krumkake ve daha pek çok farklı yemeği şehirdeki restoranlarda tadabilirsiniz. 

Bergen 2

Doğal Güzellikleri

Kuzey ülkelerinin o ihtişamlı, meşhur doğal güzelliklerine Bergen’de birinci elden tanık olabilirsiniz. Norveç'in en uzun ve en derin fiyordu Sognefjord, meyve bahçeleri ve çiçekleriyle bilinen Hardangerfjord, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Geirangerfjord, dik kayalıklara, şelalelerle ve dar geçitlerle sahip büyüleyici doğal bir güzelliğe sahip Nærøyfjord bunlardan bazılarıdır. Seyahat öncesinde ufak bir araştırma yaparak keşfedilecek daha pek çok doğal alanı listenize ekleyebilirsiniz.

Bergen 5

Bergen’de Mutlaka Yapılması Gerekenler

  • Bergen’e gelip konaklayacağınız yeri kesinleştirip yerleştikten sonra ilk yapmanız gereken şey şehri keşfetmek olacaktır. Şehrin merkezini keşfetmeye başladığınızda ilk olarak rengarenk ahşap binalar dikkatinizi çekecektir. Turistlerin en çok ilgi gösterdiği bu evler özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler için kaçırılmayacak bir fırsattır. Şehirde dolaşırken şehrin tarihini ve kültürünü daha yakından tanımak için Bryggen Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. 
  • Sognefjord veya Hardangerfjord'da fiyort gezisine çıkmadan ülkeden kesinlikle ayrılmamanızı öneriyoruz. Kuzey ülkeleri denildiğinde ilk akla gelen fiyortlar ince, uzun, genellikle çok derin ve kenarları çok dik körfezlerdir. Burada Bergen’in doğal güzelliklerine birinci elden tanık olabilirsiniz. Manzaranın keyfini çıkartmakla beraber bu körfezlerde açık hava etkinliklerine de katılabilirsiniz. Bergen özellikle bu noktalarda çok fazla etkinliğe ev sahipliği yapar. Turistler için kaçırılmayacak anlardır. 
  • Bergen Kalesi şehrin simgelerinden bir tanesidir. Kale, Bergen limanının girişinde yer alır. Norveç’teki en eski tarihi miraslardan bir tanesidir ve şu anda bile hala en iyi şekliyle ayaktadır. 1240 yılında Kral Håkon Håkonsson tarafından yaptırılmış bu kaleyi muhakkak görmenizi öneriyoruz. Şu anda bir müzeye dönüştürülmüş olan kale yüzyıllar boyunca kraliyet ikametgahı, piskoposluk merkezi ve askeri garnizon olarak kullanılmış son derece etkileyici bir atmosfere sahip. 
  • Bergen kültürü ve tarihi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Bergen Sanat Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Bergen Sanat Müzesi’nde 4000’den fazla sanat eseri sergileniyor. Bu eserler arasında resim, heykel, grafik sanat, dekorasyon sanat anlamında pek çok parçayı görmeniz mümkün. Ayrıca bu müzede hem ulusal hem de uluslararası pek çok sergi ve etkinlik de düzenleniyor. 
  • Geçmişi 1200’lü tarihlere dayanan çok eski bir pazar olan Fisketorget Balık Pazarı'nda daha önce hiç görmediğiniz deniz canlılarına tanık olabilirsiniz. Tezgahlarda taze balık ve deniz ürünleri sergilenir. Pazarın en çok rağbet gören ürünleri arasında somon, morina balığı, uskumru, karides ve yengeç gibi deniz mahsulleri vardır. Pazarı gezerken acıkırsanız balık sandviçi ve balık köftesi gibi yemeklerden atıştırabileceğiniz yerler de mevcut. 
Norveç Fiyortları
Kültür Seyahat

Macera Tutkunları için: Norveç'in Fiyortları Keşfedilmeyi Bekliyor

Aradığınız şey doğa içerisinde macera dolu bir keşifse, Norveç'in muazzam fiyortları bunun için biçilmiş kaftan. Seyahat planlarınızda bir…

Devamını Oku
aurora-0
Kültür Seyahat

Işıkların İzinde: Kuzey Işıklarının İzlenebileceği En Güzel Şehirler

Dünyanın en görkemli hava olaylarından biri olan Aurora Borelais (Kuzey Işıkları) en güzel bu ülkelerden görülebiliyor. Keşfetmek için hemen tıkla.

Devamını Oku
Alesund-0
Kültür Seyahat

Succession Dizisinin İzinde: Norveç

Dünyanın başka hiçbir yerinde olmayan olağanüstü manzaralara sahip Norveç'i, Succession'un ünlü Roy ailesi gibi deneyimlemeye ne dersiniz?

Devamını Oku